
Waarom het ook in een gezonde relatie belangrijk is grenzen aan te geven
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven. Door met elkaar duidelijke grenzen af te spreken, kun je ervoor zorgen dat deze irritaties niet de boventoon gaan voeren. Wat is het belang van het aangeven van grenzen? En hoe doe je dat eigenlijk?
Onvermijdelijke irritaties
Welke relatie is echt perfect? In iedere relaties zullen op den duur irritaties optreden. Misschien dat je vriend weer zijn vrienden heeft uitgenodigd, terwijl jij na een lange werkdag liever even rust om je heen wilt. Misschien dat je het vervelend vindt dat jij steeds degene bent die aan de boodschappen moet denken, of dat je partner juist iets te vaak flirt met mensen buiten jullie relatie om. Het kunnen kleine dingen zijn. Opmerkingen, verwachtingen of gewoontes. Kleine irritaties kunnen alleen na verloop van tijd opbouwen. Stapelen. Tot je er niet meer omheen kunt.
Openstaan en ruimte geven
In een relatie wil je juist open staan voor de ander. Je wilt beschikbaar zijn en ‘als een open deur’ je gevoelens kunnen uiten. Toch is het ook in een goede, gezonde relatie belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om je grenzen aan te kunnen geven. Met duidelijke grenzen kun je de relatie nog sterker maken. Het is duidelijk wanneer je ruimte nodig hebt en wanneer je juist behoefte hebt aan contact. Je weet wat elkaars wensen zijn. Hierdoor ontstaat er minder ruzie, minder conflict en uiteindelijk minder verdriet.
Wat zijn je grenzen?
Het is goed om eerst stil te staan bij wat je grenzen eigenlijk zijn. Waar heb je behoefte aan? Wanneer voelt het alsof je partner iets van je vraagt wat je eigenlijk niet wilt?
Vragen om bij stil te staan, zijn bijvoorbeeld:
- Hoeveel ruimte heb je nodig?
- Wanneer wil je tijd voor jezelf?
- Hoe wil je dat je partner met jou omgaat?
- Hoe kom jij het beste tot je recht?
Het is belangrijk om je grenzen aan te geven, ook in een gezonde relatie
Zorg voor duidelijkheid
Ben je iemand die niet iedere avond plannen wil maken maar af en toe ook rustig thuis wilt zijn, dan kun je dat vertellen. Dat voorkomt dat je meegesleurd wordt zonder dat je het wilt. Merk je dat je partner soms te veel flirt met anderen, bespreek dat dan. Uiteindelijk leidt het aangeven van grenzen tot meer begrip voor elkaar. Wanneer je ze zelf aangeeft, zul je ze ook van je partner horen. Zo leren jullie beter over wat jullie fijn vinden en wat niet. Hierdoor zullen er op den duur ook minder irritaties optreden.
Jezelf eraan houden
Heb je het een keer gehad over elkaars wensen en behoeftes? Dan is de eerste stap gezet. Daarmee ben je er alleen nog niet. Wanneer je de grens hebt besproken, is het belangrijk om je hieraan te houden. Wees niet bang om het weer te noemen wanneer de situatie opduikt. Je hebt het besproken, de afspraken zijn gemaakt, dus het is ook belangrijk dat deze gerespecteerd worden. Anders is dit alleen maar weer een grens die overtreden wordt.
Hulp bij het vinden van je grenzen
Weet je niet goed waar de grens zit of wat er precies tot de irritatie leidt? Dan help ik je graag. Door het te hebben over waar je tegenaan loopt, kun je inzicht krijgen in de patronen en gewoontes van je relatie. Dit inzicht kan je helpen de relatie prettig en gelukkig te houden. Je kunt altijd een afspraak maken voor een eerste kennismaking!
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
Als tiener stap je onbevlekt in de wereld van relaties. In de loop der jaren bewandel je met verschillende mensen jouw levenspad, om uiteindelijk gevormd te zijn tot de persoon die je vandaag bent. Je verzamelt kostbare herinneringen, maar maakt helaas ook vervelende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen die je kwetsen en tekenen.
-
Een sleur in een relatie. Het komt helaas vaker voor. Hoewel je dit vaker voorbij ziet komen, wilt iedereen dit natuurlijk voorkomen. Het liefste hou je de relatie zo spannend, nieuw en speciaal mogelijk.
-
Aan het begin van een nieuwe relatie vind je alles leuk aan de ander. Hij is in jouw ogen de persoon waarbij je vaak in zijn buurt wilt zijn. Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert?
-
We praten graag, maar luisteren we ook echt naar elkaar? Goed luisteren versterkt de band tussen jou en je partner. De ander zal het waarderen als je écht en actief luistert. Hoe beter je erin wordt, hoe waardevoller je zult zijn voor je partner.
-
Relaties lopen niet altijd zoals je graag zou willen. Je bent uit elkaar gegroeid, je merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt of misschien is iets wat je in het begin van de relatie erg aantrekkelijk vond een ergernis geworden. Hoe komt dat?
-
Jij en je partner houden van elkaar. Toch loopt het in de relatie niet altijd zo soepel als je graag zou willen.
-
De vorige relatie kwam abrupt tot een einde. Je dacht zelf dat de relatie nog prima was. Natuurlijk was het niet perfect.