opvoeden

Samen apart de kinderen opvoeden

Nooit heeft hij zich met de opvoeding van de kinderen bemoeid. Hij werkte veel en kwam soms pas thuis als de jongens al in bed lagen. Nu jullie uit elkaar gaan, blijkt hij ineens co-ouderschap te willen. Je wereld stort in. Je kunt je kinderen niet zo lang missen. En hoe denkt hij dat te gaan doen? Hij kan net een ei bakken en heeft zich nooit met de opvoeding bemoeid. Wat moet er van die kinderen terechtkomen?

De sleur

Vorige maand hebben Mark en jij tegen elkaar uitgesproken dat jullie al een hele tijd als broer en zus leefden. De sleur was erin geslopen. Mark opgeslokt door zijn werk en voetbal op zaterdag met de jongens. Jij druk met het huishouden, de jongens en je parttime baan. Zware ruzies waren er niet. Gelukkig maar, want dat zou je Bram van 10 en Niels van 7 niet willen aandoen.

Co-ouderschap

Samen waren jullie bij een advocaat geweest. De onderhandelingen verliepen vlot, totdat Mark aangaf de helft van de week voor de kinderen te willen zorgen. Co-ouderschap dus. Je sloeg steil achterover. Dit had je niet zien aankomen. Wat moest je de helft van de week zonder Bram en Niels? Die jongens waren je leven! En dan: hoe dacht Mark dat te gaan doen? Hij werkte fulltime, had zich nooit bemoeid met de opvoeding en wat daar allemaal bij kwam kijken. Je moest huilen en werd tegelijkertijd heel boos.

Scheidingscoach

De advocaat die jullie begeleidde, merkte dat het veel met je deed en dat de onderhandelingen hierdoor minder soepel verliepen. Ze verwees je naar een scheidingscoach. In de praktijk van de scheidingscoach was er ruimte voor jouw emoties die de vraag om co-ouderschap opriep. Het bleek dat de pijn dieper zat. Mark had zich tijdens het huwelijk nooit met de opvoeding bemoeid, terwijl jij dit wel graag had gewild. Dat hij dit nu opeens wél wilde, deed je verdriet.

‘Suzanne had mijn vraag om co-ouderschap nooit verwacht’

Hechte band

Wat het beste was voor de jongens, kwam ook aan bod. Hoewel je de jongens het liefst fulltime om je heen hebt, liet de scheidingscoach je zien dat het goed is voor ze dat ze een hechte band met hun vader kunnen opbouwen. En dat het jou ook ruimte geeft om een nieuw leven op te bouwen na de scheiding. Na de sessies bij de scheidingscoach konden jullie samen verder bij de advocaat voor het ouderschapsplan en het convenant. Dit alles verliep in goede harmonie.

Mark aan het woord:

‘Door de scheiding ging ik m’n leven eens overdenken. De jongens groeien als kool en de tijd vliegt. Straks gaan ze de deur uit en wat heb ik al die jaren gedaan? Werken, werken, werken. Nu was het tijd om daar verandering in te brengen. Iets minder werken, een dagje thuis werken en oma een dagje oppassen. Overal is een mouw aan te passen.’

Samen opvoeden

‘Altijd heb ik de opvoedregels van Suzanne gevolgd. Niks mis mee, maar ik wil eigenlijk zelf wel eens onderzoeken wat ik belangrijk vind voor de jongens. In het begin zal het eten geen culinair hoogstandje zijn, maar alles valt te leren toch? Suzanne had mijn vraag om co-ouderschap nooit verwacht. Dat snap ik. Gelukkig liet de scheidingscoach haar inzien dat het belangrijk is voor mij en de jongens om een hechte band te krijgen.’

Datum: 24 april 2018