Scheiden in goed overleg
Nadia (41) vertelt: ‘We hebben het besluit genomen tijdens een vakantie. Dat was ook wel logisch. We waren al jaren langs elkaar heen aan het leven, en nu zaten we drie weken op elkaars lip. Er kwam over alles gesteggel: over wat we zouden gaan doen, over wie zou koken, wie de autosleutel had kwijtgemaakt… Het was een dramavakantie.’
Scheiden
‘We besloten ieder onze eigen weg te gaan. Niet omdat we elke dag slaande ruzie hadden, maar omdat we geen enkele binding meer voelden. Toen we de knoop hadden doorgehakt om te gaan scheiden, voelde ik verdriet maar ook een zekere opluchting. Het paste niet meer, onze relatie was als een favoriete schoen die veel te klein is geworden. Het doet pijn, maar je moet er afscheid van nemen. Maar ik vond het vooral heel moeilijk voor onze zoon Merlijn, die zat er middenin. Over één ding waren wij, mijn partner en ik, het roerend eens: hij moet er niet de dupe van worden.’
We besloten ieder onze eigen weg te gaan
Voorbeeld geven
‘Immers, ook al waren we het eens over de stap om te scheiden, speelden emoties en verwijten naar elkaar toe voor het mislukken van het huwelijk toch onbewust een rol. Een vriendin tipte mij over mediation. Samen met je partner maak je onder begeleiding van een onpartijdige bemiddelaar afspraken over de verdeling van je bezittingen en over alle andere praktische en financiële zaken. Zo kom je vaak tot een oplossing die het beste past bij de wensen van alle partijen. Samen wilden we Merlijn het voorbeeld geven dat ‘uit elkaar gaan’ niet gelijk hoeft te staan aan een vechtscheiding en dat we er voor hem zijn. Ook hebben we een tijdsverdeling gemaakt die we door de mediator hebben laten vastleggen in een ouderschapsplan. Iedereen weet nu waar we aan toe zijn.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.