
Goed voorbereid naar de plastisch chirurg
Overhangende oogleden, afstaande oren of kleine borsten. Al een tijdje ben je ontevreden over een bepaald lichaamsdeel. Na lang nadenken, wikken en wegen en twijfelen neem je de stap om meer informatie in te willigen bij de plastisch chirurg. Welke vragen ga je stellen en wat heb je nodig om de uiteindelijke keuze te maken? Plastisch chirurg Werner Beekman van De BeekmanKlinieken vertelt je alles over de eerste intake!
Intakegesprek
‘Op de een of andere manier hebben veel mensen het idee dat alles maakbaar is met plastische chirurgie,’ steekt plastisch chirurg Werner Beekman van wal. Hij vervolgt: ‘Een eerste vraag die ik daarom altijd stel aan cliënten tijdens intakegesprek, is ‘Waarom wil je het?’ Het is belangrijk om de intrinsieke drive te achterhalen. Willen zij die grotere cupmaat echt voor zichzelf, of wellicht om hun partner een plezier te doen?
Operatie
‘Ik informeer over welk beeld zij van de operatie hebben. Het komt dikwijls voor dat mensen op een middagje besluiten dat ze grotere borsten willen, en dat ze denken dat ze bij wijze van spreken de volgende dag al met hun nieuwe borsten op wereldreis kunnen. Zij hebben het idee dat zo’n operatie niet zoveel voorstelt.’
Complicaties en littekens
En dat idee klopt niet, aldus Werner: ‘Iets waar veel onwetendheid over bestaat, is dat het postoperatieve traject best kan tegenvallen. Aan de operatie kun je littekens en complicaties overhouden. En je kunt ook niet meteen weer aan het werk. Mensen die nerveus zijn voor de operatie, zijn hier meestal al goed op voorbereid. Je een beetje zorgen maken is dus best gezond.’
Voor en na
‘Daarnaast is het ook niet zo dat het resultaat dat jij voor ogen hebt, ook daadwerkelijk te bereiken is. Als je tegen de 50 bent, is het bijvoorbeeld echt niet mogelijk om weer de borsten van een 19-jarige te krijgen. Om een beeld te krijgen wat je ongeveer kunt verwachten en wat ik kan betekenen, laat ik ‘voor’- en ‘na’-foto’s zien van verschillende operaties. Ook vertel ik wel duidelijk dat het resultaat van de ingreep per persoon verschilt. Er spelen altijd genetische factoren een rol, net als je leefstijl en voedings- en beweegpatroon. Ook laat ik zien hoe de littekens eruit komen te zien.’
Litteken
‘Het woord ‘litteken’ heeft weliswaar een negatieve associatie, maar littekens kunnen ook mooi zijn. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat mensen goed voorgelicht en voorbereid zijn. Op basis van alle informatie kunnen mensen dan een weloverwogen keuze maken.’
Plastische chirurgie is niet niks.
‘Heb ik het nodig?’
‘De vraag die mij het vaakst wordt gesteld, is: ‘Heb ik het echt nodig?’ Mensen zijn dan eigenlijk benieuwd hoe zij zijn ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Er zijn natuurlijk altijd ergere en minder erge gevallen. Als mensen ergens mee zitten, zoals hun afstaande oren, hebben zij het idee dat dát het enige is waar zij op beoordeeld worden, in plaats van dat er naar de hele persoon wordt gekeken. Dat leg ik hun dan uit.’
Keuze
‘Ik kan niet bepalen of een ingreep nodig is. Die afweging ligt echt bij de cliënt. Laatst kwam er een vrouw bij me die er enorm onder gebukt ging dat ze helemaal geen borsten had. Ze was er zó onzeker over dat ze, zelfs als de mussen van het dak vallen, niet meer naar het strand ging. En soms zorgen overhangende oogleden ervoor dat mensen echt beperkt worden in hun zicht en voor hoofdpijn. In zulke gevallen zeg ik dan wel: ‘Ik kan me heel goed voorstellen dat ik middels een borstcorrectie of ooglidcorrectie iets voor je kan betekenen.’
Mooier = vaak duurder
‘Verschillende ingrepen worden vergoed door de zorgverzekeraar, zoals de klassieke oorcorrectie. Veel mensen zien op tegen zo’n operatie. Deze is zwaar, en levert ook niet altijd het gewenste resultaat op. Als enige in Nederland kun je bij mij terecht voor de Earfold cliptechniek. Door middel van een implanteerbare clip wordt de afwijkende stand van je oren gecorrigeerd. De ingreep is een stuk eenvoudiger en doeltreffender dan een klassieke oorcorrectie. In een half uur ben je klaar en kun je alweer naar buiten lopen, zónder flaporen. Ik heb al veel mooie resultaten meegemaakt. Laatst werd een jonge vrouw helemaal emotioneel toen zij het resultaat zag in de spiegel; zó blij was ze met haar mooie, rechtstaande oren. Omdat ik iedereen die blijdschap gun, vertel ik altijd over de verschillende behandelingsopties. Hierbij ben ik ook transparant over de kosten. Het is namelijk echt zo: duurdere ingrepen leveren vaak mooiere resultaten op.’
Goed om te weten
Wil jij ook een afspraak voor een eerste intake maken? Neem dan contact op met De BeekmanKlinieken om een afspraak te plannen op een tijdstip en dag die jou uitkomen. De assistente zal je uitleggen wat je moet nemen (zoals een ID en een verzekeringspas).
-
Altijd mooi, die strak gelakte nagels. Nagellak zorgt voor een verzorgde en vrouwelijke uitstraling. Het nadeel aan ‘gewone’ nagellak? Je stoot het er zo makkelijk af en met afgeknapte randjes ziet het geheel er toch een stukje minder verzorgd uit. Zo blijf je aan de gang met nagels lakken, en laten we eerlijk wezen: het is best een tijdrovende klus.
-
Geheel ten onrechte wordt nog steeds vaak gedacht dat een onzuivere huid te maken heeft met een slechte hygiëne. Dat is een hardnekkig misverstand, want dat is vrijwel nooit de oorzaak. Die moet eerder worden gezocht in een overproductie van talg. Door die overproductie, in combinatie met dode huidcellen, raken je poriën verstopt en mogelijk ontstoken.
-
Het begint weer te kriebelen: de drang om je haar te verven. Deze kleur die je nu hebt begint namelijk te vervelen en op het internet is zoveel inspiratie te vinden voor prachtige haarkleuren. Je wilt gaan verven, maar kies jij je haarverf wel bewust?
-
Schaamlipcorrecties zijn een cosmetische procedure die gericht zijn op het verkleinen of herstellen van de vorm van de schaamlippen. Hoewel deze procedure al enige tijd beschikbaar is, is het de laatste jaren steeds populairder geworden. De vraag blijft echter of schaamlipcorrecties nog steeds zo trending zijn en zullen blijven als een aantal jaar geleden.
-
Rode wangen krijgen is meestal een teken van emotie. Je wordt verlegen of schaamt je voor een bepaalde gebeurtenis of opmerking. Zodra de emotie weer afzwakt, verdwijnt de rode kleur ook weer uit je gezicht.
-
We kennen ze maar al te goed: onze ‘probleemzones’. Het buikje dat maar niet weg te trainen is. Een woord als ‘lovehandles’ klinkt dan wel heel lief en romantisch, maar die zwembandjes rond je taille ben je liever kwijt dan rijk.
-
Een labiacorrectie is een verkleining van de binnenste schaamlippen. Deze kunnen bijvoorbeeld rekken of veranderen door een zwangerschap. ‘In principe is het een vrij standaard behandeling. Wat we altijd doen is een eerste beoordeling tijdens het intakeconsult. Ik vraag dan naar de klachten.
-
Een zwangerschap van negen maanden, een bevalling en een kraambed: een kind op de wereld zetten heeft een flinke impact op je lichaam. Dat merkte Kim (39) ook.
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna iedere bevolking heeft wel kleibehandelingen in hun (therapeutische) tradities. Maar wat is klei eigenlijk precies?