Goed voorbereid naar de plastisch chirurg
Overhangende oogleden, afstaande oren of kleine borsten. Al een tijdje ben je ontevreden over een bepaald lichaamsdeel. Na lang nadenken, wikken en wegen en twijfelen neem je de stap om meer informatie in te willigen bij de plastisch chirurg. Welke vragen ga je stellen en wat heb je nodig om de uiteindelijke keuze te maken? Plastisch chirurg Werner Beekman van De BeekmanKlinieken vertelt je alles over de eerste intake!
Intakegesprek
‘Op de een of andere manier hebben veel mensen het idee dat alles maakbaar is met plastische chirurgie,’ steekt plastisch chirurg Werner Beekman van wal. Hij vervolgt: ‘Een eerste vraag die ik daarom altijd stel aan cliënten tijdens intakegesprek, is ‘Waarom wil je het?’ Het is belangrijk om de intrinsieke drive te achterhalen. Willen zij die grotere cupmaat echt voor zichzelf, of wellicht om hun partner een plezier te doen?
Operatie
‘Ik informeer over welk beeld zij van de operatie hebben. Het komt dikwijls voor dat mensen op een middagje besluiten dat ze grotere borsten willen, en dat ze denken dat ze bij wijze van spreken de volgende dag al met hun nieuwe borsten op wereldreis kunnen. Zij hebben het idee dat zo’n operatie niet zoveel voorstelt.’
Complicaties en littekens
En dat idee klopt niet, aldus Werner: ‘Iets waar veel onwetendheid over bestaat, is dat het postoperatieve traject best kan tegenvallen. Aan de operatie kun je littekens en complicaties overhouden. En je kunt ook niet meteen weer aan het werk. Mensen die nerveus zijn voor de operatie, zijn hier meestal al goed op voorbereid. Je een beetje zorgen maken is dus best gezond.’
Voor en na
‘Daarnaast is het ook niet zo dat het resultaat dat jij voor ogen hebt, ook daadwerkelijk te bereiken is. Als je tegen de 50 bent, is het bijvoorbeeld echt niet mogelijk om weer de borsten van een 19-jarige te krijgen. Om een beeld te krijgen wat je ongeveer kunt verwachten en wat ik kan betekenen, laat ik ‘voor’- en ‘na’-foto’s zien van verschillende operaties. Ook vertel ik wel duidelijk dat het resultaat van de ingreep per persoon verschilt. Er spelen altijd genetische factoren een rol, net als je leefstijl en voedings- en beweegpatroon. Ook laat ik zien hoe de littekens eruit komen te zien.’
Litteken
‘Het woord ‘litteken’ heeft weliswaar een negatieve associatie, maar littekens kunnen ook mooi zijn. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat mensen goed voorgelicht en voorbereid zijn. Op basis van alle informatie kunnen mensen dan een weloverwogen keuze maken.’
Plastische chirurgie is niet niks.
‘Heb ik het nodig?’
‘De vraag die mij het vaakst wordt gesteld, is: ‘Heb ik het echt nodig?’ Mensen zijn dan eigenlijk benieuwd hoe zij zijn ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Er zijn natuurlijk altijd ergere en minder erge gevallen. Als mensen ergens mee zitten, zoals hun afstaande oren, hebben zij het idee dat dát het enige is waar zij op beoordeeld worden, in plaats van dat er naar de hele persoon wordt gekeken. Dat leg ik hun dan uit.’
Keuze
‘Ik kan niet bepalen of een ingreep nodig is. Die afweging ligt echt bij de cliënt. Laatst kwam er een vrouw bij me die er enorm onder gebukt ging dat ze helemaal geen borsten had. Ze was er zó onzeker over dat ze, zelfs als de mussen van het dak vallen, niet meer naar het strand ging. En soms zorgen overhangende oogleden ervoor dat mensen echt beperkt worden in hun zicht en voor hoofdpijn. In zulke gevallen zeg ik dan wel: ‘Ik kan me heel goed voorstellen dat ik middels een borstcorrectie of ooglidcorrectie iets voor je kan betekenen.’
Mooier = vaak duurder
‘Verschillende ingrepen worden vergoed door de zorgverzekeraar, zoals de klassieke oorcorrectie. Veel mensen zien op tegen zo’n operatie. Deze is zwaar, en levert ook niet altijd het gewenste resultaat op. Als enige in Nederland kun je bij mij terecht voor de Earfold cliptechniek. Door middel van een implanteerbare clip wordt de afwijkende stand van je oren gecorrigeerd. De ingreep is een stuk eenvoudiger en doeltreffender dan een klassieke oorcorrectie. In een half uur ben je klaar en kun je alweer naar buiten lopen, zónder flaporen. Ik heb al veel mooie resultaten meegemaakt. Laatst werd een jonge vrouw helemaal emotioneel toen zij het resultaat zag in de spiegel; zó blij was ze met haar mooie, rechtstaande oren. Omdat ik iedereen die blijdschap gun, vertel ik altijd over de verschillende behandelingsopties. Hierbij ben ik ook transparant over de kosten. Het is namelijk echt zo: duurdere ingrepen leveren vaak mooiere resultaten op.’
Goed om te weten
Wil jij ook een afspraak voor een eerste intake maken? Neem dan contact op met De BeekmanKlinieken om een afspraak te plannen op een tijdstip en dag die jou uitkomen. De assistente zal je uitleggen wat je moet nemen (zoals een ID en een verzekeringspas).
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Een goede shampoo is onmisbaar voor gezond haar en een verzorgde hoofdhuid. Maar met zoveel verschillende opties op de markt kan het een flinke uitdaging zijn om de juiste te kiezen.
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.
-
Botox, fillers, lasers: jezelf onder handen laten nemen door een cosmetisch arts wordt steeds laagdrempeliger. En een beetje aan jezelf sleutelen: daar is natuurlijk niks mis mee, als jij dat wil.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Wenkbrauwen zijn een essentieel onderdeel geworden van onze schoonheidsroutine, en wenkbrauwverf blijft een populaire keuze voor diegenen die op zoek zijn naar gedefinieerde, goed gestileerde wenkbrauwen.
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Vaak zeggen mensen dat je er gezond uitziet als je kleur op de wangen hebt, maar is dit wel zo als je huid rondom de wangen enorm rood is? Die roodheid staat ook wel bekend als couperose, een veelvoorkomende aandoening die niet schadelijk is maar wel irritaties oplevert.
-
Als je aan deodorant denkt, denk je aan een spray, roller of stick. Maar wist je dat de poeder- en crèmedeodoranten steeds populairder worden? Deze varianten kennen verschillende voordelen, zoals minder kans op vlekken in je kleding en een betere geurbestrijding.