
‘Na mijn borstverkleining bleven littekens achter’
Je borsten zijn een belangrijk onderdeel van je silhouet. Wanneer grote borsten je onzeker maken, kan dit behoorlijk vervelend zijn. Zo kan het zijn dat bepaalde kleding niet goed past, je erdoor belemmerd wordt bij sporten of dat je last hebt van nek- en schouderklachten. Antoinette (42) had ook al jaren last van haar grote borsten. Ze besloot een borstverkleining te ondergaan. ‘Ik ben er nog elke dag blij mee.’
Last van grote borsten
‘Toen ik in de puberteit borsten kreeg, was ik onzeker door de grootte. Ik voelde me afwijken van mijn vriendinnen en wilde mijn lichaam zoveel mogelijk verstoppen. Daarom droeg ik altijd grote kleding, en met gymnastiek had ik er veel last van. Ga maar na: trampolinespringen is een ramp in zo’n geval. Om nog niet te spreken over de puberjongens die dan besmuikt naar me keken. Echt niet prettig op zo’n kwetsbare leeftijd. Later, toen ik ouder en sterker was, kon ik me beter wapenen tegen opmerkingen en maakte ik me niet zo druk om wat anderen zouden vinden of denken. Maar wel kreeg ik steeds meer last van mijn schouders.’
Het uitgelezen moment
‘Steeds meer ervoer ik een zeurende pijn, en bh-bandjes lieten diepe afdrukken in mijn huid achter. Toen ik midden dertig was en mijn schouderklachten echt hevig werden, hakte ik de knoop door. Ik ging voor een borstverkleining. Tijdens het consult vertelde de arts me dat een borstverkleining mijn klachten zeker zou verbeteren, maar dat ik ook te maken zou krijgen met littekens. Ook was er een risico dat ik geen borstvoeding meer zou kunnen geven aangezien de tepel bij deze operatie wordt verplaatst. Maar met mijn twee dochters was ons gezin compleet, dus dit was het uitgelezen moment voor mij. Ik voelde me dan ook nauwelijks zenuwachtig voor de ingreep. Ik had gewoon heel veel zin om een stuk lichter door het leven te gaan.’
De operatie
‘Gedurende de operatie werd mijn borst verkleind door onderaan huid, vet en klierweefsel te verwijderen. Daarna is mijn tepel teruggezet en de huid gehecht. Daardoor ontstond een soort ankervormig litteken vanaf de tepel naar onder. Dat wist ik natuurlijk van tevoren, helemaal niet erg. Maar wel vond ik het jammer dat de littekens nogal gingen woekeren en het niet een mooi, glad lijntje werd. Ook aan de rand van mijn tepelhof was duidelijk te zien dat er iets was gebeurd. Het had niet een nette, ronde lijn, maar het leek alsof er hapjes uit waren.’
Het is absoluut niet te zien wat nu gepigmenteerd is en wat mijn ‘echte’ kleur.
Warmte en toewijding
‘Nadat ik zoveel jaar last had gehad van die borsten, wilde ik nu ook echt tevreden kunnen zijn. Het nieuwe formaat was perfect naar wens, maar zonder kleding was ik nog niet honderd procent blij. Daarom besloot ik het er niet bij te laten zitten en op zoek te gaan naar een manier om de huid te verbeteren. Nadat ik op internet had gezocht naar de mogelijkheden, kwam ik bij Annemiek van Glow With The Flow terecht. Meteen voelde het heel vertrouwd, Annemiek werkt met veel warmte en toewijding.
Prachtige verbetering
‘Ik vertelde mijn verhaal en samen besloten we tot een behandeling waarbij er verschillende technieken zouden worden gebruikt. Annemiek legde uit dat de littekens aangepakt kunnen worden met microneedling. Dit zijn kleine naaldjes die door minuscule gaatjes de genezing van de huid stimuleren. Hierdoor werden de littekens soepeler, vlakker en gaver. Dat was al een prachtige verbetering. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de pigmentatie van de tepelhof.’
Trots en blijdschap
‘Heel nauwkeurig werden de juiste kleuren uitgezocht, en in meerdere sessies in de huid gebracht. Na drie behandelingen was het resultaat prachtig. De rand van de tepelhof is niet meer rafelig, maar netjes en glad. En daarbij is absoluut niet te zien wat nu gepigmenteerd is en wat mijn ‘echte’ kleur. Nu ben ik elke dag weer blij met het resultaat. De borstverkleining bood al veel verlichting, maar de behandeling bij Annemiek was de zo belangrijke kers op de taart. Wanneer ik nu voor de spiegel sta, bekijk ik mijn spiegelbeeld vol trots en blijdschap!’
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna iedere bevolking heeft wel kleibehandelingen in hun (therapeutische) tradities. Maar wat is klei eigenlijk precies?
-
We worden allemaal ouder en waar de één rimpelloos oud lijkt te worden of er niets om lijkt te geven heeft de ander meer problemen met de staat waarin de huid verkeert. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar hoe zit dat precies.
-
Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Je handen zijn je visitekaartje. Daarom wil je ze goed verzorgen met een voedende handcrème. En het oog wil ook wat. Wat dacht je van een mooi kleurtje op je nagels?
-
‘In mijn jeugd zwom ik graag en veel. En ’s zomers lag ik na het zwemmen ook graag eindeloos in de zon. Ik denk dat ik zo rond mijn 16de de eerste kuiltjes in mijn bovenbenen en billen ontdekte: cellulite’, vertelt Sterre. ‘Op mijn 25ste was die cellulite zó verergerd dat ik me niet meer in bikini durfde te vertonen.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.
-
De feestdagen staan voor de deur; voor veel vrouwen de reden om wat extra aandacht te besteden aan hun make-up, voor die perfecte look.