‘Bij een uitvaart denken wij verder dan de aula’
Als iemand overlijdt die je dierbaar is, komt er veel op je af. Emoties, vragen en veel geregel. Op zo’n moment heb je een funeral planner nodig die met je meedenkt en die alle zorg uit handen neemt.
Regelen
Uitvaartbegeleider Simone Remmen van Funeral Company: ‘Als je een uitvaart te regelen hebt, heb je behoefte aan iemand die je de organisatie van het afscheid tot in de kleinste details uit handen neemt. Iemand die dat doet met toewijding, zorg en aandacht voor jouw emoties, met de wensen van de overledene in het achterhoofd.’
Uit handen geven
‘Iemand die aan al die dingen denkt waar jij niet aan kunt of wilt denken; gewoon omdat je te verdrietig bent of te moe. Wij proberen ‘die iemand’ voor onze klanten te zijn. Door nabestaanden liefdevol en vakkundig te begeleiden en hen zoveel mogelijk geregel uit handen te nemen, kunnen wij ervoor zorgen dat ze tijdens de uitvaart en de dagen eromheen simpelweg alleen maar verdrietig hoeven te zijn.’
Verder denken
Uitvaartbegeleider Ilona Molhuysen: ‘Wij zijn al zes jaar met ons kantoor gevestigd in Wassenaar. Het grootste deel van de tijd zijn wij onderweg: bespreking bij de familie, locatiebezoek, langs bij de drukker, contact met de cateraar, de bloemist en allerlei bijkomende actiepunten. Wij denken verder dan de aula van de begraafplaats of het crematorium.’
Samen
‘Onze service kenmerkt zich door de woorden ‘persoonlijk’, ‘liefdevol’, ‘perfectionistisch’, ‘zorgzaam’, ‘stijlvol’ en ‘maatwerk’. Uniek aan onze benadering is dat wij met ons tweeën de nabestaanden begeleiden, vanaf het eerste gesprek tot het einde van de dag van het afscheid. Dat betekent in de praktijk dat terwijl de één luistert, de ander aan het regelen is. Dat geeft snel inzicht in wat mogelijk is en dat werkt heel prettig.’
‘Uniek aan onze benadering is dat wij met ons tweeën de nabestaanden begeleiden’
Een passend afscheid
Simone: ‘Centraal bij onze werkwijze staat dat wij willen zorgen voor een afscheid dat past bij het leven van de overledene. Diegene had ongetwijfeld voorkeuren: voor bepaalde muziek bijvoorbeeld, hij of zij had hobby’s, werk, stond bekend om bepaalde eigenschappen. Wij zoeken samen met de nabestaanden naar een afscheid dat aan die aspecten recht doet. Zo wordt de uitvaart heel persoonlijk.’
Allerlei mogelijkheden
Ilona: ‘Wij verzorgen zowel grote uitvaarten als kleine. Sommige vinden plaats op bijzondere locaties, zoals bij de overledene thuis, op het strand, een kasteeltje of boerderij, maar natuurlijk ook op meer traditionele plekken als een kerk of crematorium. Wij denken over alle details na en vullen die op maat in. We kunnen bijvoorbeeld een rouwauto verzorgen, maar ook een koets, een klassieke zangeres of gewoon een cd met mooie liedjes, uitgebreide catering of een zelfgebakken appeltaart, een kistbedekkend bloemstuk of één bloesemtak uit de tuin. Een kist met daarop een print van het favoriete schilderij of vergezicht: er is zoveel mogelijk.’
Wensenboekje
Simone: ‘Er wordt vaak gevraagd naar ons wensenboekje. Hierin kun je aangeven wat jouw wensen zijn rondom je afscheid. Wij merken dat het de nabestaanden rust en troost geeft om te weten wat de wensen waren van hun geliefde met betrekking tot dat laatste afscheid. Daarom heeft deze kleine moeite een groot gevolg. Het boekje is te downloaden vanaf onze website.’
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.