
Een bore-out had hem helemaal lam geslagen
Alhoewel hij onlangs zijn 40e verjaardag had gevierd, had Jasper vaak het gevoel dat hij minstens 20 jaar ouder was. Hij was moe, had nergens meer zin in en het aantal pijnstillers dat hij dagelijks slikte om zijn hoofdpijn te onderdrukken werd steeds hoger. Als hij er alleen maar aan dacht dat hij nog bijna 30 jaar moest doorwerken voordat hij van zijn pensioen mocht genieten, zonk de moed hem in de schoenen.
ICT
Jasper werkte al 23 jaar bij hetzelfde bedrijf. Hij was net gezakt voor zijn eindexamen toen deze baan hem werd aangeboden door iemand die, net als hij, ook elke zaterdag tijdens de ‘derde helft’ in de voetbalkantine te vinden was. Leo was een paar jaar ouder dan hij en was dat jaar een eigen onderneming in de ICT gestart. Het was algemeen bekend dat Jasper goed met computers overweg kon en Leo had hem gevraagd of hij niet bij hem wilde komen werken.
Aangenomen
Jaspers ouders hadden er altijd op aangedrongen dat hij na de middelbare school een goede opleiding zou volgen, maar hij was zelf wel een beetje klaar met school en het vooruitzicht om nu al geld te gaan verdienen, trok hem veel meer dan zijn het eindexamenjaar opnieuw over te doen en daarna nog een beroepsopleiding volgen. En dus trad Jasper in dienst bij Leo.
Systeembeheer
Het was een fantastische tijd. Jasper verzorgde het systeembeheer voor hun eerste klanten, terwijl Leo zich vooral bezighield met acquisitie en het administratieve gebeuren. Al snel kwamen er meer klanten en werden er collega’s aangetrokken. Jaspers takenpakket veranderde daardoor wel. Waar hij in die beginperiode heel breed bezig was, werd zijn werk nu steeds specialistischer. Steeds vaker knaagde het gevoel van spijt dat hij zijn school niet had afgemaakt en geen beroepsopleiding had gedaan.
Spijt
Leo kreeg zes jaar geleden de kans om zijn onderneming voor een goede prijs te verkopen. Jasper en zijn collega’s konden gelukkig onder de nieuwe werkgever blijven werken, maar Jasper had het steeds minder naar zijn zin. Als hij ’s nachts weer eens wakker lag, verfoeide hij zichzelf vaak om het gebrek aan lef om zijn baan op te geven en iets nieuws te starten. Maar daarmee zou hij wel zijn financiële zekerheid opgeven, en dat durfde hij niet. Soms overwoog hij om naast zijn baan een opleiding te doen, maar daar had hij gewoonweg de fut niet meer voor.
Hij waardeert zijn baan nu op een andere manier
Bore-out
Op een dag was Jasper te moe om zijn bed uit te komen. De huisarts constateerde een burn-out en adviseerde een wekelijks bezoekje aan de praktijkondersteuner. Na een paar gesprekken kreeg zij in de gaten dat Jasper geen burn-out had, juist een bore-out. Doordat zijn werk steeds specialistischer was geworden, was daarin voor hem geen uitdaging meer, en dat kostte zoveel energie dat hij er letterlijk ziek van was geworden.
Coachingstraject
Omdat ze weet dat ik een geschoold stress-, burn-out- en bore-outoach ben, verwees de praktijkondersteuner Jasper naar mij voor een loopbaan coachingstraject. Waar het bij een burn-out vooral belangrijk is om weer rust te creëren en prikkels te vermijden, vereist een bore-out een heel andere aanpak. Samen met Jasper ben ik daarom gaan kijken wat hem kon prikkelen en waar hij, ook op zijn werk, weer energie van kreeg.
Nieuwe uitdaging
Op zijn werk bleek hij niet in aanmerking te komen voor een andere functie met meer uitdaging en daarom zijn we verder gaan kijken. In onze zoektocht kwamen we uiteindelijk uit op een verrassende oplossing. Jasper had een echt ‘voetbalhart’. Vanwege een oude blessure speelde hij het spelletje zelf al jarenlang niet meer, maar hij assisteerde wel altijd bij het elftal van zijn zoon. Om naast zijn baan in de ICT weer meer uitdaging te krijgen, is hij de opleiding trainer-coach van de KNVB gaan doen. Hij heeft diverse cursussen gevolgd, waardoor hij nu de hogere teams van de club mag coachen. Jasper heeft zich ontpopt tot een tactisch meesterbrein en lijkt in niets meer op de uitgebluste man die ik tijdens ons intakegesprek zag. Ondanks dat hij nog steeds dezelfde baan heeft, is hij weer zelfverzekerd en vol energie. Want doordat hij nu in zijn vrije tijd voldoende prikkels krijgt, gaat hij ook weer met plezier naar zijn werk. Hij waardeert zijn baan nu op een andere manier. Geweldig!
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.
-
Kijk eens rond op je werk. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende mensen. De één druk pratend met andere collega’s, de ander rustig in een hoekje met een koptelefoon op. Als werkgever krijg je te maken met veel verschillende ‘soorten’ werknemers.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
De afgelopen 2 jaar zijn bewogen jaren geweest doordat er veel beperkingen waren door corona. Door corona zijn we ook grotendeels thuis gaan werken en ondervonden dat dit voor veel bedrijven goed werkte. Nu de maatregelen voorbij zijn, merk je dat we weer meer teruggaan naar kantoor.
-
Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele.
-
De Azerbeidzjaanse Efendieva Sevindzj heeft een passie voor vertalen: van juridische documenten tot sprookjes, en alles ertussenin. Ze is niet alleen beëdigd tolk, maar vertaalt als kandidaat-notaris moeilijke juridische stukken naar begrijpelijke taal.
-
We hebben een roerige periode achter de rug. Misschien moest je tijdens de pandemie ineens veel thuiswerken, is de inhoud van je werkzaamheden veranderd, of ben jij zelf veranderd. Denk eens na: ben jij nog blij met je baan?
-
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt.
-
Je kinder- en pubertijd is een mooie periode waarin je allerlei ervaringen opdoet. Je maakt vrienden en ontwikkelt jezelf. Daarnaast ben je aan de slag met verbreden van je kennis en verken je welk beroep je wilt doen.