Coaching wanneer je vastloopt op je werk
Niet iedereen lukt het om elke dag weer uitgerust en vitaal aan een nieuwe werkdag te beginnen. Veel mensen zijn moe, hebben last van stress of zijn bang dat ze hun werk niet goed doen. Wanneer de klachten problematisch worden, is het zaak om je te laten begeleiden door een professional.
Bijzonder brein
Heb je er weleens bij stilgestaan dat van alle werknemers 10% te maken heeft met een brein dat anders werkt dan dat van de overige 90%? Het gaat dan om werknemers met autisme, AD(H)D, dyslexie, dyscalculie en hoogbegaafdheid. Deze groep kan moeite hebben om zich staande te houden op het werk, en dat kan leiden tot vervelende situaties en verzuim. Iemand kan bijvoorbeeld overprikkeld raken, wat kan leiden tot stress, en die stress kan uitmonden in een burn-out.
ReAttach
Mirjam Roemeratoe-Flipse is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met zo’n ‘bijzonder brein’. Eén van de methoden die zijn kan inzetten, is ReAttach. Mirjam is een van den weinigen in Zeeland die ReAttach aanbieden. De methode is gericht op informatie verwerken, en dan specifiek op de doorstroming van informatie uit het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. ReAttach werkte snel: in slechts 5 sessies krijgt de cliënt weer ruimte en dus rust in zijn hoofd, waardoor die beter kan functioneren op het werk en daarbuiten.
Volwassenen en kinderen
Mirjam is aangesloten bij European Brains at Work (EBW) en werkt, behalve in haar eigen praktijk, ook bij het Medisch Centrum Kinderplein Zeeland en Rotterdam. Ze geeft individuele trainingen aan volwassen én aan kinderen. Daarnaast geeft ze advies en coaching aan bedrijven. Ze geeft verder trainingen op de werkvloer waardoor iemand beter tot zijn of haar recht komt.
Coaching biedt mogelijkheden om meer uit je leven te halen
Faalangst aanpakken met EMDR
Faalangst kan je belemmeren om je werk te doen. EMDR (‘Eyemovement Desensitization and Reprocessing’) is een manier om die te laten verminderen of verdwijnen. Mirjam is gespecialiseerd in volwassenen, kinderen, autisme, verslavingen en emotie-eten. Met deze therapie concentreer je je op de ongewenste emotie. EMDR is geen gummetje waarmee je de herinnering of het gebeurde kunt weghalen, maar het haalt wel de scherpe emotie ervan af. Het leert je de dingen weer in perspectief te zien. De nare emotie zal langzamerhand haar kracht en emotionele lading verliezen, waardoor het steeds wat gemakkelijker wordt om die te negeren. De inzet van EMDR kan helpen om beter in je lijf te gaan zitten waarbij je weer met plezier naar je werk kan gaan.
Veranderingen
Mirjam Roemeratoe-Flipse: ‘Vanuit mijn Praktijk Munay-Ki bied ik een helpende hand aan tieners, jongvolwassenen en volwassenen die kampen met leerproblemen, emotionele problemen, sociale problemen en/of gedragsproblemen in het dagelijkse leven. Als je begrijpt wat er moet veranderen om je probleem op te lossen, worden veel van de lastige dingen in je leven jouw kracht.
Steun in de rug
‘Jouw denkwijze is geen algemene denkwijze. Als je dat weet, gaan er zoveel deuren voor je open. De uitdaging die ik jou geef, is op zoek te gaan naar je eigen kracht, zodat je kunt zijn wie je bent. Ik sta je graag bij in dit proces. De begeleiding die ik bied, is geen therapie, maar een steuntje in de rug. Ik heb een praktische instelling, gebruik creatieve methoden, heb een flexibele insteek en gebruik soms confronterende technieken. Ik ben echter áltijd mensgericht en heb slechts één doel voor ogen: jou weer stevig in je schoenen laten staan. Mag ik een stukje met je meelopen op jouw pad?’
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.