De eerste stap richting een nieuwe baan
Toen je nog aan het werk was grapte je er wel eens over. Wat leek het je heerlijk om eindeloos vakantie te hebben. Iedere dag uitslapen en altijd doen wat je zelf wilt. Maar nu je totaal onverwacht thuis bent komen te zitten na een reorganisatie binnen het bedrijf waar je al die jaren met plezier hebt gewerkt, is de lol er snel van af. Je voelt je nutteloos, terneergeslagen en onzeker. Daarnaast spoken er talloze vragen door je hoofd over je gezin, de toekomst, wat anderen wel niet van je denken…
Emotionele gebeurtenis
Werkloos raken is vaak een emotionele gebeurtenis. Natuurlijk is een ontslag nooit prettig, maar als je niet direct een nieuwe baan vindt, is het helemaal vervelend. Ineens moet je je partner, je kinderen, je familie vertellen dat je geen baan meer hebt. Dat is ontzettend naar. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met vragen over je toekomst en over jezelf. Weet je eigenlijk wel wat je wilt doen? En, ook niet geheel onbelangrijk: wat je kunt?
Burn-out en werkloosheid
Daarnaast betekent je baan verliezen in de meeste gevallen ook dat je er qua inkomen flink op achteruit gaat. Ineens moet je je zorgen maken over je financiële situatie. Wat als je straks ineens niet meer rond kunt komen? En waar heb je eigenlijk allemaal recht op? Er speelt zich bij werkloosheid ontzettend veel af. Je krijgt te maken met allerlei dingen waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan en je situatie verandert behoorlijk. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Al deze veranderingen en onzekerheden kunnen leiden tot stress, maar zelfs ook tot een burn-out.
Leefstijlinterventie
Het is volkomen logisch dat je, wanneer je onverwacht in deze situatie terecht komt, het even allemaal niet meer ziet zitten. Maar is het niet ook de perfecte gelegenheid voor een leefstijlinterventie?
De leefstijlinterventie brengt je ook tot ontdekkingen over jezelf
Leven onder de loep
Als coach en trainer werk ik volgens de principes van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een interventie met als doel het realiseren van gezondheidswinst door middel van meer bewegen, een gezonde voeding, bewustwording en het aanpassen van je leefstijl door gedragsveranderingen. Je kunt hierbij denken aan gedragsveranderingen in de breedste zin van het woord: van stoppen met roken en het creëren van een gezond voedingspatroon tot leren jezelf te zijn en mentaal sterk(er) worden. De leefstijlinterventie helpt je niet alleen je leefstijl om te gooien, maar brengt je ook tot ontdekkingen over jezelf en je kunnen.
Maatwerk
Een effectieve leefstijlinterventie is maatwerk. Daarom werken we bij praktijk HOEZO? altijd vanuit een probleemananalyse waarin jouw persoonlijke doelen en belangrijke factoren waarop de interventie zich moeten richten worden vastgesteld. Ook kijken we nauwkeurig naar je leefstijl en in hoeverre het een probleem vormt in jouw leven en wat daar de oorzaken van zijn. We kijken waar de pijnpunten liggen, wat jouw hulpvraag is en waar jouw uiteindelijke doel zich bevindt. Op die manier krijgt de interventie vorm en werken we samen toe naar een leefstijl die bij jou past. Voor je het weet ligt de toekomst weer aan je voeten!
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.