Paardencoaching geeft inzicht in je carrière
Soms kom je op een punt op je leven dat je het even niet meer zo goed weet. Je werk geeft je geen voldoening meer. Eigenlijk ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar je weet niet wat. Moet je die nieuwe uitdaging zoeken in je huidige baan of is het beter om een heel nieuwe weg in te slaan? De online testen die je hebt gedaan om te onderzoeken waar je mogelijkheden liggen, hebben je ook niet veel duidelijkheid gebracht. Je twijfelt of je wel geschikt bent voor een baan in de richting die de testen uitwezen.
Janneke Bergeijk
Tweesprong
Wanneer je voor zo’n uitdaging staat, of als je het als belemmering ervaart, is het goed om er iets mee te doen. Blijkbaar sta je voor een tweesprong en moet er een beslissing genomen worden, zodat je weer verder kunt. Die twijfel is niet goed voor je. Maar wanneer je middenin zo’n proces zit, is het niet altijd even makkelijk om daar zelf uit te komen. Je zit er te dicht op. Je hebt iemand nodig die een frisse blik op de zaken werpt. Die precies de vinger op de zere plek kan leggen. Die precies ziet waar bij jou de knelpunten liggen.
Puur en eerlijk
En dat is nu precies waar het bij paardencoaching om gaat. Paarden zijn gevoelsdieren. Ze scannen jou en lezen feilloos jouw lichaamstaal. Ze spiegelen als het ware wat ze bij jou waarnemen. Ik laat je samen met het paard opdrachten uitvoeren en dan observeer ik wat er gebeurt. Het paard laat door zijn natuurlijke gedrag jouw (belemmerende) overtuigingen, gedachten en emoties zien. Puur en eerlijk, zonder oordeel.
Kern van het probleem
Tijdens zo’n interactie, stel ik verdiepende vragen om bij de kern te komen. Dat biedt jou nieuwe inzichten. Het maakt iets bij je los waarmee je verder kunt. Daardoor kun je er bijvoorbeeld achter komen dat het feit dat jij zo onzeker bent over wat je kunt, kan komen doordat je wellicht vroeger werd gepest. Het paard leert je de grenzen op te zoeken en te verleggen. Hij neemt een stuk spanning weg en dat geeft zelfvertrouwen.
Paardencoaching werpt een nieuw licht op de zaak
Ervaring niet vereist
In tegenstelling wat nog wel eens gedacht wordt, hoef je hiervoor helemaal geen ervaring met paarden te hebben. Je blijft gewoon met beide benen op de grond staan en hoeft dus niet op het paard te rijden. Zelfs als je bang bent voor paarden kan paardencoaching heel succesvol voor je zijn. De sessie vindt plaats in een veilige en rustige setting. Het paard duwt je als het ware in de goede richting, waardoor er veel zaken duidelijk worden.
Bijzonder
Paardencoaching is een bijzondere en fijne ervaring. Het doet iets met je en geeft inzichten om weer verder te kunnen. Eigenlijk zou je het gewoon eens moeten proberen!
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.