Richting geven aan jouw carrière
Je voelt dat je niet op de goede plek zit in je huidige baan, maar je weet niet precies wat je dan wél wil, en of je wel de juiste kwaliteiten hebt. Je zit ziek thuis en weet niet zo goed hoe het nu verder moet met je werk. Je weet eigenlijk niet precies wat jouw talenten zijn en waar je energie van krijgt. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij niet gelukkig bent in je carrière. Wat kun je daar aan doen?
Begeleiding
Als je niet goed weet welke kant je op wil in je carrière, kan het kiezen van een richting best een uitdaging zijn. Goede begeleiding kan dan erg nuttig zijn. Mellie Vissers is loopbaancoach en helpt mensen bij hun loopbaan. ‘Ik begeleid werknemers naar ander werk binnen de huidige organisatie, of begeleid ze naar ander werk bij een andere organisatie. Als de klant wel graag bij de huidige organisatie wil blijven, kan ik ook helpen bij de communicatie met de leidinggevende.’
De juiste carrière
‘Ik begin altijd met een talentmeting. Die gaat verder dan een ‘gewoon’ assessment. Het is een meetinstrument op wetenschappelijke basis die inzichtelijk maakt waar iemands talenten liggen. Dat wordt het vertrekpunt van de begeleiding. Vervolgens stellen we in samenspraak praktijk-leeropdrachten op, die je gaat uitvoeren. Via ervaringen leer je namelijk het meest.’
Reflecteren
‘Ik ondersteun de klant bij iedere stap door samen met hem of haar te reflecteren op wat er goed ging en waar de klant meer van wil. Daarna gaan we de richting bepalen en werken we toe naar de juiste baan in een passende omgeving. In de gesprekken luister ik goed naar wat de klant wil en begeleid vanuit diens positieve ervaringen naar verdere ontwikkeling. Daarbij werk ik resultaatgericht. Mijn klanten vinden tussen de 3 en de 6 maanden een passende baan.’
Investeer op tijd in jezelf en ga aan de slag met je eigen talenten
Tevreden!
‘In de afgelopen 13 jaar heb ik meer dan 300 klanten bemiddeld naar ander werk, en elk succes maakt me blij! Als ik iemand hoor zeggen dat hij of zij tevreden is over de nieuwe baan, dan ben ik ook tevreden.’
Wacht niet te lang
‘Ik heb gemerkt dat vrouwen, meer dan mannen, pas serieus aan de slag gaan met hun loopbaanwensen en talent als ze een burn-out hebben of ertegenaan zitten. Wees dat vóór! Investeer op tijd in jezelf en ga aan de slag met je eigen talenten.’
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?