Succes op je werk door emotionele veerkracht
Elke dag ga je naar je werk, maar merk je dat er iets mist. Misschien zit je niet op de goede plek in je huidige baan, maar lukt het niet daar te komen waar je zou willen zijn. Of je bent onzeker over je kwaliteiten en durft jezelf niet te profileren. Maar ook kan het zijn dat je niet lekker ligt bij collega’s of je leidinggevende. Succes hebben in je werk is niet zomaar bereikt.
Succes door emotionele intelligentie
Wist je dat succes grotendeels afhangt van onze emotionele intelligentie? Veel mensen hebben wel eens van deze term gehoord, maar de kans is groot dat je dat niet zozeer in relatie bracht met je werk. Toch is dit een belangrijk onderdeel van een prettig en vruchtbaar werkzaam leven. Als je je realiseert dat een hoge mate van emotionele intelligentie gepaard gaat met betere concentratie, grotere creativiteit en een sterker beslissingsvermogen, dan kun je je daar ook wel een voorstelling bij maken.
Betere levenskwaliteit
Simona Linskens is coach emotionele intelligentie en HeartMath. Ze vertelt met passie over het onderwerp. ‘Hoe we ons in het leven, en dus ook in werk, opstellen wordt bepaald door onze bekwaamheid in het omgaan met onze eigen emoties en de emoties van anderen. Als je daar intelligent mee om kunt gaan, verbetert dat je levenskwaliteit en in het verlengde daarvan je succes.’ Want je emoties kunnen je overheersen, en zodoende doen falen. Maar je emoties de juiste plek geven en nuttig kunnen gebruiken, kan je vervolgens ook helpen het beste uit jezelf te halen.
Relatie tussen emoties en hart
Simona legt uit dat dit te maken heeft met de relatie tussen je emoties en je hart. Elke emotionele reactie, positief of negatief, beïnvloedt je lichaam. Wanneer je je geprikkeld, gefrustreerd of geconflicteerd voelt, is dit terug te zien in je hartritme. Deze is ontregeld. Het hart zendt vervolgens dit ontregelde signaal door naar de hersenen, waar het effect heeft op je concentratievermogen, beslissingsvaardigheden en denkkracht. Aangezien je niet optimaal kunt functioneren raak je geïrriteerd, en de cirkel begint weer van voor af aan.
Harmonische signalen
Net zoals negatieve emoties een negatief effect hebben, zijn positieve emoties juist opbouwend. Wanneer je je positief voelt, is het hartritme regelmatig. Het hart zendt harmonische signalen naar de hersenen, en de hersenen kunnen optimaal en moeiteloos presteren. Je zit lekker in je vel. Natuurlijk is dit laatste iets wat we willen en nodig hebben om successen in werk te behalen. Simona: ‘Het mooie is, dat het haalbaar is voor iedereen. Iedereen kan hartcoherentie, een regelmatig hartritme, creëren. Hoe? Door intelligent te werken met je emoties. Als jij emotioneel veerkrachtig bent, werkt dat door in je gehele lijf en je hele leven.’
Veerkracht kun je leren
Emotionele veerkracht kan iedereen leren. Deze emotionele intelligentie moet echter wel getraind worden. Net zoals een spier sterker wordt door aandachtige en zorgvuldige training, wordt je mentaal sterker door er aandacht en tijd aan te besteden. Simona geeft verschillende masterclasses en cursussen waarin er gewerkt wordt aan emotionele veerkracht, ook gericht op het zakelijke domein. Daarbij drukt Simona op het hart: ‘Iedereen kan emotioneel intelligent worden, of je nu aan de voorkant van de arbeidsmarkt staat of er juist middenin.’
Benieuwd?
Simona Linskens is coach HeartMath en emotionele intelligentie. Zowel in groepsverband bij haar masterclasses als in privésessies helpt zij mensen mooie resultaten te bereiken en tot nieuwe inzichten te komen. Simona’s doel is mensen zelf te laten ervaren dat je succes kunt boeken op alle gebieden van je leven: gezondheid, werk, relaties. Zolang je je gedachten en emoties onder jouw innerlijke leiding laat samenwerken. Ben je benieuwd geworden naar een sessie of workshop? Simona Linskens helpt je graag de beste versie van jezelf te worden. En de beste versie van jezelf is de versie die ervoor zorgt dat je elke ochtend wakker wordt met een glimlach op je gezicht.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?