
Altijd willen presteren? Met een gesprek kun je relativeren!
Je kinder- en pubertijd is een mooie periode waarin je allerlei ervaringen opdoet. Je maakt vrienden en ontwikkelt jezelf. Daarnaast ben je aan de slag met verbreden van je kennis en verken je welk beroep je wilt doen. Wanneer je dan je eerste stap zet in de grotemensenwereld, is dat altijd spannend. Je wilt een goede baan, geld verdienen, hogerop komen en een bepaalde status. Maar juist deze overtuigingen kunnen een valkuil worden.
Prestatiemaatschappij
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat hoge eisen stellen de norm is. Al bij jonge mensen draait het leven en leren om presteren. Er wordt gericht op het behalen van diploma’s en hoge cijfers, het onderhouden van een vriendenkring, een gezond en sportief leven en na school meteen op zoek naar nieuwe uitdagingen. Een goede baan, waarbij je hogerop de ladder kunt klimmen. Want daardoor bouw je status op. De maatschappij waar we in leven, draait steeds meer om presteren.
Grenzen op zoeken
Met presteren is in principe niks mis. Een doel voor ogen hebben en daarvoor willen werken is een prachtig streven. Zolang het niet ten koste gaat van jezelf. De druk voelen om te presteren kan namelijk voor spanningen zorgen. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Iedereen om mij heen doet het, dan moet ik het ook’. Daarom ga je op zoek naar je grenzen of er zelfs overheen. Dat kan zeer vermoeiend zijn en zelfs tot langdurige stress uitgroeien. Bovendien doe je dan dingen omdat je denkt dat ze moeten, niet omdat jij er als persoon het gelukkigst van wordt.
Belangrijk is om erover te praten
Op het randje
Jouw gezondheid gaat altijd voor op alles. Wanneer je je steeds vaker moe, opgejaagd en onrustig voelt, geeft dat stof tot nadenken. Het kan zijn dat je op het randje van een burn-out zit. Wanneer je merkt dat je slechter slaapt, veel maalt en je je gejaagd voelt, is het tijd om in te grijpen. Tijd om eerlijk naar jezelf te kijken en te bedenken wat voor jou werkt in de maatschappij. Past een fulltime baan of een parttime baan bij jou? Word je gelukkig van een leidinggevende functie, of wil je liever iets anders? Hoeveel tijd wil je besteden aan familie en vrienden? Wat je ook kiest, als je kiest met je hart neem je de juiste beslissing. Niemand is hetzelfde en dat geldt ook voor hoe je je leven wilt inrichten.
Gelukkig worden
Omgaan met een prestatiemaatschappij is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt veel op je af en het vinden van je eigen weg lukt niet altijd. Het kan dan fijn zijn om erover te praten. Wanneer je dit nodig hebt, sta ik voor je klaar. Je kunt je gedachtes en gevoelens delen en kijken wat dat doet met jou. Meestal geeft dit een opgelucht gevoel, omdat er iemand luistert en geen mening heeft over jouw ideeën en doelen. Maar ook omdat je al pratende meer inzicht krijgt in waar jouw hart sneller van gaat kloppen en waar jij je gelukkig bij voelt.
Voor iedereen
Of je nu kampt met druk, verdriet, boosheid, frustratie of andere gevoelens, je bent van harte welkom om ze bij mij te verkennen en een plekje te geven. Bij Zijn’s is niks te gek om over te praten. Er zijn allerlei verschillende redenen waarom emoties hoog kunnen oplopen. Misschien ben je iemand kwijtgeraakt? Of zit je in de knoop met jezelf? Communiceren is er om te leren, groeien, en vooruit te gaan. Neem gerust contact op.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.
-
Kijk eens rond op je werk. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende mensen. De één druk pratend met andere collega’s, de ander rustig in een hoekje met een koptelefoon op. Als werkgever krijg je te maken met veel verschillende ‘soorten’ werknemers.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
De afgelopen 2 jaar zijn bewogen jaren geweest doordat er veel beperkingen waren door corona. Door corona zijn we ook grotendeels thuis gaan werken en ondervonden dat dit voor veel bedrijven goed werkte. Nu de maatregelen voorbij zijn, merk je dat we weer meer teruggaan naar kantoor.
-
Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele.
-
De Azerbeidzjaanse Efendieva Sevindzj heeft een passie voor vertalen: van juridische documenten tot sprookjes, en alles ertussenin. Ze is niet alleen beëdigd tolk, maar vertaalt als kandidaat-notaris moeilijke juridische stukken naar begrijpelijke taal.
-
We hebben een roerige periode achter de rug. Misschien moest je tijdens de pandemie ineens veel thuiswerken, is de inhoud van je werkzaamheden veranderd, of ben jij zelf veranderd. Denk eens na: ben jij nog blij met je baan?
-
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt.
-
De reden waarom je voor jouw baan hebt gekozen, kan verschillen van persoon tot persoon. Je doet het wellicht vanwege de passie voor het vak of het inkomen dat het werk biedt. Toch lijkt er altijd één bepaald aspect overeen te komen. En dat is de vaste grond die je krijgt met een baan.