presteren

Altijd willen presteren? Met een gesprek kun je relativeren!

Je kinder- en pubertijd is een mooie periode waarin je allerlei ervaringen opdoet. Je maakt vrienden en ontwikkelt jezelf. Daarnaast ben je aan de slag met verbreden van je kennis en verken je welk beroep je wilt doen. Wanneer je dan je eerste stap zet in de grotemensenwereld, is dat altijd spannend. Je wilt een goede baan, geld verdienen, hogerop komen en een bepaalde status. Maar juist deze overtuigingen kunnen een valkuil worden.

Prestatiemaatschappij

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat hoge eisen stellen de norm is. Al bij jonge mensen draait het leven en leren om presteren. Er wordt gericht op het behalen van diploma’s en hoge cijfers, het onderhouden van een vriendenkring, een gezond en sportief leven en na school meteen op zoek naar nieuwe uitdagingen. Een goede baan, waarbij je hogerop de ladder kunt klimmen. Want daardoor bouw je status op. De maatschappij waar we in leven, draait steeds meer om presteren.

Grenzen op zoeken

Met presteren is in principe niks mis. Een doel voor ogen hebben en daarvoor willen werken is een prachtig streven. Zolang het niet ten koste gaat van jezelf. De druk voelen om te presteren kan namelijk voor spanningen zorgen. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Iedereen om mij heen doet het, dan moet ik het ook’. Daarom ga je op zoek naar je grenzen of er zelfs overheen. Dat kan zeer vermoeiend zijn en zelfs tot langdurige stress uitgroeien. Bovendien doe je dan dingen omdat je denkt dat ze moeten, niet omdat jij er als persoon het gelukkigst van wordt.

Belangrijk is om erover te praten

Op het randje

Jouw gezondheid gaat altijd voor op alles. Wanneer je je steeds vaker moe, opgejaagd en onrustig voelt, geeft dat stof tot nadenken. Het kan zijn dat je op het randje van een burn-out zit. Wanneer je merkt dat je slechter slaapt, veel maalt en je je gejaagd voelt, is het tijd om in te grijpen. Tijd om eerlijk naar jezelf te kijken en te bedenken wat voor jou werkt in de maatschappij. Past een fulltime baan of een parttime baan bij jou? Word je gelukkig van een leidinggevende functie, of wil je liever iets anders? Hoeveel tijd wil je besteden aan familie en vrienden? Wat je ook kiest, als je kiest met je hart neem je de juiste beslissing. Niemand is hetzelfde en dat geldt ook voor hoe je je leven wilt inrichten.

Gelukkig worden

Omgaan met een prestatiemaatschappij is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt veel op je af en het vinden van je eigen weg lukt niet altijd. Het kan dan fijn zijn om erover te praten. Wanneer je dit nodig hebt, sta ik voor je klaar. Je kunt je gedachtes en gevoelens delen en kijken wat dat doet met jou. Meestal geeft dit een opgelucht gevoel, omdat er iemand luistert en geen mening heeft over jouw ideeën en doelen. Maar ook omdat je al pratende meer inzicht krijgt in waar jouw hart sneller van gaat kloppen en waar jij je gelukkig bij voelt.

Voor iedereen

Of je nu kampt met druk, verdriet, boosheid, frustratie of andere gevoelens, je bent van harte welkom om ze bij mij te verkennen en een plekje te geven. Bij Zijn’s is niks te gek om over te praten. Er zijn allerlei verschillende redenen waarom emoties hoog kunnen oplopen. Misschien ben je iemand kwijtgeraakt? Of zit je in de knoop met jezelf? Communiceren is er om te leren, groeien, en vooruit te gaan. Neem gerust contact op.

Datum: 01 september 2021