Word jij gelukkig van je werk?
Al jaren zit je op hetzelfde kantoor en inmiddels ben je doorgegroeid naar een mooie functie met een leuk salaris. Toch knaagt er iets van binnen. Je wordt niet meer uitgedaagd en mist de passie waarmee je vroeger alle werkzaamheden verrichtte. Je wordt niet meer gelukkig van je werk.
Als je niet meer gelukkig bent
Eigenlijk wil je wel wat anders gaan doen, maar je hebt geen idee wat dat dan zou moeten zijn. ‘Het is ook best een hele stap om je baan op te zeggen en aan iets nieuws te beginnen. Daar is lef voor nodig’, weet loopbaan- en imagocoach Marianne Kremer als geen ander. ‘Maar als je niet gelukkig bent met wat je doet en toch maar door blijft gaan, ligt op den duur mogelijk een burn-out of bore-out op de loer.’
Inzicht krijgen
Een loopbaancoachingstraject geeft je meer inzichten over je kernkwaliteiten en leert je waar je wél gelukkig van wordt. ‘Samen gaan we aan de slag om te ontdekken waar jij behoefte aan hebt, wat je in de loop der jaren bent kwijtgeraakt en wat belangrijk voor jou is’, vertelt Marianne. ‘Ik geef daarvoor ook huiswerkopdrachten mee, zodat je nieuwe zelfinzicht groeit. Soms komen bepaalde overtuigingen naar boven waarmee we aan de slag kunnen. Misschien is jou altijd verteld dat die ene droombaan niets voor jou is, omdat je dat toch niet kunt. Maar wellicht is dat wel helemaal niet waar!’
Arbeidsmarktklaar
‘Vaak ga je al tijdens het traject anders tegen dingen aankijken. Je ontdekt je valkuilen en wordt krachtiger omdat je steeds meer leert over wie je bent en wat je kunt. Gemiddeld ben je na een maand of drie ‘arbeidsmarktklaar’. Het is elke keer weer zo mooi om te zien hoe cliënten veranderen en vol zelfvertrouwen en krachtig durven te kiezen voor werk waarin hun passie ligt’, besluit Marianne blij.
Het is ook best een hele stap om je baan op te zeggen en aan iets nieuws te beginnen
Maak het verschil
Marianne: ‘Samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies ontdekken: daar heb ik mijn vak van gemaakt, als loopbaan- en imagocoach. Dat betekent mensen coachen, stimuleren en helpen keuzes te maken, waarbij ik als een integer, praktisch en toegankelijk persoon wordt ervaren. Zowel individuele personen als bedrijven kunnen bij mij terecht. Als individu krijg je inzicht in je mogelijkheden en prioriteiten en je zet de eerste stappen in de richting van de gewenste verandering. Bedrijven krijgen advies over de loopbaanontwikkeling of de uitstraling van de medewerkers.’
Maak het plaatje compleet
Wanneer je jouw kwaliteiten met de juiste kleding onderstreept, maak je het plaatje pas écht compleet. Ook daarin kan Marianne iets voor je betekenen: ‘Ik geef ook imagoadvies: de personal branding van jezelf. Met de kleuren en kleding die bij jou passen en waar jij je goed bij voelt, straal je meer kracht uit en voel je je zelfverzekerder!’
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.