Zacht Werken voor een goede balans
Innerlijke balans vinden kan behoorlijk lastig zijn’, vertelt Jannet Veenbaas, massagetherapeut en Zacht Werkencoach bij De Koning Te Rijk. Vandaag de dag ervaren steeds meer mensen stress. ‘Hard werken is een gewoonte geworden. En soms kom je dan op een punt dat het voelt alsof er een emmertje overloopt, zonder dat je weet waardoor het misgaat. Vaak zijn er in zo’n situatie lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn of niet kunnen slapen die direct gerelateerd zijn aan stress. De balans tussen geest en lichaam is weg.’
Jannet Veenbaas
Schuldgevoelens
Jannet heeft daarin haar roeping gevonden. ‘Mensen met stressklachten ondersteun ik bij het hervinden van de balans. Ik help hen bovendien te ontdekken hoe ze hun leven zo leuk en waardevol mogelijk kunnen invullen, zonder schuldgevoelens. Want schuldgevoelens zie ik vaak terug. Mensen proberen alle balletjes tegelijk hoog te houden, waardoor niets complete aandacht krijgt. Vervolgens voelen ze zich daar schuldig over. Waar ik hen bewust van wil maken, is dat elk nieuw moment een keuze biedt om iets wel of niet te doen. Af en toe kan en moet je nee zeggen. Dit is de essentie van zacht werken.’
Zacht Werken
Maar wat houdt Zacht Werken in? Jannet vertelt: ‘Zacht Werken gaat niet alleen over je baan, maar over je hele leven. Het is de tegenhanger van hard werken. Iedereen heeft het druk, dat is namelijk hip. Alles moet meer, groter en perfecter, maar heel veel mensen beleven er helemaal geen plezier aan om dat na te streven. En leven uit een to do-lijst en alles van tevoren plannen is een illusie. Je kunt niet alles plannen. Stel er gebeurt iets naars, of je slaapt slecht, dan is je energie niet zoals anders. Zacht werken draait om werken vanuit je eigen energie. En die ligt misschien lager (of juist hoger!) dan bij een ander. Vergelijk jezelf dus ook niet, maar probeer bij je eigen energie en eigen intuïtie te komen. Als je dat lukt, dan krijg je veel meer gedaan. Want in je eigen flow werken, levert juist energie op.’
Zacht Werken gaat niet alleen over je baan, maar over je hele leven
Dagelijks meer balans: tip 1
‘Er is een aantal dingen die je kunt doen om dagelijks meer in balans te zijn. Ten eerste: meer rust leidt tot meer effectiviteit, en niet andersom. Vaak zoeken mensen naar hoe iets effectiever kan door zichzelf te trainen om nog sneller te werken, en verwachten daarna rustiger te worden. Dat lijkt slim, maar de achterliggende gedachte is fout. Verhogen van effectiviteit levert tijd op die doorgaans weer gevuld wordt met nog meer taken. En zo blijf je bezig. Doe het andersom: neem eerst tijd voor rust, zodat je na kunt denken. Dat creëert ademruimte. Vanuit die ademruimte komen heldere ingevingen, wat helpt bij oplossingen bedenken om je werk of leven te vergemakkelijken. Als je wilt versnellen, zul je eerst moeten vertragen. Dan krijg je weer overzicht.’
Dagelijks meer balans: tip 2
‘Ten tweede, doe alles één voor één. Dit is de basisregel van mindfulness, Dat klinkt heel simpel, maar is heel moeilijk. Ga maar eens na hoe vaak jij multitaskt. Maar multitasken is heel onrustig voor je hoofd. Rond je taken af voordat je iets anders aanpakt, en las een pauze in. Maak je hoofd tijdens deze pauze even leeg. Kies vervolgens bewust voor de volgende taak. Dan kun je weer gefocust verder. Als je rust in je hoofd hebt, merk je dat taken je ook veel beter afgaan. Het lastige is: elke seconde heb jij de keuze iets wel of niet te gaan doen. Het kan soms gebeuren dat je realiseert dat je keuze de verkeerde was omdat iets anders prioriteit bleek te hebben. Verspil dan geen energie aan spijt, dat heeft geen nut meer en kost alleen maar energie. Maak een nieuwe, betere keuze en ga verder.’
Dagelijks meer balans: tip 3
‘Ten derde is het heel belangrijk om stil te staan bij wat je hobby en passie is. Vaak zie ik mensen die veel te doen hebben: een baan, het gezin, vrienden en familie. Het eerste wat ze opgeven om tijd te besparen is hun hobby. Dat is heel jammer! Ik zou willen meegeven: geef nooit op waar je energie van krijgt, want dat is je oplaadmoment. En in het verlengde daarvan raad ik aan je bewust te blijven van je dromen. Vraag jezelf geregeld af: welke dromen heb ik nog? Die dromen kunnen groot of klein zijn, dat maakt niet uit. Maar houd je dromen vast, anders geef je het op. Ik ben er namelijk van overtuigd: waar je aandacht of energie aan geeft komt op de een of andere manier weer bij je terug. Geef je aandacht aan positieve zaken als dromen en passies, dan behoud je positieve energie.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?