Ontspannen door ademtherapie
In onze huidige maatschappij heeft iedereen het druk. Misschien geldt dat ook voor jou en voel je je vaak opgejaagd en gestrest. Je bent moe, slaapt slecht, prikkelbaar en komt maar niet tot rust. Daarbij heb je ook nog allerlei vage, lichamelijke klachten. Je hebt vaak een benauwd gevoel op je borst, voelt je duizelig en hebt rug-, hoofd- of nekpijn.
Geen ontspannen gevoel
Grote kans dat het al veel te lang geleden is dat jij je lekker ontspannen hebt gevoel. Die spanning en stress van de laatste tijd laten hun sporen na in je lichaam en als dat niet goed wordt opgeruimd, stapelt het zich langzaam steeds verder op. Deze (onbewuste) spanning beïnvloedt je houding, beweging, adem en stemming en dat kan tot een scala van vage en onbegrepen klachten leiden.
Ademhaling als brug
Wanneer je veel last hebt van stress, dan zal je adem oppervlakkig en hoog in je borst bewegen. Je zou kunnen zeggen dat de ademhaling je lichaam en geest als een soort brug met elkaar verbindt. Elke gedachte die je hebt, elke actie en emotie, alles heeft zijn invloed op je ademhaling. ‘Eigenlijk is de adem de spiegel van hoe jij in je vel zit’, concludeert therapeute Maroesja Grabijn. ‘Bij stress adem je heel anders dan wanneer je ontspannen bent en je veilig voelt. Dan is je ademhaling namelijk dieper en meer in je hele lichaam aanwezig.’
Herken je het gevoel dat je het altijd maar druk hebt?
Bewuster zijn van je lichaam
In de lichaamsgerichte therapie die ik geef, gebruik ik dit principe ook andersom: door je bewuster te zijn van hoe je lichaam beweegt, kun jij je adem laten veranderen. Deze kan zich meer verdiepen en hierdoor rustig en ontspannen bewegen. Hiermee wordt je geest ook positief beïnvloed. Door je bewuster te zijn van je lichaam, leer je bewuster te ademen, kun jij je lichaam, geest en je emoties op een krachtige manier versterken en meer ontspannen.’
Adem- en lichaamsgerichte therapie
Maroesja geeft adem- en lichaamsgerichte therapie aan iedereen die anders wil leren omgaan met stresssituaties of burn-outklachten. Maar ook spanningsklachten als hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, spierspanningen, vage klachten en dergelijke kunnen met behulp van adem- en lichaamsgerichte therapie effectief benaderd worden. ‘Maar het is ook een heel fijne therapie als je innerlijk tot rust wilt komen en ruimte wilt creëren voor aspecten van jezelf die tot nu toe niet of te weinig aan bod zijn gekomen’, vult Maroesja aan.
Op maat gemaakte sessie
Dirk: ‘In mijn ziekteproces ben ik contact gekomen met Maroesja. We hebben vooral gewerkt aan mijn ademhaling en ademhalingstechnieken. Maroesja heeft elke individuele sessie voorbereid en helemaal op maat gemaakt. Hierdoor was elke bijeenkomst tot een prettige, persoonlijke gebeurtenis met een goede balans tussen de persoonlijke behoeften en de fysieke mogelijkheden.’
‘Geniet meer van de kleine dingen’
Rhodee: ‘De lessen en oefeningen die ik kan doen, helpen me enorm terwijl ik bijvoorbeeld fiets of met andere dingen bezig ben om steeds rustiger te worden. Ik ben me meer bewust van wat er zich nu eigenlijk afspeelt. Daardoor geniet ik tegenwoordig veel meer van de kleine dingen om me heen.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.