Gecontracteerde zorg: wat betekent dat voor jou?
Mocht je een lichamelijke klacht hebben waarvoor fysiotherapie nodig is, is het prettig dat je weet waar je aan toe bent op het gebied van kosten. Fysiotherapie wordt gedeeltelijk vergoed in het basispakket en kan ook in een aanvullend pakket worden aangeboden. Maar hoeveel en of je aanspraak maakt op vergoedingen is ook afhankelijk van de contracten die jouw fysiotherapeut heeft met zorgverzekeraars. Hoe dat zit? Dat lees je hier.
Wat is gecontracteerde zorg?
Zorgaanbieders zoals fysiotherapeuten hebben vanaf 1 november nieuwe contracten met zorgverzekeraars. Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Zo kan het zijn dat je zorgverzekeraar een contract heeft met jouw fysiotherapeut. De zorgaanbieder wil graag dit contract afsluiten om te kunnen onderhandelen over onder andere de prijzen van behandelingen. Deze onderhandelingen en afspraken brengen voordelen met zich mee voor zowel de zorgverzekeraar, behandelaar als ook voor jou, de patiënt.
Voordelen
Wanneer je zorgverzekeraar een contract heeft met een fysiotherapeut, dan worden je kosten vergoed vanuit de zogenaamde ‘naturapolis’. Vaak is deze zorg goedkoper dan dat het zou zijn wanneer de zorgverzekeraar geen afspraken had gemaakt met de zorgverlener. Ook kan het zijn dat er een deel van je eigen risico wordt kwijtgescholden. Een derde voordeel is dat de rekening direct bij de zorgverzekeraar terechtkomt. Je zult dus niet zelf een bedrag hoeven te betalen aan je fysiotherapeut.
Waar moet je rekening mee houden?
Een nadeel aan gecontracteerde zorg is dat je niet zelf kunt kiezen bij welke fysiotherapeut je terecht komt. Mocht je liever zelf willen kiezen bij welke fysiotherapeut je behandeld wilt worden, dan mag dat wel. Er is dan sprake van een ‘restitutiepolis’. In dat geval is het wel raadzaam met een aantal zaken rekening te houden:
- Je moet van tevoren aanvragen of je gebruik mag maken van de hulpmiddelen (zoals elastische kousen) die de fysiotherapeut aanbiedt. Er zijn daarvoor specifieke regels opgesteld waaraan de fysiotherapeut zich moet houden.
- Je zult de kosten eerst zelf aan de fysiotherapeut moeten betalen. Daarna kun je de rekening bij je zorgverzekeraar declareren.
- Er is een verschil in de hoogte van de vergoeding. Doorgaans wordt er in een restitutiepolis minder vergoed, doordat de zorgverzekeraar geen prijsafspraak heeft gemaakt.
Tip!
Of de fysiotherapeut waar jij behandeld wilt worden een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, kun je meestal terugvinden op de website van de zorgaanbieder. Maar kijk ook eens kritisch naar je zorgverzekeraar. Heeft die contracten met de zorgaanbieders die jou aanspreken? Tip! Wanneer je bezig bent je te verdiepen in vergoedingen en verzekeringen, is het ook nuttig te kijken naar hoevéél vergoedingen je eigenlijk in je pakket hebt. Mocht je hier niet tevreden mee zijn, dan kun je overstappen. Je verzekering opzeggen kan tot 1 januari, je hebt dan nog tot uiterlijk 1 februari de tijd om een nieuw contract af te sluiten.
Multi Fysio
Ben jij op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hierbij bieden ze een divers personeelsbestand aan, zodat je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Zorgverzekeraars hanteren verschillende vergoedingen voor een behandeling fysiotherapie. Multi Fysio heeft contracten met bijna alle zorgverzekeraars. Heb je nog vragen of onduidelijkheden omtrent fysiotherapie en vergoedingen? Of wil je weten of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met Multi Fysio? Kijk op de website of neem contact op voor meer informatie.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.