winterhanden-en-wintertenen

Zo voorkom je winterhanden en wintertenen

De wintertijd is niet voor iedereen een pretje. Kou, regen en duisternis regeren de klok rond. Maar ook warmte kan voor problemen zorgen. Dat is het geval bij winterhanden en wintertenen. Wanneer je na de kou een warme ruimte binnenkomt, merk je dat je handen en voeten beginnen te steken en jeuken. Deze jeuk kan bijna onverdraaglijk zijn. Roodheid en zelfs de vorming van blaasjes zijn vaak van de partij. In het geval van wintertenen kan een vloerverwarming al een kwelling zijn. Wat is er aan de hand?

De oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk wat de exacte oorzaak van winterhanden en wintertenen is. Vaak is het genetisch bepaald, in combinatie met een te sterke blootstelling aan koude in het verleden. Jonge vrouwen hebben er meer last van dan mannen, vooral als ze in een koud en vochtig klimaat leven. Te strakke of te dunne sokken kunnen de symptomen ook verergeren. De diepere bloedvaten hebben een te hevige reactie op kou door te veel samen te knijpen. Meestal zie je de delen helemaal wit wegtrekken. Wanneer het vervolgens te snel warm wordt, merk je dat het ineens wél gaat doorbloeden. Dit voelt als een soort stuwing. Op dat moment kan er ook een ontstekingsreactie ontstaan. Wat kun je eraan doen?

De bestrijding

Allereerst is het belangrijk om grote temperatuurschommelingen te voorkomen. Bezuinig niet op je sokken: koop een goede kwaliteit wol en lekker dik zodat transpiratie wordt geabsorbeerd. Daarnaast is het ook aan te raden om dagelijks je handen en/of voeten in te smeren met een gel of crème die de doorbloeding verhoogt. Denk hierbij aan ingrediënten zoals arnica, calendula, paardenkastanje of kamfer. Masseer je voeten regelmatig om de doorbloeding zoveel mogelijk op gang te helpen.

Ginkgo

Als je geen medicatie gebruikt, kun je ook Ginkgo biloba als supplement overwegen voor een betere doorbloeding. Een product zoals “benen OPC” kan hierbij ingezet worden omdat het bijdraagt aan sterke en soepele bloedvaten. OPC is een plantaardige stof die veel voorkomt in bosfruit zoals zwarte bessen, blauwe druiven en bramen.

De winterperiode is niet voor iedereen een pretje 

Versterk je bloedvaten

Bloedvaten kun je ook sterker maken door viscollageen of bottenbouillon te gebruiken. Collageen is een kabelvormige eiwitstructuur en het verstevigende vlechtwerk onder de cellen van de bloedvaten. Ter vergelijking: snijd maar eens een tuinslang door: de beste kwaliteit heeft een soort bewapening van touw.

Een andere blik

Psychologisch worden doorbloedingsproblemen in verband gebracht met terug willen trekken uit deze wereld. Een soort overmatige drang om te vluchten, zeg maar. Dit kan zich uiten in de fysieke vorm door al het bloed zoveel mogelijk bij de romp (je kern) te houden, waar het veilig is. De evolutionaire kijk oppert weer dat het overmatig afsluiten van de bloedvaten een voordeel kan zijn wanneer je gewond bent. Het gevolg is dan minder bloedverlies, wat de overleving verhoogt.

Advies

Het oplossen van winterhanden en wintertenen is niet eenvoudig, als het überhaupt al te doen is. Maar door bovenstaande tips op te volgen kun je de klachten wel sterk verminderen. Wandel gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren. Wij kunnen je er alles over vertellen. Laat ons je adviseren!

Datum: 09 januari 2023