Wat je zegt ben je zelf
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf. Als je heel kortaf reageert, heb je wellicht weinig inzicht in je emoties; heb je geen vocabulaire om jezelf te uiten. Hoe meer inzicht je hebt in je gevoelens, hoe duidelijker je kunt maken wat je bedoelt. Waarom kan de een zich beter uitdrukken dan de ander?
Veiligheid
Dat heeft te maken met het voorbeeld dat je hebt gehad. Als er weinig ruimte in het gezin van herkomst was voor het uiten van emoties en gevoelens, is het niet veilig geweest. Zinnen als ‘hou op’, ‘doe normaal’ of ‘dat is niet zo’ bieden geen vertrouwen. Je sluit jezelf dan af en copingmechanismen ontstaan.
Strategieën
Copingmechanismen kunnen zijn om alles te rationaliseren, te bagatelliseren en misschien ook wel heel veroordelend te zijn. Dit kan ontstaan vanuit een gebrek aan woorden. Het compenseren van het gebrek aan inzicht veroorzaakt bepaalde strategieën, door te willen domineren of manipuleren, en door een grote controledrang.
Behoefte
Therapie kan helpen om je bewust te worden van wat werkelijk de behoefte is. Door te ontdekken wat genegeerd en onderdrukt moest worden, kunnen gevoelens als pijn en verdriet naar de oppervlakte komen. De pijn van het onvermogen willen we niet voelen. Dit is de reden waarom het lastig is om te veranderen en we de verantwoordelijkheid bij de ander leggen. De ander doet pijn en is onbekwaam. Door interacties te vermijden, raak je steeds meer opgesloten in jezelf, waardoor er een diep wantrouwen kan ontstaan naar de medemens. Dit heeft weer het effect dat intieme relaties geen verdieping krijgen. Het voorbeeld wordt ook doorgeven aan eventuele kinderen.
De pijn van het onvermogen willen we niet voelen
Comfortzone
Een begin kan zijn om je bewust te worden van de manier waarop je spreekt. Is het liefdevol of barst het van minachting en ondermijning van de ander? Wat wil je bereiken met je communicatie? Voelt een ander zich gehoord en gezien? Of verbreekt de ander de verbinding en ervaar je geen echte gesprekken? Heel veel gesprekken blijven daardoor oppervlakkig. Het is wellicht een comfortzone geworden en er is geen noodzaak tot verandering. Dit kan heel lang worden volgehouden; zelfs een heel leven lang. Wil je dit? Je hebt te allen tijde de keus.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.
-
Eén van de belangrijkste factoren binnen een relatie is vertrouwen. Als dit vertrouwen wordt geschaad, bijvoorbeeld doordat jij of je partner met een ander naar bed gaat, dan heeft dit vaak grote consequenties voor je relatie. Hoe los je dit op?