omega-3

Omega-3 en COPD: niet genezen, wél verlichten

Je voelt je benauwd, moet veel hoesten, bent kortademig en snel vermoeid. Dit zijn klachten waar iedereen weleens last van heeft. Zoals wanneer je een fikse verkoudheid onder de leden hebt. Meestal zijn deze klachten onschuldig. Maar als je te maken hebt met de longziekte COPD, dan blijft het niet bij een tijdelijk ongemak. Bij deze chronische ziekte zijn de longen chronisch ontstoken. De ziekte ontstaat meestal als gevolg van jarenlang roken, maar kan ook door luchtvervuiling, een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma ontstaan. COPD is niet te genezen. Maar het is wél mogelijk om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld met Omega-3.

Omgaan met COPD: ermee leren leven

‘COPD’ is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, een chronische ziekte waarbij de longen aanhoudend vernauwd zijn. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij deze ongeneeslijke ziekte is ernstige benauwdheid één van de meest belangrijke kenmerken. Omdat je niet kunt genezen van CPOD, moet je als patiënt met de ziekte zien te leren leven. Hierbij staat het verlichten van de klachten centraal. Zaken die veel verlichting kunnen bieden, zijn stoppen met roken, het onderhouden van een goede conditie en een gezond gewicht en het trouw innemen van medicatie. Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat Omega-3 vetzuren ook een rol kunnen spelen bij de klachtvermindering.

Let op je Omega-3 inname!

Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die goed voor je gezondheid zijn. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Niet alleen helpen Omega-3 vetzuren bij het voorkomen van verschillende klachten en (chronische) ziekten. Ze helpen óók bij het verlichten van klachten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij klachten als gevolg van (chronische) ziekten en aandoeningen die een ontstekingscomponent hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan astma, diabetes en psoriasis, maar ook aan COPD. Heb je COPD? Dan is het slim om ervoor te zorgen dat je ruim voldoende Omega-3 binnenkrijgt.

En zó krijg je Omega-3 binnen!

De verantwoorde vetzuren zitten in de volgende voedingsmiddelen:

  • vette vis, schaal- en schelpdieren
  • noten en zaden
  • peulvruchten
  • zeewier
  • pompoen
  • avocado
  • groene bladgroenten

Hoe zit het met jouw Omega-3 status?

Je kunt een tekort aan Omega-3 oplopen als je te weinig producten eet die deze vetzuren bevatten. Maar hoe weet je nou of jij voldoende Omega-3 vetzuren binnenkrijgt? Ben je al heel goed bezig, of doe je er misschien wel goed aan om visoliecapsules te gebruiken? En zo ja, welke? Om hier een antwoord op te krijgen, ben je bij Elvira Zwanikken op de juiste plek! Elvira: ‘Door middel van een labtest wordt jouw Omega-3 status geanalyseerd. Om een eventueel tekort aan te tonen, heb ik slechts één druppeltje bloed nodig. Heb je een tekort? Dan zal ik je een dosering Omega-3 olie aanraden, rekening houdend met jouw aandoening en lichaamsgewicht. Na vier maanden zullen we de test herhalen om de resultaten te peilen. En in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’

Wist je dat..?

  • …bijna 600.000 mensen in Nederland aan COPD lijden?
  • …onderzoekers aan Rijksuniversiteit Groningen zich bezighouden met een baanbrekend onderzoek naar hoe het in de toekomst mogelijk is om zieke longen als gevolg van COPD te herstellen?
  • …een long bijna net zoveel weegt als een pak melk?
  • …de longen zo belangrijk zijn omdat ze zuurstof uit de lucht opnemen?

Voor jou!

Heb jij COPD en ben je benieuwd wat Omega-3 voor jou kan betekenen? Of heb je misschien andere klachten, of wil je preventief aan de slag met je gezondheid? Dan ben je bij Body-Pitstop in Hilversum op de goede plek. Elvira Zwanikken is specialist op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Ben jij ook klaar om jouw gezondheid onder de loep te nemen? Goed om te weten: de consulten bij Body-Pitstop worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Omega-3 vetzuren helpen óók bij het verlichten van klachten

Datum: 29 maart 2019