Wanneer wordt plastische chirurgie vergoed?
Borstverkleining, de vervanging van een borstprothese, oorstandcorrectie, buikwandcorrectie, littekenbehandeling en ooglidcorrectie zijn voorbeelden van plastisch chirurgische ingrepen, die alleen onder voorwaarden vergoed worden. Plastisch chirurg Annet van Rijssen: ‘Wat die voorwaarden precies zijn, is soms lastig te achterhalen en ze veranderen bovendien ieder jaar.’
‘Iedereen die een vraag heeft over een plastisch chirurgische behandeling, kan een doorverwijzing krijgen voor onze polikliniek’, zegt Van Rijssen. ‘Een consult wordt namelijk vergoed. Het gaat overigens wel van het eigen risico af.’
Machtiging
Van Rijssen: ‘Iedere keer als ik met iemand op mijn spreekuur een operatie bespreek waarvoor een machtiging van de zorgverzekeraar nodig is, vraag ik deze digitaal aan in een speciaal programma. Daarin staat precies wat de voorwaarden zijn. Soms volgt een beslissing heel snel, een andere keer kan het nodig zijn om meer informatie aan te leveren. Mocht je het niet eens zijn met een beslissing, dan kun je als patiënt ervoor kiezen om schriftelijk in beroep te gaan.’ Pas als er duidelijkheid is over de vergoeding, wordt een operatie gepland. Van Rijssen: ‘Patiënten kunnen er ook voor kiezen om zelf de operatie te betalen.’
Psychische klachten
Naast lichamelijke klachten kunnen te grote borsten of flaporen ook psychische klachten geven. ‘De last die patiënten kunnen ervaren, weegt niet mee in de beslissing over de vergoeding. Ook een eventueel rapport van de psycholoog telt niet mee in de beslissing. Een ander misverstand is dat een verwijzing van de huisarts een bewijs is van een ‘medische noodzaak’. Dat is namelijk niet het geval. Het hebben van een verwijzing is wel een voorwaarde om in aanmerking te komen.’
Borstverkleining
Een borstverkleining wordt vergoed als je cupmaat groter is dan D en als je ondanks fysiotherapie en een goede BH nek- en schouderklachten hebt. En een voorwaarde is het hebben van een gezond gewicht (BMI onder de 30).
Bovenooglidcorrectie
Het corrigeren van de bovenoogleden wordt alleen vergoed als de huid over je pupil hangt, waardoor je minder goed kunt kijken. Omdat de ooglidcorrectie nu wordt vergoed vanuit de basisverzekering en niet meer vanuit de aanvullende verzekering, zijn de voorwaarden strenger geworden. Voordat mensen in aanmerking komen voor vergoeding, hebben zij vaak al een zwaar gevoel op de ogen en hoofdpijn door het optrekken van de wenkbrauwen. Daarom kiezen veel mensen ervoor zelf de bovenooglidcorrectie te betalen. De kosten zijn ongeveer € 1350 voor een ingreep onder plaatselijke verdoving.
Verwijderen van een borstprothese
De verzekeraar vergoedt het verwijderen van een borstprothese als er sprake is van kapselcontractuur met pijn en zichtbare vervorming, of wanneer het duidelijk is dat het implantaat kapot is. Het vervangen van een borstprothese wordt alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed, bijvoorbeeld na een borstreconstructie.
Een borstverkleining wordt vergoed als je cupmaat groter is dan D
Correctie van afstaande oren
De correctie van afstaande oren (flaporen) wordt meestal alleen vergoed voor kinderen. De leeftijdsgrens verschilt echter per verzekeraar.
Buikwandcorrectie
Wanneer je enorm bent afgevallen, kun je in aanmerking komen voor een operatie waarbij de overtollige huid wordt verwijderd. Absolute voorwaarde is dat je een jaar lang een stabiel en gezond gewicht hebt (BMI onder de 30). Bovendien vergoedt de verzekeraar alleen het weghalen van overtollige huid als je er heel erg last van hebt. Er is een speciale methode om dit te meten.
Meppel of Zwolle
Voor de afdeling Plastische Chirurgie van Isala kun je terecht in zowel Isala Zwolle als Isala Meppel. Heb je vragen? Mail dan naar plastische.chirurgie@isala.nl of bel 038-4246042 (Zwolle) of 0522-233817 (Meppel).
Voorwaarden voor vergoeding
Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding? Hieronder staan een aantal voorbeelden. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.