Weer aan het werk na kanker
Wanneer je te horen hebt gekregen dat je behandelingen tegen kanker met succes zijn afgerond, ben je natuurlijk ontzettend blij. Je wilt misschien weer aan het werk, met de kinderen spelen en ze naar school brengen, sporten… Met andere woorden, een normaal leven leiden. Veelal wordt gedacht dat wanneer je genezen bent verklaard, je dit leven vanzelf weer oppakt. Maar dat is vaak niet het geval.
Vermoeidheid door kanker
Eén van de klachten die veel voorkomen na kankerbehandelingen, is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven en verminderd functioneren bij activiteiten in het dagelijks leven. Maar hoe komt het eigenlijk dat vermoeidheid zo vaak voorkomt na de kanker? De vermoeidheid wordt in vele gevallen veroorzaakt door bloedarmoede of een verhoogd aantal afbraakproducten in het bloed, zoals lichaams-eiwitten en vetten. Daarnaast kan de vermoeidheid komen door ijzergebrek of een verminderde eetlust. Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat je langer moe blijft. Bijvoorbeeld omdat de kanker onvoldoende verwerkt is.
Weer re-integreren
Wanneer je gaat re-integreren, kan het zijn dat het moeilijker gaat dan je van tevoren mogelijk had gedacht. Je hebt (al lange tijd) weinig contact met collega’s gehad en ervaart mogelijk nog na-effecten. Bovendien kun je heel anders in het leven staan wanneer je erg ziek bent geweest. Coach Paul Simons begeleidt geregeld mensen die hiermee te maken krijgen. ‘Vaak wordt verwacht dat iemand na ziekte in een aantal maanden weer terug is op de voormalige hoeveelheid uren’, vertelt Paul. ‘Maar sommige mensen kunnen simpelweg niet meer 36 of 40 uur meer werken, terwijl een werkgever daar wel op rekent.’
Verwachtingen bijstellen
‘Wanneer er zo’n verschil is in de verwachtingen, kunnen er strubbelingen ontstaan. Zowel tussen werkgever en werknemer, als in de werknemer zelf. En dat kan die vermoeidheid alleen maar erger maken.’ Hierbij spelen vaak ook niet-helpende gedachten mee. Paul: ‘Misschien ben je erg bang dat de ziekte weer terugkeert, of heb je gedachtes als ‘Ik móet positief blijven’, ‘Er wordt verwacht dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt’ of ‘Mijn moeheid betekent dat ik nog steeds ziek ben’. Op die manier kan het heel moeilijk zijn om activiteiten te doseren (werk, hobby’s, huishouden, sociaal leven) of legt de omgeving al snel te veel druk op.
‘Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden’
Aanpassing
Herstel vereist echter aanpassing. ‘Omdat je leven is veranderd, kunnen de activiteiten niet meer zoals vóór de ziekte plaatsvinden. Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden’, legt Paul uit. ‘In deze fase is overleg met de werkgever heel belangrijk. We willen in kaart hebben wat beide partijen precies verwachten. Vaak is het niet realistisch om in een paar maanden weer helemaal gere-integreerd te zijn, maar kan dat wel oplopen tot negen maanden.’
Kijken naar mogelijkheden
‘Om toch weer stappen in de richting van werk te zetten, help ik je te ontdekken wat je nog denkt te kunnen en te willen. Samen kijken we waar je nog tegenaan loopt en wat je wel of niet kan. Ook kunnen we oriënteren op mogelijkheden binnen de organisatie een andere, betere plek voor je te vinden. Want als je kanker hebt gehad, kan dat ook je ogen openen en helpen inzien dat iets anders toch beter bij je past. Dat maakt zo’n coachingstraject altijd maatwerk. Ik help je graag verder.’
Over Paul Simons
Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?