‘Zit ik nog wel op de goede plek op mijn werk?’
Weet je nog wat je vroeger wilde worden als je later groot zou zijn? Grote kans dat deze wens is niet uitgekomen. We ontwikkelen ons immers continu als persoon en onze toekomstdromen veranderen mee. Maar het kan ook zijn dat je droom hetzelfde is gebleven, alleen liep het leven anders. Je droom bleek niet realistisch genoeg, of er kwamen andere mogelijkheden op je pad.
De juiste redenen
Ondertussen ben je blijven hangen bij een baan en heb je jezelf omhooggewerkt tot een comfortabele positie. Het is weliswaar niet je droombaan, maar het bekostigt wel je andere dromen. Of het geeft je een stukje zekerheid. Misschien werk graag je samen met de mensen op je werk. Of je blijkt er gewoonweg goed in te zijn, wat het werk makkelijk maakt. Maar vraag jezelf eens af: doe je het werk echt om de juiste redenen? Past het werk bij je en sluit het aan bij wat je wilt bereiken? In andere woorden: zit je op de juiste plek?
Vergelijk niet met anderen
Ieder carrièretraject verloopt anders. Je kunt jezelf daardoor niet vergelijken met anderen. De een heeft meer tijd nodig om zichzelf te ontwikkelen, en de ander komt uiteindelijk bij de juiste baan terecht door een omweg. Sommige banen zijn een manier om ervaring op te doen; een opstapje naar een betere baan. En soms bestaat de juiste baan niet uit één (conventionele) baan, maar uit meerdere.
Voor- en nadelen
De beweegredenen om te werken verschillen per persoon. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Ga je ’s ochtends met tegenzin naar je werk en vlucht je om klokslag 5 uur het kantoor snel weer uit? Krijg je energie van je werk, of zuigt het alle energie juist leeg? Als je elke dag gesloopt thuiskomt in ruil voor een salaris en baanzekerheid, is dit het waard? Wanneer je bij je werkgever blijft, terwijl er weinig ruimte voor zelfontwikkeling is en je elders misschien meer verantwoordelijkheden kunt krijgen, wat is dan belangrijker: comfort, of voldoening?
Als verandering in je huidige baan onmogelijk is, zul je verder moeten kijken
Oplossing
Zit je tegen een burn-out aan, heb je constant stress en krijg je weinig waardering van je werkgever of collega’s? Is je functie uitzichtloos? Doe je werkzaamheden die je eigenlijk niet liggen? Als er kleine aanpassingen nodig zijn om je op je plek te voelen op je werk, kun je natuurlijk met je werkgever om de tafel gaan. Maar als verandering in je huidige baan onmogelijk is, zul je toch verder moeten kijken. Als lifestylecoach kan ik je hiermee helpen.
Carrièrewensen en mogelijkheden
We maken dan samen een overzicht van je wensen: wat vind je belangrijk aan een baan, waar moet die aan voldoen, waar haal je voldoening en energie uit – en zet vervolgens op een rijtje wat je mogelijkheden zijn. Bestaat de baan die je hebt geschetst, moet je je laten omscholen, of moet je de baan zelf nog creëren? Zodra je voor jezelf een beeld hebt gevormd van je carrière en de weg ernaartoe, kun je vervolgens stappen gaan zetten om je droombaan werkelijkheid te maken.
Wie ben ik?
Twijfel je over je carrière of weet je niet zo goed wat je écht wilt? Tijdens een coachingstraject help ik je graag weer op het juiste pad te zetten, je passie te hervinden en een baan te vinden die bij jou past. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismaking en binnenkort ga jij weer stralend naar je werk.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?