
Alles over kinderfysiotherapie!
Wanneer je kind een achterstand heeft in de bewegingsontwikkeling, ondervindt hij moeite om mee te komen op lichamelijk en soms ook op sociaal vlak. Het is dan een goed idee om hulp en advies te vragen bij de kinderfysiotherapeut. Daardoor kan je kind weer op school meespelen of heeft hij meer plezier bij het sporten.
Ontwikkeling
Kinderfysiotherapeuten zijn specialisten op het gebied van achterstanden van de motorische ontwikkeling van opgroeiende kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Daarnaast hebben zij de kennis over allerlei groeigerelateerde klachten en aandoeningen bij opgroeiende kinderen. Een kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt. Ook worden er tips gegeven en adviezen op het gebied van sport, spel en oefeningen.
Problemen in kaart
Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun motoriek en zintuigen. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf, maar soms ook niet. Kinderen kunnen dan problemen hebben met hun motorische ontwikkeling. Soms gaat het om relatief kleine problemen, soms zijn deze onderdeel van een totale ontwikkelingsachterstand. Het is de taak van de fysiotherapeut om deze problemen in kaart te brengen en te behandelen.
Problemen motoriek
Problemen in de motoriek kunnen bijvoorbeeld ontstaan door aandoeningen in het houdings- en bewegingsapparaat, de organen, het zenuwstelsel of de sensorische informatieverwerking (S.I.). Complicaties in deze gebieden maken dat je kind te weinig motorische ervaring kan opdoen. Het duurt dan langer dat hij of zij een bepaalde vaardigheid onder de knie heeft.
Sensorisch
Soms belemmeren sensorische informatieverwerkingsproblemen de ontwikkeling van jouw kind. Je kind heeft dan bijvoorbeeld moeite met het coördineren van zijn houding en evenwicht. De fysiotherapeut zal dan de sensorische informatieverwerking als uitgangspunt gebruiken om aan de hulpvraag te werken.
Handvatten om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen
Handvatten
Door middel van kinderfysiotherapie krijgt je kind handvatten om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Door veel te oefenen leert je kind deze uiteindelijk eigen te maken en te automatiseren. Zo kan hij weer prettiger functioneren.
Behandeling
In de behandeling bij de fysiotherapeut staat de hulpvraag van het kind en de ouders altijd centraal. Doel is om de (motorische) ontwikkelingsmogelijkheden te vergroten. De problemen en vraagstukken waar kinderfysiotherapeuten voor komen te staan, zijn zeer divers. Voorbeelden zijn baby’s met een voorkeurshouding van het hoofd, kinderen met schrijfproblemen of dyspraxie. Ook komen er kinderen met een ontwikkelingsachterstand, oedeemklachten, bekkenproblemen of longproblematiek. Verder kunnen kinderen bij revalidatie na een ongeluk of ziekte en kinderen met overgewicht ook terecht bij de kinderfysiotherapeut.
Kinderfysiotherapie
Heeft jouw kind moeite met zijn motorische of sensorische ontwikkeling? De kinderfysiotherapeuten van fysio van der Linden kunnen verder helpen. Hier kun je terecht voor behandeling en advies. Indien de klachten of problemen dat vereisen, kan de kinderfysiotherapeut ook doorverwijzen naar andere specialisten. Door de nauwe samenwerking met het ziekenhuis en andere zorgdisciplines zoals kinderartsen, diëtisten, logopedie en ergotherapie is er altijd passende zorg die bij jouw hulpvraag aansluit.
-
Voor wie slecht ziet én jaarlijks last heeft van hooikoorts, kunnen de lentes en zomers behoorlijk belastend zijn. Jeukende ogen, wazig zicht en irritatie zorgen ervoor dat contactlenzen lastig te verdragen zijn, terwijl een bril continu beslaat of in de weg zit.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.