Altijd stress? Zorg dat je er vanaf komt!
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf.
Nuttig mechanisme
Laten we eerst het begrip ‘stress’ zelf even onder de loep nemen. Wist je dat het eigenlijk een heel nuttig mechanisme van je lichaam is? Je sympathisch zenuwstelsel zorgt bij bepaalde gebeurtenissen namelijk onmiddellijk voor de vecht- of vluchtreactie zodat je lichaam klaar is voor actie. Dat gebeurt door de aanmaak van adrenaline en cortisol. Deze hormonen worden ook wel ‘stresshormonen’ genoemd. Ze zorgen dat je spieren zich aanspannen, je bloeddruk en hartslag omhoog gaan en je pupillen zich verwijden. Met andere woorden: er komt energie vrij.
Zorg voor ontspanning na stress
Die energie komt goed van pas als je een sprintje moet trekken om de bus te halen of wanneer je weg moet springen voor een voorbijrazende auto als je net wilt oversteken. Na zo’n moment is het echter wel belangrijk dat je lichaam weer tot rust kan komen. Dat proces van ontspanning na stress is belangrijk voor gezonde hersenen.
Continu ‘aan’ staan
Gebeurt dat niet, dan blijf je continu ‘aan’ staan. En die kans is levensgroot aanwezig in onze huidige maatschappij vol prikkels en waarin alles en iedereen voortdurend een beroep op je doet. Dan ontstaat er een situatie van chronische stress, wat onder meer een aanslag is op je immuunsysteem zodat je sneller ziek wordt. Er kunnen zelfs allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan.
Wat zijn de triggers?
In plaats van een pijnstiller te nemen voor je hoofdpijn of rugklachten, doe je er verstandiger aan om eens te onderzoeken naar de triggers die bij jou voor stress zorgen. Dat is voor iedereen verschillend. Waarom bij jou wel de stoom uit de oren komt wanneer je chef kritiek op je heeft en bij je collega niet, is heel persoonlijk. Zoek dus uit waar jij op ‘aan’ slaat.
Signalen
Zoek vervolgens uit welke signalen je lichaam geeft wanneer jij stress ervaart. Is dat vermoeidheid, piekeren, hartkloppingen of juist dat korte lontje? Probeer vervolgens te ontdekken wat jou helpt te ontspannen. Voor de één is dat een wandeling door de natuur, terwijl een ander juist helemaal rustig wordt van zijn favoriete muziek.
Hersenstichting
Op de website van de Hersenstichting vind je nog veel meer informatie en tips voor ontspanning. Ervaar wat voor jou het beste werkt. Lukt het je niet om je de situatie de baas te worden? Vraag dan vooral je huisarts om raad. Je hoeft het niet alleen te doen.
-
Zodra je een verkeerde beweging maakt met je nek, schiet de pijn weer door je lijf. Het maakt niet uit wat je doet: of je nu thuis op de bank zit, in de auto, of op je werk. Ondanks dat je rust moet houden, is ontspannen is er op deze manier niet echt bij. Ook kun je de slaap maar moeilijk vatten.
-
Als je na een lange dag werken op de fiets stapt en een paar teugen frisse buitenlucht inademt, voel je pas weer écht hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen.
-
Wat een ellende: ‘s ochtends wakker worden en niet eens op je wekker kunnen kijken zonder een helse pijn. En wanneer je op de fiets zit, wilde je dat je achteruitkijkspiegels had omdat omkijken simpelweg niet gaat.
-
Het verhaal van Margreet (67): ‘Soms kan een simpele gebeurtenis je leven voorgoed veranderen. Voor mij is dat de aanrijding waar ik elf jaar geleden bij betrokken raakte. Terwijl ik naar mijn werk fietste, werd ik geschept door een auto. Mijn schouder ving de grootste klap op en verder had ik een snee op mijn hoofd.
-
Het verhaal van Robine (39): ‘Het gebeurde in een split second. Ik reed naar huis in mijn Fiat en werd ineens van opzij aangereden door een grote Range Rover. Het gevolg: ik had een gebroken arm, twee gebroken vingers en mijn auto was total loss. Erg heftig, maar het natuurlijk nog veel erger kunnen aflopen. Een tijdje later merkte ik pas echt de nasleep van het ongeluk.
-
Het mineraal waar we in Nederland massaal te weinig van nemen is magnesium. Terwijl magnesium zeker niet mag ontbreken in het rijtje onmisbare stoffen! Magnesium is een alleskunner en is goed voor lichaam én geest.
-
Marja was jaren geleden aan een nekhernia geopereerd. De hevige nekpijn, die uitstraalde naar haar rechterarm, en de vaak tintelingen en soms zelfs gevoelloosheid en krachtverlies in haar rechterhand begonnen de laatste tijd echter weer op te spelen. Daarnaast werd ze geplaagd door hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.
-
We bewegen met z’n allen steeds minder. Vooral sinds de opkomst van de televisie zitten we binnen en hangen we op de bank. Voor kinderen werd begin jaren 90 de Gameboy geïntroduceerd, het eerste handcomputerspel.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.