
Altijd stress? Zorg dat je er vanaf komt!
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf.
Nuttig mechanisme
Laten we eerst het begrip ‘stress’ zelf even onder de loep nemen. Wist je dat het eigenlijk een heel nuttig mechanisme van je lichaam is? Je sympathisch zenuwstelsel zorgt bij bepaalde gebeurtenissen namelijk onmiddellijk voor de vecht- of vluchtreactie zodat je lichaam klaar is voor actie. Dat gebeurt door de aanmaak van adrenaline en cortisol. Deze hormonen worden ook wel ‘stresshormonen’ genoemd. Ze zorgen dat je spieren zich aanspannen, je bloeddruk en hartslag omhoog gaan en je pupillen zich verwijden. Met andere woorden: er komt energie vrij.
Zorg voor ontspanning na stress
Die energie komt goed van pas als je een sprintje moet trekken om de bus te halen of wanneer je weg moet springen voor een voorbijrazende auto als je net wilt oversteken. Na zo’n moment is het echter wel belangrijk dat je lichaam weer tot rust kan komen. Dat proces van ontspanning na stress is belangrijk voor gezonde hersenen.
Continu ‘aan’ staan
Gebeurt dat niet, dan blijf je continu ‘aan’ staan. En die kans is levensgroot aanwezig in onze huidige maatschappij vol prikkels en waarin alles en iedereen voortdurend een beroep op je doet. Dan ontstaat er een situatie van chronische stress, wat onder meer een aanslag is op je immuunsysteem zodat je sneller ziek wordt. Er kunnen zelfs allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan.
Wat zijn de triggers?
In plaats van een pijnstiller te nemen voor je hoofdpijn of rugklachten, doe je er verstandiger aan om eens te onderzoeken naar de triggers die bij jou voor stress zorgen. Dat is voor iedereen verschillend. Waarom bij jou wel de stoom uit de oren komt wanneer je chef kritiek op je heeft en bij je collega niet, is heel persoonlijk. Zoek dus uit waar jij op ‘aan’ slaat.
Signalen
Zoek vervolgens uit welke signalen je lichaam geeft wanneer jij stress ervaart. Is dat vermoeidheid, piekeren, hartkloppingen of juist dat korte lontje? Probeer vervolgens te ontdekken wat jou helpt te ontspannen. Voor de één is dat een wandeling door de natuur, terwijl een ander juist helemaal rustig wordt van zijn favoriete muziek.
Hersenstichting
Op de website van de Hersenstichting vind je nog veel meer informatie en tips voor ontspanning. Ervaar wat voor jou het beste werkt. Lukt het je niet om je de situatie de baas te worden? Vraag dan vooral je huisarts om raad. Je hoeft het niet alleen te doen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
In de jaren voordat Rianne (53) in de overgang kwam, had ze slechts sporadisch last van migraine. Echter toen eenmaal de menopauze zijn intrede in haar leven deed, kwamen de aanvallen regelmatiger en frequenter. Die gingen dan ook nog eens gepaard met pijn in haar arm, nek en schouder.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
Schitteringen of flitsen rondom je gezichtsveld. Vlekken zien. Ineens is het er, uiteraard op momenten dat het je helemaal niet uitkomt, en je weet al precies wat er straks komen gaat. Hoofdpijn. Helse pijn die je helemaal lam legt.
-
Hoofdpijn, een vervelend fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Eens in de zoveel tijd wat last van je hoofd kan geen kwaad. Maar wat als je er nu continu last van hebt?
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Suzy (37): ‘De eerste keer dat ik een migraineaanval kreeg, herinner ik me nog goed. Dat is ook niet iets dat je snel vergeet. Ik was twaalf en kwam uit school thuis met knallende hoofdpijn. Dat kon ik toen nog niet plaatsen, ik dacht dat ik ‘gewoon’ ziek was.