Altijd stress? Zorg dat je er vanaf komt!
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf.
Nuttig mechanisme
Laten we eerst het begrip ‘stress’ zelf even onder de loep nemen. Wist je dat het eigenlijk een heel nuttig mechanisme van je lichaam is? Je sympathisch zenuwstelsel zorgt bij bepaalde gebeurtenissen namelijk onmiddellijk voor de vecht- of vluchtreactie zodat je lichaam klaar is voor actie. Dat gebeurt door de aanmaak van adrenaline en cortisol. Deze hormonen worden ook wel ‘stresshormonen’ genoemd. Ze zorgen dat je spieren zich aanspannen, je bloeddruk en hartslag omhoog gaan en je pupillen zich verwijden. Met andere woorden: er komt energie vrij.
Zorg voor ontspanning na stress
Die energie komt goed van pas als je een sprintje moet trekken om de bus te halen of wanneer je weg moet springen voor een voorbijrazende auto als je net wilt oversteken. Na zo’n moment is het echter wel belangrijk dat je lichaam weer tot rust kan komen. Dat proces van ontspanning na stress is belangrijk voor gezonde hersenen.
Continu ‘aan’ staan
Gebeurt dat niet, dan blijf je continu ‘aan’ staan. En die kans is levensgroot aanwezig in onze huidige maatschappij vol prikkels en waarin alles en iedereen voortdurend een beroep op je doet. Dan ontstaat er een situatie van chronische stress, wat onder meer een aanslag is op je immuunsysteem zodat je sneller ziek wordt. Er kunnen zelfs allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan.
Wat zijn de triggers?
In plaats van een pijnstiller te nemen voor je hoofdpijn of rugklachten, doe je er verstandiger aan om eens te onderzoeken naar de triggers die bij jou voor stress zorgen. Dat is voor iedereen verschillend. Waarom bij jou wel de stoom uit de oren komt wanneer je chef kritiek op je heeft en bij je collega niet, is heel persoonlijk. Zoek dus uit waar jij op ‘aan’ slaat.
Signalen
Zoek vervolgens uit welke signalen je lichaam geeft wanneer jij stress ervaart. Is dat vermoeidheid, piekeren, hartkloppingen of juist dat korte lontje? Probeer vervolgens te ontdekken wat jou helpt te ontspannen. Voor de één is dat een wandeling door de natuur, terwijl een ander juist helemaal rustig wordt van zijn favoriete muziek.
Hersenstichting
Op de website van de Hersenstichting vind je nog veel meer informatie en tips voor ontspanning. Ervaar wat voor jou het beste werkt. Lukt het je niet om je de situatie de baas te worden? Vraag dan vooral je huisarts om raad. Je hoeft het niet alleen te doen.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.
-
Als jong meisje al had Heleen veel interesse in alles wat groeide en bloeide. In een hoek van de tuin van haar ouders mocht zij haar eigen planten en bloemen verzorgen. En eerlijk is eerlijk: aan dat stukje tuin werd enorm veel aandacht besteed en dat was te zien.