
Altijd stress? Zorg dat je er vanaf komt!
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf.
Nuttig mechanisme
Laten we eerst het begrip ‘stress’ zelf even onder de loep nemen. Wist je dat het eigenlijk een heel nuttig mechanisme van je lichaam is? Je sympathisch zenuwstelsel zorgt bij bepaalde gebeurtenissen namelijk onmiddellijk voor de vecht- of vluchtreactie zodat je lichaam klaar is voor actie. Dat gebeurt door de aanmaak van adrenaline en cortisol. Deze hormonen worden ook wel ‘stresshormonen’ genoemd. Ze zorgen dat je spieren zich aanspannen, je bloeddruk en hartslag omhoog gaan en je pupillen zich verwijden. Met andere woorden: er komt energie vrij.
Zorg voor ontspanning na stress
Die energie komt goed van pas als je een sprintje moet trekken om de bus te halen of wanneer je weg moet springen voor een voorbijrazende auto als je net wilt oversteken. Na zo’n moment is het echter wel belangrijk dat je lichaam weer tot rust kan komen. Dat proces van ontspanning na stress is belangrijk voor gezonde hersenen.
Continu ‘aan’ staan
Gebeurt dat niet, dan blijf je continu ‘aan’ staan. En die kans is levensgroot aanwezig in onze huidige maatschappij vol prikkels en waarin alles en iedereen voortdurend een beroep op je doet. Dan ontstaat er een situatie van chronische stress, wat onder meer een aanslag is op je immuunsysteem zodat je sneller ziek wordt. Er kunnen zelfs allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan.
Wat zijn de triggers?
In plaats van een pijnstiller te nemen voor je hoofdpijn of rugklachten, doe je er verstandiger aan om eens te onderzoeken naar de triggers die bij jou voor stress zorgen. Dat is voor iedereen verschillend. Waarom bij jou wel de stoom uit de oren komt wanneer je chef kritiek op je heeft en bij je collega niet, is heel persoonlijk. Zoek dus uit waar jij op ‘aan’ slaat.
Signalen
Zoek vervolgens uit welke signalen je lichaam geeft wanneer jij stress ervaart. Is dat vermoeidheid, piekeren, hartkloppingen of juist dat korte lontje? Probeer vervolgens te ontdekken wat jou helpt te ontspannen. Voor de één is dat een wandeling door de natuur, terwijl een ander juist helemaal rustig wordt van zijn favoriete muziek.
Hersenstichting
Op de website van de Hersenstichting vind je nog veel meer informatie en tips voor ontspanning. Ervaar wat voor jou het beste werkt. Lukt het je niet om je de situatie de baas te worden? Vraag dan vooral je huisarts om raad. Je hoeft het niet alleen te doen.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Je hebt vast weleens van manuele lymfatische drainage gehoord. Dat heeft verschillende positieve effecten op allerlei processen in je lichaam.
-
Voor de zoveelste keer rinkelt je telefoon weer. Het is je baas of collega die een nieuwe opdracht voor je heeft. Dit terwijl je agenda al vol staat met vluchtige aantekeningen en tijden voor andere afspraken.
-
Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen.
-
Iedereen krijgt weleens te maken met stress. Wanneer je moet praten voor een grote groep mensen, wanneer je een eerste date hebt of wanneer de deadline voor die éne grote opdracht eraan komt; spanning zit in de kleinste hoekjes.
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Plotseling is het dagelijks leven van bijna iedereen ontzettend veranderd. Sinds het coronavirus zich over de wereld uitspreidt, zijn er veel ingrijpende maatregelen genomen waaraan we ons moeten aanpassen.
-
Elke dag houd je rekening met allerlei afspraken uit verschillende agenda’s: die van je werk, je privé, van je partner en van je kinderen. Zo komt het meer dan eens voor dat je de hele dag van hot naar her aan het rennen bent. Je jongleert werk, huishouden, sport, ouderavonden en sociale aangelegenheid.