Alles over het vrouwenhart!
Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Of niet? In elk geval is duidelijk dat er verschillen bestaan tussen het mannenhart en het vrouwenhart. Dit verschil vertaalt zich ook naar het ontstaan van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Omdat de signalen bij deze problemen bij vrouwen minder duidelijk zijn, is het goed om extra alert te zijn.
Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Toch zijn de signalen nog steeds niet makkelijk te herkennen. Vrouwen hebben vaak andere klachten dan de typisch bekende hartklachten, zoals druk op de borst en uitstralende pijn naar de armen.
Vrouwen en mannen
Een vrouwenhart is wezenlijk anders dan een mannenhart. Vergeleken met mannen verloopt het proces van slagaderverkalking bij vrouwen meestal op een andere manier. Mannen hebben hele stukken vaten die normaal zijn, maar in één vat een ophoping van cholesterol. Wanneer een vat helemaal verstopt raakt, kan dit een hartinfarct (ook wel ‘hartaanval’) betekenen.
Vrouwenhart
Bij vrouwen verloopt het proces van slagaderverkalking anders. De vaten slibben niet lokaal dicht, maar de vaatjes in het gehele vaatstelsel raken overal een klein beetje verstopt. De symptomen verschillen bij mannen en vrouwen.
Mannenhart
Mannen krijgen vaak last van plotselinge, aanhoudende pijn op de borst, die uitstraalt naar andere delen van het lichaam zoals de arm. Vrouwen kunnen deze klachten ook hebben, maar hebben eerder vage klachten zoals kortademigheid, duizeligheid, extreme moeheid, duizeligheid en een snelle ademhaling.
‘Het hoort erbij’
Doordat de signalen voor hart- en vaatziekten minder duidelijk en eenduidig zijn, is het gevaar dat deze gemist kunnen worden. Zo wordt er bij vrouwen in sommige gevallen te laat gestart met preventieve zorg. In enkele gevallen kan het zijn dat een infarct helemaal niet wordt ontdekt. Als vrouw heb je bijvoorbeeld te maken met veel schommelingen in de hormonen tijdens de menstruatie, de zwangerschap en de overgang. Tijdens de overgang kun je ook last van krijgen van klachten zoals kortademigheid en duizeligheid. In eerste instantie denk je daarom vaak niet aan je hart, en wacht je misschien ook even af voordat je naar je huisarts gaat. Omdat het dus om vage klachten gaat die ook voorkomen bij hormonale schommelingen of met stress, herkent de huisarts ze soms ook niet als hart- en vaatziekten. Wees daarom alert op deze signalen.
Een hartziekte uit zich bij vrouwen anders dan bij mannen
Signalen
Let op de volgende signalen:
- Je voelt je extreem moe
- Je hebt pijn in je maag, onderkaak, nek, rug of tussen je schouderbladen
- Je bent kortademig
- Je hebt een snelle ademhaling
- Je bent vaker duizelig
Heb je al langere tijd last van deze klachten? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
Preventief onderzoek
Merk je dat je al langere tijd klachten hebt? Of wil je gewoon weten of alles nog klopt zoals het zou moeten kloppen? Dan kun je een preventief onderzoek naar hart- en vaatziekten overwegen. De onderzoeken nemen maximaal 2 uur tijd in beslag, op een moment dat het jou uitkomt. Je krijgt eerst een uitgebreid consult, waarna er een bloedonderzoek plaatsvindt en er een hartfilmpje wordt gemaakt. Ook zul je een fietstest uitvoeren en wordt er door middel van een echo naar je hart en hartvaten gekeken. Voor het preventief onderzoek heb je geen verwijsbrief nodig. De kosten moet je dan wel zelf betalen. Met een verwijsbrief wordt het onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar.
Hartonderzoeken
Indien nodig volgen andere uitgebreidere hartonderzoeken, zoals een Dobutamine-Stress-Echo (DSE) van het hart of een CT van het hart. Na de onderzoeken krijg je meteen een persoonlijk advies van de cardioloog. Wordt er iets afwijkend gevonden, dan word je naar een ziekenhuis gestuurd waarmee een samenwerkingsverband is. In het geval van Cardiologie Centrum Zeeland is dat Zorgsaam in Terneuzen.
Het voorkomen van slagaderverkalking
De belangrijkste risicofactoren die een grote rol spelen bij het ontstaan én verergeren van slagaderverkalking zijn roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes, overgewicht en langdurige stress. Door niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen kun je de kans op slagaderverkalking verminderen.
Extra alert
Let op: je moet in de volgende gevallen extra alert zijn als… …je directe familieleden al voor hun 65e een hartinfarct hebben gehad …je een sterk verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap had …je al voor je veertigste in de overgang was …je diabetes hebt
Wist je dat…
- het hart van een mens ongeveer zo groot als een vuist is?
- vrouwen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten krijgen dan mannen? Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Je staat op en het wordt zwart voor je ogen. Alles tolt en je graait om je heen voor houvast, om niet om te vallen. Dit is vast weleens gebeurd toen je nog slaperig te snel uit bed stapte, of ging staan nadat je in bad had gelegen.
-
In augustus 2019 publiceerden onderzoekers van het UMCG in het Britse medisch tijdschrift The Lancet dat de optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen aanzienlijk lager ligt dan voor mannen.
-
Als je kijkt naar de Top 3 van doodsoorzaken in Nederland, staan hart- en vaatziekten op een tweede plaats. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker wanneer je bedenkt dat er met leefstijl en voeding veel ellende voorkomen had kunnen worden. We willen immers allemaal zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.