Omega 3 helpt hart- en vaatziekten voorkomen
Als je kijkt naar de Top 3 van doodsoorzaken in Nederland, staan hart- en vaatziekten op een tweede plaats. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker wanneer je bedenkt dat er met leefstijl en voeding veel ellende voorkomen had kunnen worden. We willen immers allemaal zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Inname van de juiste hoeveelheid omega 3 kan daarbij het verschil maken..
Ware sluipmoordenaars
Hart en vaatziekten zijn ware sluipmoordenaars. De voortekenen, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, worden te vaak over het hoofd gezien of onderschat. Ach, het zal immers zo’n vaart niet lopen? We slikken er de voorgeschreven medicatie voor en dan zal het wel goed komen toch? De cijfers tonen aan, dat dat helaas vaak niet het geval is en de voorbodes worden gevolgd door een hartaanval of beroerte. Met alle gevolgen van dien: verlamming, hersenbeschadiging of een overlijden.
Gevaren van te hoge bloeddruk
Van een hoge bloeddruk merk je doorgaans weinig. Daarin schuilt een groot gevaar. Want terwijl jij je nergens van bewust bent, staan je vaten continu onder een te hoge druk. Hierdoor kunnen beschadigingen aan de wanden van je bloedvaten ontstaan. Het kan zelfs schade aan je ogen en nieren veroorzaken.
Gevaren van een te hoog cholesterol
Cholesterol zijn kleine, vetachtige bolletjes die voor het grootste deel in je lever wordt aangemaakt en deels via voeding je lichaam binnenkomt. Het stofje is nodig als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Om de bolletjes zit een laagje eiwit zodat het beter door het bloed vervoerd kan worden. De twee belangrijkste eiwit-cholesteroldeeltjes zijn LDL en HDL. LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol. LDL-verbindingen blijven plakken aan beschadigingen in de vaatwanden die zijn ontstaan door een te hoge bloeddruk, roken of ouderdom. Zo kunnen de vaten langzaam dichtslibben. HDL daarentegen, zorgt ervoor dat cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever wordt getransporteerd, zodat het via de ontlasting je lichaam verlaat.
De goede eigenschappen van Omega 3
Omega 3-vetzuren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Ze worden niet aangemaakt, dus je moet ze via je voeding binnenkrijgen. Er zijn verschillende Omega 3-vetzuren en de belangrijkste zijn ALA, EPA en DHA. De belangrijkste is ALA, omdat je lichaam de andere Omega 3-vetzuren (EPA en DHA) kan aanmaken als er genoeg ALA in je lichaam aanwezig is. Omega 3 kan de kans op hart- en vaatziekten enorm verlagen omdat het de aanmaak van HDL-cholesterol bevordert, waardoor het LDL-cholesterol beter wordt opgeruimd en je dus minder kans op dichtslibbende vaten hebt. Daarnaast houdt het onder meer je aders langer soepel waardoor je minder snel last krijgt van een te hoge bloeddruk en aderverkalking én het verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Veel mensen krijgen te weinig Omega 3 binnen
Zorg voor de juiste voeding
Omega 3 zit in verschillende voedingsmiddelen:
- vette vis, schaal- en schelpdieren
- noten en zaden
- peulvruchten
- zeewier
- pompoen
- avocado
- groene bladgroenten
De juiste hoeveelheid is van groot belang
Veel mensen krijgen echter te weinig Omega 3 binnen. Grote kans dat dit bij jou ook het geval is. Wil je weten of jij genoeg binnenkrijgt? Natuurgeneeskundig therapeut Elvira Zwanikken van Body-Pitstop kan dit door middel van een labtest vaststellen: ‘Eén druppel bloed is dan genoeg om het tekort aan te tonen. Op basis daarvan adviseer ik je een dosering Omega 3-olie, rekening houdend met je lichaamsgewicht. Na vier maanden doen we een nieuwe test, en in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’
Laat je checken!
Heb jij een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of wil je preventief hart- en vaatziekten voorkomen en ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou kan betekenen? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Je staat op en het wordt zwart voor je ogen. Alles tolt en je graait om je heen voor houvast, om niet om te vallen. Dit is vast weleens gebeurd toen je nog slaperig te snel uit bed stapte, of ging staan nadat je in bad had gelegen.
-
In augustus 2019 publiceerden onderzoekers van het UMCG in het Britse medisch tijdschrift The Lancet dat de optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen aanzienlijk lager ligt dan voor mannen.
-
Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Of niet? In elk geval is duidelijk dat er verschillen bestaan tussen het mannenhart en het vrouwenhart.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.