omega-3

Omega 3 helpt hart- en vaatziekten voorkomen

Als je kijkt naar de Top 3 van doodsoorzaken in Nederland, staan hart- en vaatziekten op een tweede plaats. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker wanneer je bedenkt dat er met leefstijl en voeding veel ellende voorkomen had kunnen worden. We willen immers allemaal zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Inname van de juiste hoeveelheid omega 3 kan daarbij het verschil maken..

Ware sluipmoordenaars

Hart en vaatziekten zijn ware sluipmoordenaars. De voortekenen, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, worden te vaak over het hoofd gezien of onderschat. Ach, het zal immers zo’n vaart niet lopen? We slikken er de voorgeschreven medicatie voor en dan zal het wel goed komen toch? De cijfers tonen aan, dat dat helaas vaak niet het geval is en de voorbodes worden gevolgd door een hartaanval of beroerte. Met alle gevolgen van dien: verlamming, hersenbeschadiging of een overlijden.

Gevaren van te hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk merk je doorgaans weinig. Daarin schuilt een groot gevaar. Want terwijl jij je nergens van bewust bent, staan je vaten continu onder een te hoge druk. Hierdoor kunnen beschadigingen aan de wanden van je bloedvaten ontstaan. Het kan zelfs schade aan je ogen en nieren veroorzaken.

Gevaren van een te hoog cholesterol

Cholesterol zijn kleine, vetachtige bolletjes die voor het grootste deel in je lever wordt aangemaakt en deels via voeding je lichaam binnenkomt. Het stofje is nodig als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Om de bolletjes zit een laagje eiwit zodat het beter door het bloed vervoerd kan worden. De twee belangrijkste eiwit-cholesteroldeeltjes zijn LDL en HDL. LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol. LDL-verbindingen blijven plakken aan beschadigingen in de vaatwanden die zijn ontstaan door een te hoge bloeddruk, roken of ouderdom. Zo kunnen de vaten langzaam dichtslibben. HDL daarentegen, zorgt ervoor dat cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever wordt getransporteerd, zodat het via de ontlasting je lichaam verlaat.

De goede eigenschappen van Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Ze worden niet aangemaakt, dus je moet ze via je voeding binnenkrijgen. Er zijn verschillende Omega 3-vetzuren en de belangrijkste zijn ALA, EPA en DHA. De belangrijkste is ALA, omdat je lichaam de andere Omega 3-vetzuren (EPA en DHA) kan aanmaken als er genoeg ALA in je lichaam aanwezig is. Omega 3 kan de kans op hart- en vaatziekten enorm verlagen omdat het de aanmaak van HDL-cholesterol bevordert, waardoor het LDL-cholesterol beter wordt opgeruimd en je dus minder kans op dichtslibbende vaten hebt. Daarnaast houdt het onder meer je aders langer soepel waardoor je minder snel last krijgt van een te hoge bloeddruk en aderverkalking én het verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Veel mensen krijgen te weinig Omega 3 binnen

Zorg voor de juiste voeding

Omega 3 zit in verschillende voedingsmiddelen:

  • vette vis, schaal- en schelpdieren
  • noten en zaden
  • peulvruchten
  • zeewier
  • pompoen
  • avocado
  • groene bladgroenten

De juiste hoeveelheid is van groot belang

Veel mensen krijgen echter te weinig Omega 3 binnen. Grote kans dat dit bij jou ook het geval is. Wil je weten of jij genoeg binnenkrijgt? Natuurgeneeskundig therapeut Elvira Zwanikken van Body-Pitstop kan dit door middel van een labtest vaststellen: ‘Eén druppel bloed is dan genoeg om het tekort aan te tonen. Op basis daarvan adviseer ik je een dosering Omega 3-olie, rekening houdend met je lichaamsgewicht. Na vier maanden doen we een nieuwe test, en in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’

Laat je checken!

Heb jij een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of wil je preventief hart- en vaatziekten voorkomen en ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou kan betekenen? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.

Datum: 21 december 2018