Eerste hulp bij een stuitligging
1 op de 4 kindjes ligt rond de 30 weken zwangerschap in een stuitligging. De meeste kindjes zijn na 35 of 36 weken spontaan gedraaid naar een hoofdligging, maar in 3-4% van de stuitliggingen gebeurt dat niet. Is dat bij jou het geval? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de uitwendige versie.
Uitwendige versie
Tijdens een uitwendige versie wordt het kind van stuitligging naar hoofdligging gedraaid, aan de buitenkant van de buik. De versie is een veilige methode om de kans op een stuitbevalling te verkleinen. Het is verstandig om bij een stuitligging in te grijpen, omdat deze het risico op complicaties vergroot. Een uitwendige versie vergroot de kans dat je kindje spontaan in een hoofdligging gaat liggen. Zo krijg je geen stuitbevalling, en is er geen (risicovolle) keizersnede nodig. Je mag zelf beslissen of je een uitwendige versie wilt. De verloskundige of gynaecoloog zal dit alleen doen als het medisch verantwoord is.
Hoe verloopt de uitwendige versie?
Vóórdat de uitwendige versie plaatsvindt, krijg je tijdens een eerste gesprek informatie over de versie. Deze informatie krijg je ook nog eens mee op papier mee naar huis. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken. De uitwendige versie wordt uitgevoerd door de verloskundige. Je ligt in een ontspannen houding op de onderzoeksbank. Eerst zal de precieze ligging van de baby middels een echo in kaart worden gebracht, evenals de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van placenta. Ook wordt naar het hartje geluisterd.
‘We waren
dolenthousiast
toen bleek dat
het gelukt was!’
Gewenste richting
Daarna vindt de versie plaats, waarbij de verloskundige de billen van de baby met beide handen omvat, en deze naar één kant van het bekken brengt. Via een lichte druk wordt de stuit en het hoofdje van de baby in de gewenste richting geduwd. Door de billen omhoog en het hoofd langzaam naar beneden te bewegen, zal de baby meestal zelf verder draaien. Dit zal blijken uit de echo die naderhand wordt uitgevoerd.
Belangrijk: kosten en slagingspercentage
Het slagingspercentage van de versie is bij de Lekbrug in 2016 65%. Ter vergelijking: het landelijke slagingspercentage ligt op 48%. De uitwendige versie wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten kunnen door de Lekbrug direct worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.