
Loopbandtraining voor herstel na blessure
Blessures kunnen behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je graag regelmatig sport. Toch hoeft een blessure niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan bewegen voor een bepaalde periode. Een loopband kan namelijk uitkomst bieden om op een veilige en gecontroleerde manier je conditie op te bouwen tijdens je periode van herstel. Het is daarbij belangrijk dat je deze verstandig gebruikt, zodat je spierkracht en stabiliteit kan terugwinnen zonder dat je jezelf overbelast. In dit artikel lees je hoe je de loopband effectief en verantwoord inzet bij blessureherstel.
Waarom de loopband ideaal is bij revalidatie
Een belangrijk voordeel van bijvoorbeeld een Moovv loopband is dat je op je eigen snelheid kan lopen of rennen. Ook kan je vaak de helling regelen op een loopband. Op deze manier kan je je training volledig vormen naar je fysieke mogelijkheden en het herstel tempo dat je wenst. Het voordeel van een loopband verder is dat de vlakke en dempende ondergrond de impact op je gewrichten en spieren vermindert. Hierdoor wordt het risico op een nieuwe blessure verkleind. Een andere reden dat mensen kiezen voor een loopband, is dat het eenvoudig maakt je vooruitgang te meten. Je kan namelijk precies in de gaten houden hoeveel afstand je aflegt, op welk tempo en wat je hartslag is. Dit helpt om verantwoord te trainen en stapsgewijs je belasting op te bouwen.
Tips voor een veilige en effectieve hersteltraining
Start je training altijd, maar zeker als je aan het herstellen bent, met een vijf tot tien minuten warm-up op een laag tempo. Zo kunnen je spieren rustig wennen aan het tempo en op temperatuur komen. Start met wandelen voordat je eventueel langzaam begint te joggen. Je kan de snelheid aanpassen, mits je comfortabel kan bewegen zonder pijn. Je kan het beste ook oefenen met een helling van 1% om de natuurlijke loophouding te ondersteunen.
Pas je snelheid aan zodat je comfortabel kunt bewegen zonder pijn. Gebruik bij voorkeur een lichte helling van 1% om de natuurlijke loophouding te ondersteunen. Verhoog de belasting wel pas wanneer je blessurevrij bent en overleg bij twijfel altijd met een fysiotherapeut of sportarts.
Blijf gemotiveerd en bouw verantwoord op
Met een loopband voor thuis kan je werken aan je herstel, maar een blessure vraagt wel veel geduld en doorzettingsvermogen. Wie gemotiveerd wilt blijven, doet er goed aan kleine doelen te stellen, zoals een bepaalde afstand of tijdsduur. Houd ook goed je voortgang in de gaten en beloon jezelf als je een mijlpaal bereikt. Luister tegelijkertijd ook goed naar je lichaam: bij pijn, zwelling of vermoeidheid is het belangrijk om gas terug te nemen.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten.
-
Als jij graag in beweging bent, is het frustrerend wanneer dit niet mogelijk is door een ongelukje tijdens het sporten. Misschien ben jij wel door je enkel gegaan gedurende het hardlopen of staat een spier op spanning door een té fanatiek potje voetbal.
-
Misschien doe jij het ook wel eens: even een rondje hardlopen om je hoofd leeg te maken. Sporten is voor veel mensen een ontspanningsmoment.
-
Eén van je voornemens van het nieuwe jaar was om nu eindelijk eens van die overtollige kilo’s af te komen. Naast het feit dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast, voor jou voorlopig geen suikers, snacks en wijntjes meer, ben je ook ineens fanatiek gaan sporten. Op die manier verbrand je extra calorieën nietwaar?
-
Je wilt lekker trainen, goed in je vel zitten en optimaal presteren. Maar als je last hebt van blessures, kan dat vervelend zijn.
-
Na de vakantie wilde jij het sporten weer fanatiek oppakken. Deze zomer heb jij het namelijk wat laten versloffen en dat is echt te merken. Je voelt je minder fit en je kleding zit ook wat strakker dan anders.
-
Jij bent sportief bezig: elke week ben je één of meerdere keren op de tennisbaan, de sportschool of de atletiekbaan te vinden. Die grotere hoeveelheid endorfine en energie die je van het sporten krijgt, zijn mooi meegenomen.
-
Nu de temperaturen buiten weer langzaam oplopen, wordt lekker sporten in de buitenlucht ook weer steeds aantrekkelijker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je rond deze tijd van het jaar steeds meer mensen buiten ziet hardlopen.