blessure

Blessure? Dit doe je eraan

Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten. De meeste spieren zijn een soort harmonica’s die kunnen in- en uitschuiven.

 

Over je grens

Soms kan een plotselinge of zware beweging net iets teveel zijn. Of je gaat te lang door met een beweging. Op dat moment ontstaat er schade aan de band, pees of spier. Die schade voel je vaak als een irritatie: het steekt of voelt afgekneld aan. Wanneer de irritatie te lang duurt worden je immuuncellen erbij gehaald en kun je een steriele ontsteking krijgen. Dan heb je een actief immuunsysteem zónder een ziekteverwekker. Vaak krijg je in het begin alleen last wanneer je weer beweegt. Rust geeft geen klachten. Als je opnieuw over je grens gaat, zal je op den duur ook last in rust krijgen. Op dat moment is het een ontsteking geworden. Denk hierbij aan RSI of een slijmbeursontsteking.

Wat kun je doen?

Als je met iets begint is rustig opbouwen tot je warm geworden bent een goed idee. Hiermee laat je je lichaam wennen aan de belasting. Ben je begonnen met duursport zoals hardlopen? Ga dan niet voorbij het punt dat je kunt zingen of praten in jezelf. Je hartspier en zuurstofopname verbeteren sneller dan je skeletspieren. Dus op het randje van je conditie rennen is, zeker in het begin, vragen om blessures.

Ribes nigrum werkt op dezelfde manier als ibuprofen

Voorzichtig aan

Rust nemen is ook essentieel. Tussendoor, maar ook wanneer je geblesseerd bent. Jammer voor je sport en je prestaties, maar een blessure gaat niet zonder rust weg. Met rust bedoelen we niet volledig inactief zijn, maar blijven bewegen zonder overbelasting, zonder dat je de sport uitoefent. Het is bijvoorbeeld wel goed om met een verstuikte enkel toch een beetje te lopen gedurende de dag. Ook bij een blessure aan je tussenwervels, zoals een hernia, is rustig blijven bewegen wel een goed idee. Heb je een kwetsuur? Ga dan nooit koelen met ijs of koud water binnen 48 uur. Laat de ontsteking ontstaan: de zwelling beschermt je weefsels. Als je te snel koelt, breek je de ontstekingsreactie af en kan het zelfs chronisch worden.

Voedingsmiddel

Kun je je ontsteking weer “uitzetten”? De natuur heeft genoeg in huis om het herstelproces te versnellen. Het voedingsmiddel dat het immuunsysteem weer naar huis stuurt is EPA, een omega 3 vetzuur dat voorkomt in vis en schaal- en schelpdieren. Je kunt ook EPA nemen als visolie, levertraan of algenolie. Je kunt daarnaast het ontstekingsproces ook beïnvloeden met Ribes nigrum, ofwel zwarte bessenextract. Dit supplement is bijzonder geschikt tegen blessures omdat het goed werkt op spieren, pezen en banden. Dit kruid werkt op dezelfde manier als diclofenac of ibuprofen, maar dan zonder de bijwerkingen.
Ribes nigrum is er in tinctuurdruppels, capsules en in tabletvorm.

 

Datum: 13 juli 2022