Blessures behandelen met taping!
Als jij graag in beweging bent, is het frustrerend wanneer dit niet mogelijk is door een ongelukje tijdens het sporten. Misschien ben jij wel door je enkel gegaan gedurende het hardlopen of staat een spier op spanning door een té fanatiek potje voetbal. Niet alleen het gedwongen stilzitten is vervelend, maar ook de pijn die erbij komt kijken. In alle gevallen van blessures wil jij er graag zo snel mogelijk vanaf.
Tijdig ingrijpen
Gelukkig zijn er verschillende manieren om blessures te voorkomen. Allereerst is het de kunst om geen disbalans te krijgen tussen belasting en belastbaarheid. Het klinkt wellicht simpel, maar in de praktijk valt dit vaak behoorlijk tegen. Je moet namelijk je grens bepalen en het is niet altijd even gemakkelijk dit voor jezelf te bepalen. Om zeker te zijn dat je het sporten goed aanpakt, is het belangrijk dat je elke training begint met een gestage opbouw. Start je bijvoorbeeld met hardlopen, dan bouw je de duur en intensiteit van de loop geleidelijk op. Verder is een goede warming-up essentieel. Koude spieren zijn namelijk een stuk gevoeliger voor blessures dan warme spieren. Daarnaast is goed schoeisel de basis van verantwoord bewegen. Wanneer je je aan deze richtlijnen houdt, voorkom je eventuele vervelende situaties.
Verschillende oplossingen
Maar in sommige gevallen heb je gewoonweg pech en ontstaat er wel een blessure. Wanneer dit het geval is, zijn er gelukkig manieren om de klachten te verminderen. Na een acute blessure kun je een aantal dingen doen, te onthouden aan de letters ICE. Deze letters staan voor immobiliseren (rust geven, geen belasting), compressie (druk) en elevatie (hoog houden). Daarnaast kan zowel bij acute als chronische blessures taping het geblesseerde lichaamsdeel ondersteunen, doordat er druk wordt uitgeoefend. Er zijn twee verschillende soorten tapemethodes, medical taping en gewone sporttape. Hoewel bij beide methodes tape wordt gebruikt, bestaan hier toch verschillen tussen.
Medical taping vs sporttape
Medical taping en sporttape kun je onderscheiden in twee categorieën: rekbare en niet-rekbare tape. Sporttape valt onder niet-rekbare tape. Sporttape rekt niet mee en perkt de beweeglijkheid van het behandelde gebied in. Zodoende wordt de tape voornamelijk gebruikt als ondersteuning. Medical taping werkt precies tegenovergesteld. Deze tape is elastisch en ondersteunt weefsel en gewrichten in hun functioneren. Door de bewegingsvrijheid blijft de doorbloeding van het weefsel intact.
Mogelijkheden met Medical Taping
Wanneer je in aanmerking komt voor sporttaping, is natuurlijk vrij helder. Maar waarvoor kan medical taping worden toegepast? Deze methode is geschikt voor de behandeling van zeer uiteenlopende klachten:
- slappe spieren op spanning brengen.
- gespannen spieren rust geven.
- spieren beschermen tegen overbelasting.
- gewrichten beschermen.
- pijn dempen.
- ontstekingen reduceren.
- lichaamshouding corrigeren.
- lymfeoedeem verminderen.
Over Multi Fysio
Heb jij last van blessures die slecht herstellen? Of ben je geïnteresseerd in medical taping? De experts van Multi Fysio helpen je graag verder. Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. Ons doel is om cliënten te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hiervoor hebben we verschillende behandelingen tot onze beschikking. Zo kun je hier terecht voor longfysiotherapie, maar ook manuele lymfedrainage. Door een divers personeelsbestand, kun je voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht bij Multi Fysio. Heb je vragen of ben je nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten.
-
Misschien doe jij het ook wel eens: even een rondje hardlopen om je hoofd leeg te maken. Sporten is voor veel mensen een ontspanningsmoment.
-
Eén van je voornemens van het nieuwe jaar was om nu eindelijk eens van die overtollige kilo’s af te komen. Naast het feit dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast, voor jou voorlopig geen suikers, snacks en wijntjes meer, ben je ook ineens fanatiek gaan sporten. Op die manier verbrand je extra calorieën nietwaar?
-
Je wilt lekker trainen, goed in je vel zitten en optimaal presteren. Maar als je last hebt van blessures, kan dat vervelend zijn.
-
Na de vakantie wilde jij het sporten weer fanatiek oppakken. Deze zomer heb jij het namelijk wat laten versloffen en dat is echt te merken. Je voelt je minder fit en je kleding zit ook wat strakker dan anders.
-
Jij bent sportief bezig: elke week ben je één of meerdere keren op de tennisbaan, de sportschool of de atletiekbaan te vinden. Die grotere hoeveelheid endorfine en energie die je van het sporten krijgt, zijn mooi meegenomen.
-
Nu de temperaturen buiten weer langzaam oplopen, wordt lekker sporten in de buitenlucht ook weer steeds aantrekkelijker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je rond deze tijd van het jaar steeds meer mensen buiten ziet hardlopen.
-
Het mooie weer komt er binnenkort weer aan en dus gaan veel mensen weer aan de slag met hun conditie. Een gemakkelijke en goedkope manier om dit te doen is hardlopen. Helaas zijn er een aantal hardloopprobleempjes die zich kunnen voordoen.