
Sportblessures; liever voorkomen dan genezen!
Eén van je voornemens van het nieuwe jaar was om nu eindelijk eens van die overtollige kilo’s af te komen. Naast het feit dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast, voor jou voorlopig geen suikers, snacks en wijntjes meer, ben je ook ineens fanatiek gaan sporten. Op die manier verbrand je extra calorieën nietwaar? Dat sporten was trouwens van korte duur, want sinds vorige week zit je met je been omhoog op de bank. Een pijnlijke zweepslag riep jouw dagelijkse hardlooprondjes per direct een halt toe.
Sporten
Sporten is gezond, dat weet iedereen. Maar wanneer je wilt gaan sporten, moet je dit wel op een verantwoorde manier doen. Wanneer je té fanatiek begint, is de kans op het ontstaan van een vervelende blessure groot. Een blessure is een beschadiging in een onderdeel van je bewegingsapparaat. Hierbij moet je denken aan spieren, pezen, gewrichten of botten. Overbelasting, een verkeerde trainingsopbouw of verkeerd materiaal zijn meestal de grootste boosdoeners. Een zweepslag zie je vaak bij hardlopers. Het geeft een felle, acute pijn die ontstaat door een spierscheuring in de kuitspier, omdat deze krachtig wordt aangespannen.
Spierblessures
Een andere bekende spierblessure is die van de hamstring. Je hamstring is een grote spier die zich aan de achterzijde van je bovenbeen bevindt. Net als bij de zweepslag voel je hier ook direct een acute en felle pijn. Dit kan komen door een beschadiging of verrekking van wat spiervezels of, in het ergste geval, doordat je hamstring (deels) is afgescheurd.
Banden en gewrichten
Een pijnlijke knie is ook een veel voorkomende sportblessure. Verkeerde schoenen, een ongecontroleerde beweging, botsing of val kunnen de kniebanden of meniscus beschadigen, maar ook het kniegewricht zelf kan overbelast raken. Maar ook de enkels hebben het vaak zwaar te verduren. Door onervarenheid, verkeerde schoenen of een verkeerde techniek kun je je enkels makkelijk verzwikken waardoor enkelbanden kunnen in- of afscheuren.
Wanneer je wilt gaan sporten, moet je dit wel op een verantwoorde manier doen
Sport verantwoord
Het lezen van al deze, en andere, sportblessures die je kunt oplopen, zou je de zin om te gaan sporten behoorlijk kunnen ontnemen. Maar dat zou zonde zijn. Met de juiste voorbereiding is de kans groot dat je hier nooit mee te maken krijgt. Sporten is niet alleen goed voor je, maar vooral ook leuk. En dat hoef jij je niet te laten ontnemen!
Sportblessures
Tips om sportblessures te voorkomen
- begin met een goede warming-up
- draag de juiste schoenen
- zorg voor een goed schema met een verantwoorde opbouw van de trainingen
- pas je training aan als je moe bent of ziek bent geweest
- zorg dat je de juiste technieken toepast
- eindig je training met een cooling-down
- train regelmatig
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen.
-
Als jij graag in beweging bent, is het frustrerend wanneer dit niet mogelijk is door een ongelukje tijdens het sporten. Misschien ben jij wel door je enkel gegaan gedurende het hardlopen of staat een spier op spanning door een té fanatiek potje voetbal.
-
Misschien doe jij het ook wel eens: even een rondje hardlopen om je hoofd leeg te maken. Sporten is voor veel mensen een ontspanningsmoment.
-
Het mooie weer komt er binnenkort weer aan en dus gaan veel mensen weer aan de slag met hun conditie. Een gemakkelijke en goedkope manier om dit te doen is hardlopen. Helaas zijn er een aantal hardloopprobleempjes die zich kunnen voordoen.
-
Veel mensen hebben een drukke baan, doen graag aan sport en trainen regelmatig. Doe jij dat ook? Dan kan het gebeuren dat je lichamelijke klachten krijgt of een blessure oploopt.
-
Is een personal trainer alleen geschikt voor topsporters?
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
De sportscholen zijn sinds 18 december gesloten. Heel Nederland kreeg een déjà vu van het afgelopen jaar. Ook eind 2020 sloten de sportscholen om pas weer in mei 2021 open te gaan. Natuurlijk hopen we allemaal van harte dat het de komende maanden sneller zal gaan. Maar er is niemand die hier antwoord op kan en wil geven.
-
We verzinnen maar al te graag doelen voor onszelf, maar we laten het er ook vaak bij zitten. Gedachten als ‘het goede moment om te beginnen komt nog wel’ zorgen ervoor dat we maar blijven uitstellen. Maar zoals het afgelopen jaar liet zien, is de toekomst niet zo vanzelfsprekend.