sportmassage

Met sportmassage sneller van je blessure af

Na de vakantie wilde jij het sporten weer fanatiek oppakken. Deze zomer heb jij het namelijk wat laten versloffen en dat is echt te merken. Je voelt je minder fit en je kleding zit ook wat strakker dan anders. Maar terwijl jij je vertrouwde rondje liep, leek het net of er een takje of steentje tegen je kuit aankwam, meteen gevolgd door een acute, felle pijn. En nu zit je met je pootje omhoog, want je hebt een zweepslag: een vervelende sportblessure.

Sportblessure

Een zweepslag is een scheur(tje) in een spier, meestal de kuitspier, die onmiddellijk een heftige pijn geeft. Vaak heb je op het moment vlak daarvoor het gevoel dat er met een twijgje of een zweep tegen die plek geslagen wordt. Vandaar de naam zweepslag. Een zweepslag is niet altijd te voorkomen, het kan ook worden veroorzaakt door een verminderde belastbaarheid, maar over het algemeen kun je er wel iets aan doen om de kans op sportblessures te verkleinen.

Tips

Bouw je training goed op. Sporten is beslist gezond, maar ook best een zware belasting voor je lichaam. Je spieren en gewrichten worden er extra door belast. Wanneer je daar, vanuit het niets, ineens het uiterste van vraagt, raken ze overbelast. Overbelastingsblessures zie je veel bij onder andere hardlopen, zwemmen, roeien en wielrennen, dus sporten waarbij je steeds dezelfde beweging maakt.

Nog meer tips

Een goede warming-up is ontzettend belangrijk. Zorg dat je spieren warm en soepel zijn, voordat je met de echte training begint. Let op je techniek en zorg dat je uitgerust en in conditie bent, anders is een misstap zo gemaakt. Luister naar je lijf. Je kunt die kleine pijntjes en klachten wel negeren, maar als je gewoon maar doorgaat, kunnen ze uitgroeien tot vervelende blessures waar je voorlopig nog niet vanaf bent.

Massage stimuleert de doorbloeding en helpt je spieren te ontspannen

Rust en herstel

Daarnaast heb je ook nog blessures die kunnen ontstaan door fysiek contact, vallen of omdat je je lichaam plotseling te hoog belast. Maar wát de oorzaak ook is, een blessure is heel vervelend, komt altijd ongelegen en betekent over het algemeen een lange periode van rust en herstel.

Sportmassage helpt

Afhankelijk van de intensiteit en plaats van je blessure kan sportmassage het herstel ondersteunen en vaak zelfs bespoedigen. Het stimuleert immers de doorbloeding en helpt je spieren te ontspannen. Als je blessure erg uitgebreid is, kan het zijn dat er eerst enige tijd rust gehouden moet worden, voordat er met sportmassage begonnen kan worden.

Wist je dat sportmassage …

… ervoor zorgt dat je het sporten na een blessure sneller op kunt pakken?
… ook de ideale massagevorm is bij pijnlijke en vermoeide spieren?
… niet alleen voor sporters is?
… ook heerlijk is na zware fysieke arbeid?
… helpt bij het voorkomen van blessures?

Datum: 27 september 2019