Omgaan met hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid is geen persoonlijkheidsstoornis, ziekte, aanstellerij of zweverig, en heeft ook niks met paranormale gaven te maken.
Hooggevoelig
Ongeveer 5% van de bevolking is hooggevoelig. Het is een heel mooie karaktereigenschap die ook erg nodig is in deze wereld. Je bént hooggevoelig; je hébt het niet! Hooggevoeligheid staat de laatste 20 jaar flink in de belangstelling en er is ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Uitleggen
In mijn praktijk krijg ik mannen en vrouwen van alle leeftijden met vragen over hooggevoeligheid: of ze al of niet hooggevoelig zijn, hoe ze hiermee kunnen omgaan en hoe ze het kunnen uitleggen aan anderen.
Prikkels
In feite is het zenuwstelsel bij hooggevoeligen gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en de innerlijke verwerking hiervan. Dit is op een MRI-scan te zien. Dit proces van verwerken van prikkels bij een hooggevoelige kost meer tijd en energie dan bij de meeste mensen. Ze zijn in staat om eerder te voelen, eerder en alles waar te nemen. Ze zijn gevoelig voor sfeer, geluiden, geur, drukte, emoties van anderen, voeding, pijn enzovoort. Ze kunnen zich ook heel goed afstemmen op de ander, waardoor ze al snel weten waar de ander naartoe wil of hoe degene zich voelt.
Je bént hooggevoelig; je hébt het niet!
Talenten
Wanneer men balans weet aan te brengen in deze aangeboren gevoeligheid, kan men de ongemakken hiervan omzetten in kracht. Hooggevoeligen zijn heel getalenteerd, creatief en sociaal, en hebben de maatschappij veel te bieden.
Begeleiding
Wanneer hooggevoelige kinderen op school eerder de erkenning en begeleiding krijgen die ze nodig hebben en verdienen, bespaart ze dit veel ellende, verdriet, lichamelijke en psychische klachten in hun ontwikkeling en leven.
Persoonlijk advies
Het leren omgaan met hooggevoeligheid is voor iedereen anders. Hooggevoeligheid uit zich bij iedereen anders en ook in niet in dezelfde mate. Het is een heel uniek en persoonlijk proces.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Wanneer je een middag hebt bijgekletst met je vriendinnen, kom je met een overvol hoofd thuis. Je hebt behoefte aan stilte en rust zodat je alles even kunt laten bezinken. Van shoppen op een drukke zaterdagmiddag wordt jij alles behalve blij. De krioelende mensen in de winkelstraat en lange rijen bij de kassa en paskamers putten je uit.
-
Misschien heb je weleens van de term ‘hooggevoeligheid’ gehoord. Toch nog even een uitleg!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.