’Moest nieuwe baan zoeken na baanverlies’
Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele. Ergens weet je wel dat het nodig is, om je daarna weer blij te voelen. Maar hoe maak je die volgende stap en kom je erachter wat je dan wél wil doen? Met deze vragen kreeg Joanne (44) te maken.
Niet op mijn plek
Achteraf kon Joanne heel goed uitleggen hoe je erachter komt of je ergens wel of niet op je plek zit. Bij haar begon het met een lichte tegenzin om naar haar werk te gaan. Ze werkte als manager in een groot bedrijf, maar steeds vaker had ze op zondagavond een somber gevoel omdat de week weer voor de deur stond. Weer een week overleggen, plannen, mails beantwoorden. Het interesseerde haar allemaal niet meer zo.
Overbelasting
Die lichte tegenzin werd steeds erger, en uiteindelijk begon Joanne dagelijks met een steen in haar maag aan de werkdag. Dat was vervelend, maar zorgde ook voor overbelasting. Ze voelde zich continu vermoeid, chagrijnig, overprikkeld en gestrest. Ze merkte ook dat ze niet altijd even leuk reageerde op collega’s en haar gezin.
Slaat de verveling toe?
Zit je niet op je plek omdat je werk juist te weinig uitdaging biedt? Dan is een bore-out soms het geval. Het duurt maanden en zelfs soms jaren voordat je je (letterlijk) kapot verveelt. Je bent je er niet altijd van bewust, al gaan je zelfvertrouwen en geluksgevoel er wel door achteruit. Door de verveling voel je je moe en je krijgt uiteindelijk niks meer gedaan. Je krijgt niet genoeg prikkels die zorgen dat je je grenzen wil verleggen. Extreme verveling kan ook een teken zijn dat je niet op je plek zit.
Tijd voor coaching
Op een bepaald moment wist Joanne dat het niet overging, en dat het niet goed zat. Na een gesprek met haar leidinggevende besloten ze samen haar contract niet te verlengen. Ondanks haar onvrede op haar werk, was dit toch een schok. Zodoende kwam Joanne bij mij terecht. Na het verliezen van een baan, kan het zijn dat je weet dat je een andere richting op wilt en moet, zoals Joanne. Maar hoe doe je dat?
Joanne verloor haar baan en moest op zoek naar iets nieuws
Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
Het verliezen van een baan zorgt vaak voor een gebrek aan zelfvertrouwen, ontevredenheid, onrust of problemen in de relatiesfeer. In een proces als het verliezen van een baan, lopen veel mensen vast in vragen zoals:
Heb ik het wel goed gedaan?
Ben ik nog wel goed genoeg?
Wat had ik beter kunnen doen?
Persoonlijke ontwikkeling is daarom onderdeel van de oplossing. Een coach helpt je om uit die spiraal te komen en de zaak vanaf een afstand te bekijken.
Loopbaancoaching
Daarnaast kan loopbaancoaching worden ingezet, dat is meer toegespitst op het vinden van geschikt werk dat past bij je interesses en talenten. Hierbij kijken we waar jouw unieke kwaliteiten zitten, wat er bij je past en waar je geschikt werk vindt. Oftewel wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Vervolgens krijg je hulp met een passend cv, LinkedIn-profiel en een hoe je naar passende vacatures zoekt.
Nieuwe kansen
Joanne zat ook vast in vragen waar ze in haar eentje geen antwoord op kon vinden. Ze had het gevoel niet goed te presteren, maar ook niet te weten wat ze wel kon of wilde. Samen zijn we bij het begin begonnen, bij het zoeken naar waar Joanne intrinsiek voor gemotiveerd was. Uiteindelijk bleek dat het onderwijs haar altijd al had geïnteresseerd, maar ze de switch niet goed durfde te maken. Door samen met haar aan de slag te gaan met haar vaardigheden, uitdagingen en mogelijkheden, heeft Joanne de stap gewaagd. Inmiddels is ze met veel plezier aan de slag in een leer-werktraject!
Over Marianne Kremer Coaching
Er zijn veel mensen zoals Joanne. Mensen die iets anders zouden willen doen dan ze nu doen, of die om andere redenen vastlopen in werk. Graag help ik hen daarbij. Kamp jij ook met loopbaan- of persoonlijke vraagstukken? Neem gerust contact op als je ondersteuning kunt gebruiken bij burn-out of bore-out, solliciteren, persoonlijke ontwikkeling en imago.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?