
De ins en outs van acne
Je denkt misschien dat acne alleen voorkomt bij pubers, maar niets is minder waar. Veel volwassen mannen en vrouwen hebben last van acne vulgaris, de medische term van acne. Maar hoe wordt acne veroorzaakt? En, misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er vanaf?
Wat is acne?
Acne is meer dan alleen een paar puistjes. Je hebt vele soorten huidafwijkingen:
- witte en zwarte mee-eters (comedonen)
- rode pukkels (papels)
- rode bulten (noduli)
- puistjes (pustels)
Al deze soorten huidafwijkingen kunnen leiden tot onderhuidse ontstekingen. Hoewel deze ook weer kunnen genezen, laten ze vaak littekens achter.
Oorzaken
Acne ontstaat niet zomaar. Jeanette van Huidsalon Goes weet er alles van af. ‘Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren. In de puberteit worden de talgklieren groter en produceren ze meer talg. Hierdoor raken de poriën verstopt. Maar we krijgen ook regelmatig volwassenen met acne in onze salon. We zien vaak dat hun acne erfelijk bepaald is. Maar acne wordt ook verergerd door externe factoren, zoals hormonen, vette crèmes, foundation, en UV-licht.’
Acne komt niet alleen voor bij pubers
Behandeling
‘Niet alle acne is hetzelfde. Er bestaat dus ook niet één behandeling. In de salon kijken we eerst goed naar de oorzaken van je acne en schakelen we alle mogelijke triggers uit. Daarna bepalen we welke behandeling het beste bij jou en jouw huid past. Hiervoor maken we gebruik van de beste apparatuur, gecombineerd met het natuurlijke en vegan merk Cosmedix. Zo zorgen we ervoor dat jij weer happy bent met je huid!’
Feiten en fabels
Het internet staat vol met informatie over acne, maar lang niet alles klopt. Wat weet jij van acne?
- Acne wordt veroorzaakt door vet eten zoals chocolade en patat – Fabel. Studies hebben wel aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivel- en suikerproducten.
- Tandpasta helpt om puistjes uit te drogen – Fabel. Sterker nog, tandpasta irriteert de huid, en kan juist zorgen voor nieuwe puistje
- Zon is goed voor acne – Fabel. Je acne valt misschien minder op door je bruine huid, maar je huid droogt uit en verhoogt de talgproductie. Dit leidt juist tot meer acne.
- Acne wordt verergerd door bacteriën – Feit. Het wordt daarom altijd aangeraden om regelmatig je kussensloop te vervangen, zo min mogelijk aan je gezicht te zitten, en vaak je telefoon te reinigen.
- Acne is besmettelijk – Fabel. Hoewel bacteriën een grote rol spelen, zijn deze niet overdraagbaar.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.