Vaarwel ziektekiemen: boost je immuunsysteem met gezonde voeding
Gezond zijn is één ding, maar gezond blijven kan nog best een opgave zijn. Een sterk immuunsysteem is daarom erg belangrijk voor een optimale gezondheid. Dit zorgt er namelijk voor dat jij minder vatbaar bent voor ziektes, allergieën of infecties. Helaas heeft niet iedereen vanzelfsprekend een goed en sterk immuunsysteem. Maar gelukkig hebben we goed nieuws: met de juiste voeding kun jij jouw afweersysteem niet alleen sterk maken, maar ook sterk houden.
Immuunsysteem
Jouw immuunsysteem beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Zo worden indringers zoals infecties niet binnengelaten. Je kunt het dus eigenlijk zien als het verdedigingsmechanisme van je lichaam. Bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen proberen dagelijks jouw muren te doorbreken. Maar hoe sterker je immuunsysteem, hoe sterker die muren. Die indringers maken zo geen schijn van kans! Kies daarom altijd voor gezonde voeding.
Vitaminen
Van alle vitamines is vitamine C misschien wel het belangrijkste voor je immuunsysteem. Deze vitamine is het belangrijkst voor de gezondheid van alle weefsels in het lichaam. Jammer genoeg kan je lichaam geen vitamine C opslaan. Het is daarom belangrijk om er dagelijks voor te zorgen dat je weer opnieuw voldoende vitamine C binnenkrijgt. Eet daarom elke dag voldoende vers fruit en verse groenten. Ook vitamine D is erg belangrijk en daarvan krijgen we in Nederland vaak niet genoeg binnen. Neem daarom bij weinig zon of als je weinig buiten komt een vitamine D3-supplement.
Vezels
Vezels stimuleren de spijsvertering en houden de darmen schoon en gezond. Bovendien zijn bepaalde zogenaamde onoplosbare vezels die vooral in groenten en fruit zitten ook voeding voor onze goede darmbacteriën; dat noemen we prebiotica. En laat nou net een groot deel van je immuunsysteem in je darmen zitten! Des te belangrijker om die goed te verzorgen dus en de darmflora optimaal te houden. Ook hiermee houd je ziektekiemen buiten de deur. Je kunt vezels vinden in volkoren brood, fruit, groenten en bonen.
Vetten
Ook gezonde meervoudig onverzadigde vetten zijn van belang wanneer je gezond wilt blijven. De omega 3-vetzuren EPA en DHA werken bijvoorbeeld ontstekingsremmend en verhogen tegelijkertijd je weerstand. Hoewel je bij vetzuren misschien al snel denkt aan voedingssupplementen zoals visolie of capsules, zijn ze ook prima binnen te krijgen door middel van een gezond en natuurlijk voedingspatroon. Zo kun je deze vetzuren vinden in noten, zaden en vooral in vette vis.
Jouw immuunsysteem beschermt je tegen invloeden van buitenaf
Mineralen
Er zijn veel verschillende soorten mineralen die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem. Vooral zink is erg belangrijk voor een goed immuunsysteem, maar ook ijzer en selenium dragen bij aan een goede afweer. Calcium is van belang omdat het onder meer nodig is voor de juiste opname van vitamine D. Selenium is daarentegen nodig voor de productie van antilichamen. Gelukkig kun je zo goed als al deze mineralen vinden in zaden, noten en groene bladgroenten.
Eiwitten
Tot slot zijn eiwitten belangrijk voor het aanmaken van alle cellen. Denk hierbij aan antilichamen en enzymen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, en deze zuren zijn essentieel voor het goed functioneren van je immuunsysteem. Eiwitten zijn in overvloed te vinden in vlees, eieren en vis. Als je geen vlees eet kun je al snel last krijgen van een eiwittekort. Dat kun je echter voorkomen door altijd voldoende plantaardige eiwitten te eten, uit bonen, zaden en pitten zoals hennepzaad of zonnebloempitten en peulvruchten.
Voor jou?
Wil jij je immuunsysteem versterken en ervoor zorgen dat je minder vatbaar wordt voor ziektes, infecties of allergieën? Astrid van AZ-co biedt advies op maat aan over voeding, stress en beweging. Haar missie luidt ‘mensen begeleiden naar een gezonder, vitaler en meer ontspannen leven.’ Neem contact met haar op of bekijk alvast haar vijf gratis tips voor een gezond leven!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.