Wondermiddelen bestaan (niet)?
De kans is groot dat je de afgelopen maand over resveratrol hebt gehoord. Het stofje kwam aan bod in het televisieprogramma Jinek in verband met een opvallende ontdekking: het aantal personen met overgewicht en diabetes type 2 lopen een veel grotere kans op complicaties van het COVID-19 virus.
De crux
De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een verstoring van het hormoon leptine. Hoe werkt dit? Wanneer we voedsel eten, zetten we dit om in energie. Daarnaast gaat een deel naar de spieren en lever zodat die de komende paar uren kunnen functioneren. Wanneer je weer energie nodig hebt, komt deze extra opslag weer vrij. Maar omdat we in de afgelopen duizenden jaren vaak te maken kregen met honger, zet het lichaam elke extra maaltijd ook wat opzij voor krappe tijden. En daar zit de crux.
Seintje naar de hersenen
Deze extra voorraad wordt in onze vetcellen gestopt. Wanneer die vetcellen vol zitten, maken ze een hormoon aan genaamd leptine. Dat hormoon vertelt de hersenen dat we genoeg hebben gegeten. Het kan ook voorkomen dat leptine te veel wordt aangemaakt. De hersenen ‘horen’ het signaal niet en we noemen dit leptineresistentie. Overigens komt die resistentie lang niet altijd door eten. Het systeem kan namelijk ook overbelast raken door een chronische ontsteking of stress.
Te veel leptine
Hoe merk je dat je teveel leptine aanmaakt? Wanneer daar sprake van is, kun je typische klachten krijgen zoals:
- moeheid
- geen zin in beweging hebben
- grote trek hebben zonder gevoel van verzadiging na je maaltijd
- neiging tot overeten en het liefst vaak willen eten
Hormonale deurbel
De vetcellen hebben ACE2-receptoren, die kun je zien als een soort hormonale deurbellen. Dit zijn ook de receptoren waar het COVID-19 virus het lichaam binnenkomt. Hoe meer vetcellen, hoe meer ACE2- receptoren er zijn via welke het virus kan binnenkomen. Daarnaast helpt leptine het virus zichzelf te vermeerderen, ook wel replicatie genoemd.
Het enige wat ons uiteindelijk echt beschermt is een gezonde leefstijl
Giftig of gezond?
En daar komt resveratrol om de hoek kijken. Resveratrol is namelijk in staat om leptine te verlagen. Het is een beschermende stof die planten gebruiken om zich te verdedigen tegen schimmels en vraat. Supplementen kunnen we inzetten om onze gezondheid te ondersteunen. Eigenlijk zou het giftig moeten zijn voor ons, maar omdat we zo groot zijn werkt het juist als een gezonde prikkel. Het behoort tot de salvestrolen, een groep plantenstoffen die vooral in donkere vruchten voorkomt zoals blauwe druiven en zwarte moerbeien.
Gelijk aan 15 liter wijn
We weten al langer dat deze vruchten gezond zijn voor ons, maar sinds een aantal jaar is resveratrol ook als supplement te koop. Dat is ook wel prettig, want een capsule van 180 milligram staat gelijk aan 15 liter rode wijn. Lekker overigens, maar een beetje te veel van het goede als je voldoende resveratrol wilt innemen. Naast deze eigenschappen heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking. Ook helpt het de glucosespiegel te normaliseren zonder dat het een hypoglykemie veroorzaakt. Het brengt talloze andere leuke bijkomstigheden met zich mee, zoals afbraak van overtollig vet en het beschermen van onze genen.
Wind mee!
Is resveratrol daarom een wondermiddel? Natuurlijk niet! Het enige wat ons uiteindelijk echt beschermt is een gezonde leefstijl: volwaardige voeding, verbondenheid, goed slapen en ons niet te druk maken. Maar het is toch prettig dat we resveratrol kunnen inzetten om ons te ondersteunen en weer richting gezondheid te buigen. Vergelijk een supplement met een trapondersteuning: we moeten zelf fietsen, maar het voelt als wind mee! Om te ontdekken welke supplementen voor jou geschikt zijn, loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend persoonlijk advies!
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.