Je schildklier als toestemmingsorgaan
Als je wilt dat je lichaam nieuwe haren of sterke nagels maakt, heb je daar energie en grondstoffen voor nodig. Volwaardige voeding is belangrijk om je in beiden te voorzien. Maar hoe snel je lichaam dit kan aanmaken, is ook afhankelijk van de schildklier. Dit vlindervormige orgaantje bepaalt ook hoeveel vet je kunt verbranden om je warm te houden en je gewicht te optimaliseren.
Zakgeld voor je cellen
De schildklier maakt het schildklierhormoon T4 aan dat door je lever wordt omgezet in actief T3. Dit hormoon regelt alle taken die energie kosten, van het opbouwen van je huid tot ontgiften en ga zo maar door. Het schildklierhormoon is net zakgeld tijdens je jeugd: hoe meer je had, hoe meer je kon doen. En net als je bij zakgeld toestemming van je ouders moest hebben om dit te ontvangen, hebben hormonen toestemming van de schildklier nodig.
Toestemmingsorgaan
De schildklier wordt daarom wel het toestemmingsorgaan genoemd. De locatie van de schildklier is op de hals, iets boven het kuiltje bovenop je borstbeen. Veel mensen hebben problemen met de schildklier. Moe, futloosheid, kouwelijk, schorheid en moeite gewicht kwijt te raken zijn slechts enkele van de klachten die je kunt krijgen als dit orgaantje te traag werkt.
Een traag werkende schildklier
Hoe kan dit? Allereerst werkt de schildklier als een thermostaat die ‘aan’ gaat bij kou. Denk maar even terug aan de laatste keer buiten wandelen in de kou. Je kwam waarschijnlijk met een warm hoofd thuis. Dat is de schildklier aan het werk. Af en toe douchen en daarbij eindigen met koud water kan al een verschil maken. Bewegen op je lege maag ook, bijvoorbeeld door een wandeling voor het eten te maken.
Nutriënten
Verder heb je nutriënten nodig waar je schildklier het hormoon van kan maken, namelijk de eiwitbouwsteen (aminozuur) tyrosine. Deze vind je in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals ei en vis. Daarnaast heb je jodium nodig dat eraan vastgezet moet worden. Voor het vastzetten heb je overigens ijzer en zink nodig die je in rood vlees, pitten, zaden, cacao en vooral in zeevoedsel kunt vinden.
De schildklier wordt ook wel het toestemmingsorgaan genoemd
Hormoon op scherp zetten
Nu moet in je lever het hormoon op scherp gezet worden door er weer een jodium vanaf te halen. Dit is actief T3. Hier heb je selenium voor nodig. Selenium kun je vinden in paranoten, zoveel zelfs dat je er niet meer dan 4-5 stuks per dag mag eten. Ook knoflook en zeevoedsel (opnieuw) zijn rijk aan selenium. Af en toe een pannetje mosselen eten is heel gezond, want alles uit de zee is schildkliervoedsel. Alleen kun je zink niet opslaan in je lichaam dus zul je dit dagelijks moeten eten. Maar jodium komt niet in grote hoeveelheden voor, behalve in kelp.
Suppletie
Het kan handig zijn om een ‘schildkliermulti’ te gebruiken die je in alles voorziet om lekker warm de winter door te komen. Bye bye koude voeten in bed!
Psychologisch
Het valt op dat veel mensen met een lage schildklierwerking ook een probleem hebben op het gebied van tolerantie en accepteren. Denk maar aan ‘er een krop van in je keel hebben’, iets niet kunnen ‘verkroppen’ of niet te hoeven ‘slikken’. Het gebied van de keel wordt overigens ook in verband gebracht met zelfexpressie, jezelf kenbaar maken. Loop gerust eens binnen bij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend advies om jouw schildklier optimaal te laten werken!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.