Mijn scheiding werd in goede banen geleid’
Chantal (34): ‘Het leek een match made in heaven. Nick was charmant, romantisch en maakte altijd complimentjes. Ik vond hem geweldig. Toen hij me ten huwelijk vroeg, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Vier maanden na onze eerste ontmoeting zijn we getrouwd. Nog geen week na onze trouwdag leerde ik ineens een heel andere kant van Nick kennen. Zonder reden blafte hij me af, controleerde hij me en maakte hij denigrerende opmerkingen. Hij isoleerde me van mijn vroegere vrienden. Het ging allemaal heel geraffineerd. Waar was die lieve en attente man waar ik voor gevallen was? Het gekke was, dat, zodra er andere mensen bij waren, hij ineens wel weer normaal tegen me deed. Hij leek wel een kameleon.’
Scheiding
‘Ik heb wel eens geprobeerd om iemand in vertrouwen te nemen, maar werd nooit geloofd. Dat maakte dat ik me nog eenzamer voelde. Het lag vast allemaal aan mij. Het duurde een paar jaar voordat het me duidelijk werd wat er met Nick aan de hand was: hij heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Uiteindelijk heeft het toch nog vijfenhalf jaar geduurd voordat ik de knoop kon doorhakken om bij Nick weg te gaan. Het was puur toeval dat we hiervoor bij Jolanda Hellings terechtkwamen. Blijkbaar heeft het zo moeten zijn, zij is ervaringsdeskundige, en zij herkende zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis en wist hoe ze met hem moest omgaan. Ik had voor het eerst sinds jaren nu eens niet het gevoel dat ik het onderspit delfde, maar dat mijn mening ertoe deed. Zij straalde vertrouwen uit en heeft ervoor gezorgd dat onze scheiding in goede banen werd geleid. Daar ben ik haar nog alle dagen dankbaar voor, want een leven met een narcist is een hel!’
‘Een leven met een narcist is een hel!’
Expert aan het woord
Register-mediator Jolanda Hellings legt uit: ‘Ik zit regelmatig met partijen aan tafel waarvan een van hen een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in een situatie op de werkvloer en/of in een privésituatie. Het heeft geen zin om een beroep te doen op het empathisch vermogen, want dat werkt gewoon niet. Als je dat als mediator niet herkent, mislukt mediation in de meeste gevallen. Mediation werkt immers onder andere op basis van gelijkwaardigheid en dat is bij deze stellen nooit het geval. De ene partij is immers dominanter dan de ander en dan moet uiteindelijk vaak de toevlucht worden gezocht bij een advocaat. Omdat ik dit in de praktijk regelmatig tegenkom, heb ik besloten om samen met een collega een zelfhulpgroep op te richten. Veel mensen stuiten vaak op onbegrip van de buitenwereld. Het is moeilijk grijpbaar.’
Zie voor meer informatie www.omgaanmetnarcisme.nl.
De mediator
Bij 2Mediate kun je terecht bij Register-mediator Jolanda Hellings. Zie voor meer informatie www.2Mediate.nl.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.