Een bore-out had hem helemaal lam geslagen
Alhoewel hij onlangs zijn 40e verjaardag had gevierd, had Jasper vaak het gevoel dat hij minstens 20 jaar ouder was. Hij was moe, had nergens meer zin in en het aantal pijnstillers dat hij dagelijks slikte om zijn hoofdpijn te onderdrukken werd steeds hoger. Als hij er alleen maar aan dacht dat hij nog bijna 30 jaar moest doorwerken voordat hij van zijn pensioen mocht genieten, zonk de moed hem in de schoenen.
ICT
Jasper werkte al 23 jaar bij hetzelfde bedrijf. Hij was net gezakt voor zijn eindexamen toen deze baan hem werd aangeboden door iemand die, net als hij, ook elke zaterdag tijdens de ‘derde helft’ in de voetbalkantine te vinden was. Leo was een paar jaar ouder dan hij en was dat jaar een eigen onderneming in de ICT gestart. Het was algemeen bekend dat Jasper goed met computers overweg kon en Leo had hem gevraagd of hij niet bij hem wilde komen werken.
Aangenomen
Jaspers ouders hadden er altijd op aangedrongen dat hij na de middelbare school een goede opleiding zou volgen, maar hij was zelf wel een beetje klaar met school en het vooruitzicht om nu al geld te gaan verdienen, trok hem veel meer dan zijn het eindexamenjaar opnieuw over te doen en daarna nog een beroepsopleiding volgen. En dus trad Jasper in dienst bij Leo.
Systeembeheer
Het was een fantastische tijd. Jasper verzorgde het systeembeheer voor hun eerste klanten, terwijl Leo zich vooral bezighield met acquisitie en het administratieve gebeuren. Al snel kwamen er meer klanten en werden er collega’s aangetrokken. Jaspers takenpakket veranderde daardoor wel. Waar hij in die beginperiode heel breed bezig was, werd zijn werk nu steeds specialistischer. Steeds vaker knaagde het gevoel van spijt dat hij zijn school niet had afgemaakt en geen beroepsopleiding had gedaan.
Spijt
Leo kreeg zes jaar geleden de kans om zijn onderneming voor een goede prijs te verkopen. Jasper en zijn collega’s konden gelukkig onder de nieuwe werkgever blijven werken, maar Jasper had het steeds minder naar zijn zin. Als hij ’s nachts weer eens wakker lag, verfoeide hij zichzelf vaak om het gebrek aan lef om zijn baan op te geven en iets nieuws te starten. Maar daarmee zou hij wel zijn financiële zekerheid opgeven, en dat durfde hij niet. Soms overwoog hij om naast zijn baan een opleiding te doen, maar daar had hij gewoonweg de fut niet meer voor.
Hij waardeert zijn baan nu op een andere manier
Bore-out
Op een dag was Jasper te moe om zijn bed uit te komen. De huisarts constateerde een burn-out en adviseerde een wekelijks bezoekje aan de praktijkondersteuner. Na een paar gesprekken kreeg zij in de gaten dat Jasper geen burn-out had, juist een bore-out. Doordat zijn werk steeds specialistischer was geworden, was daarin voor hem geen uitdaging meer, en dat kostte zoveel energie dat hij er letterlijk ziek van was geworden.
Coachingstraject
Omdat ze weet dat ik een geschoold stress-, burn-out- en bore-outoach ben, verwees de praktijkondersteuner Jasper naar mij voor een loopbaan coachingstraject. Waar het bij een burn-out vooral belangrijk is om weer rust te creëren en prikkels te vermijden, vereist een bore-out een heel andere aanpak. Samen met Jasper ben ik daarom gaan kijken wat hem kon prikkelen en waar hij, ook op zijn werk, weer energie van kreeg.
Nieuwe uitdaging
Op zijn werk bleek hij niet in aanmerking te komen voor een andere functie met meer uitdaging en daarom zijn we verder gaan kijken. In onze zoektocht kwamen we uiteindelijk uit op een verrassende oplossing. Jasper had een echt ‘voetbalhart’. Vanwege een oude blessure speelde hij het spelletje zelf al jarenlang niet meer, maar hij assisteerde wel altijd bij het elftal van zijn zoon. Om naast zijn baan in de ICT weer meer uitdaging te krijgen, is hij de opleiding trainer-coach van de KNVB gaan doen. Hij heeft diverse cursussen gevolgd, waardoor hij nu de hogere teams van de club mag coachen. Jasper heeft zich ontpopt tot een tactisch meesterbrein en lijkt in niets meer op de uitgebluste man die ik tijdens ons intakegesprek zag. Ondanks dat hij nog steeds dezelfde baan heeft, is hij weer zelfverzekerd en vol energie. Want doordat hij nu in zijn vrije tijd voldoende prikkels krijgt, gaat hij ook weer met plezier naar zijn werk. Hij waardeert zijn baan nu op een andere manier. Geweldig!
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?