Eindelijk heeft ze haar uitdaging gevonden
Helga (33) is fysiotherapeute. Ze was eerder al aan verschillende studies begonnen, die ze nooit had afgemaakt, en had verschillende baantjes gehad voordat ze aan een studie Fysiotherapie begon. Hierin leek ze eindelijk haar roeping te hebben gevonden. Toch gaf het vak haar de laatste tijd steeds minder uitdaging. Elke keer weer liep ze aan tegen de beperkingen die haar opgelegd werden. Ze voelde zich gebonden aan de eisen die zowel de patiënt, haar werkgever als de wetgeving stelde. Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat ze langzaam maar zeker helemaal vastliep.
Burn-out
Helga riep mijn hulp in omdat ze dacht dat ze een burn-out had. En ze overwoog om een carrièreswitch te maken. Ze had van een collega gehoord dat ik een geschoolde stress- en burn-outcoach ben en op mijn website had ze ook gelezen dat je bij mij voor loopbaancoaching terechtkunt.
Sleur
De eerste keer dat ik haar ontmoette, maakte ze een matte en vermoeide indruk. In de sessies die volgden, ging ik analyseren waarop Helga vastliep. Ze vertelde dat ze de zelfstandigheid in haar vak zo miste. Er was zo weinig afwisseling en diepgang. Toen ze als fysiotherapeute begon, zat ze vol plannen. Alle vakbladen spitte ze door en in de avonduren had ze een master gevolgd om zich in haar vak te specialiseren. In de praktijk waar ze werkte, kreeg ze echter niet de kansen om zich hierin verder te ontwikkelen. Dat resulteerde erin dat ze haar werk steeds meer als een sleur begon te ervaren. Het bood totaal geen uitdaging meer.
Hoogbegaafd
Toen ik Helga zei dat alles erop wees dat ze meerbegaafd is en niet een burn-out had, maar juist een bore-out, was ze met stomheid geslagen. Zij meerbegaafd? Ze kon het zich niet voorstellen. Ja, ze had altijd makkelijk kunnen leren, maar niemand had haar ooit verteld dat ze hoogbegaafd is. Ik heb haar uitgelegd dat hoogbegaafdheid, zelf gebruik ik overigens liever het woord ‘meerbegaafd’, meer is dan alleen een hoog IQ. Het betekent onder andere ook dat je autonoom en gedreven bent, houdt van complexe vraagstukken die je creatief kunt oplossen en een snelle denker bent. Om hier goed mee om te gaan, is het vooral van belang dat je je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen en ontdekt wat jij nodig hebt.
Bore-out
Daarnaast moesten we ook aan haar bore-out gaan werken. Een bore-out geeft dan wel soortgelijke klachten als een burn-out, en daarom wordt het daar ook vaak mee verward, maar de oorzaak is totaal verschillend. Waar je bij een burn-out vaak te veel hooi op je vork hebt genomen, heb je bij een bore-out juist te weinig werk of te weinig uitdaging. Er is sprake van verveling en je bent je passie kwijtgeraakt. Een bore-out kan trouwens bij iedereen voorkomen, dus ook wanneer je niet hoogbegaafd bent.
Het bood totaal geen uitdaging meer
Kwartje
Omdat Helga een carrièreswitch overwoog, was ze al wat gaan rondzoeken op internet en ze liet me diverse vacatures zien, waarvoor iemand met hbo-niveau gevraagd werd. We zijn kritisch gaan kijken of dit haar wel genoeg uitdaging zou bieden. Zou ze zich bij deze banen op den duur niet opnieuw gaan vervelen? Helga kreeg langzaam maar zeker steeds meer inzicht in wat ze nodig had en toen viel ook het kwartje waarom ze in eerdere situaties vaker was vastgelopen.
Dierfysiotherapeut
Er volgde een intensieve zoektocht om voor Helga de uitdaging te zoeken die haar zou blijven boeien. Uiteindelijk is zij in de avonduren weer een nieuwe specialisatie gaan volgen, namelijk die van dierfysiotherapie. Haar opleiding heeft ze nog niet helemaal afgerond, maar dankzij haar netwerk binnen de paardensport, zelf rijdt ze al paard sinds ze 9 jaar is, wordt ze al regelmatig geconsulteerd en heeft ze intussen menig paard van een complexe blessure afgeholpen. Anders dan bij de fysiotherapiepraktijk waar ze werkt, loopt ze hier veel minder tegen grenzen aan en wordt ze iedere keer weer uitgedaagd om een oplossing te zoeken voor het paard dat ze behandelt. Ze blijft voorlopig nog gewoon in dienst bij haar werkgever, maar ze hoopt in de toekomst, als zelfstandig ondernemer, haar eigen praktijk te beginnen. Haar uitdaging zal straks ook zitten in het zelfstandig ondernemerschap en ik weet zeker dat ze daarin helemaal tot haar recht komt.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?