alopecia

Last van alopecia? Medische pigmentatie biedt uitkomst

Sommige mensen zijn gezegend met een volle haardos, gevormde wenkbrauwen en wimpers. Weer anderen helpen de natuur ook een handje door middel van potloodjes, gels en make-up. Wanneer de haargroei bij jou ontbreekt, is dit niet zomaar haalbaar. Als jij last hebt van haaruitval of kaalheid (ook wel: alopecia), kan dat dan ook erg vervelend zijn.

Alopecia is heel normaal

Zo’n vier op de tien vrouwen krijgt op een bepaald moment in het leven last van alopecia, en ruim de helft van de mannen heeft hiermee te maken. Dat maakt alopecia en haaruitval heel normaal, en vaak wordt gezegd dat het voor sommige mensen ‘er nu eenmaal bij hoort’. Wanneer je bij je huisarts je probleem aankaart kun je daarom ook nogal eens te horen krijgen dat je ermee moet leren leven. Vandaag de dag is dit echter niet helemaal waar. Want afhankelijk van jouw type kaalheid zijn er oplossingen te noemen.

Typen alopecia

Er zijn vijf typen alopecia. Elke vorm heeft eigen symptomen. Alopecia areata is veelvoorkomende, gedeeltelijke kaalheid. Hierbij zijn er kale plekken op het hoofd zichtbaar. Frontale fibroserende alopecia komt eigenlijk alleen voor bij vrouwen in en na de menopauze. Hierbij is er sprake van kaalheid aan de voor- of zijkant van het hoofd waarbij er littekenvorming plaatsvindt. Bij de derde vorm, alopecia diffusa, is er sprake van haaruitval over het hele hoofd, niet plaatselijk. Hierbij is er vaak een aanwijsbare reden te noemen voor de kaalheid, zoals medicijngebruik. Met name vrouwen kunnen last krijgen van de erfelijke vorm van diffuse haaruitval. Het haar wordt erg dun en vermindert sterk.

Oplossingen

De bekende ‘mannelijke kaalheid’ heet alopecia androgenita. Veel mannen krijgen hiermee te maken, de kaalheid bevindt zich vaak op de kruin of bij het voorhoofd. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor het hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Tot slot is er alopecia universalis, wat algehele kaalheid betekent. Alle haren op het lichaam vallen uit en keren vervolgens niet of nauwelijks terug. Zoals gezegd kunnen er oplossingen zijn om jouw kaalheid te camoufleren.

Medische pigmentatie kan een uitkomst bieden

Medische pigmentatie

Medische pigmentatie is een techniek die lijkt op permanente make-up, maar een specifiek medische of camouflerende insteek heeft. Hierbij wordt gewerkt met hoge kwaliteit pigmenten en een uitgesproken verfijnde techniek. Daardoor is het mogelijk om met medische pigmentatie de haargroei te simuleren. Kale plekken ogen daardoor netjes opgevuld. Bij mannen met kale plekken op het hoofd of in de baard kunnen er kleine stoppeltjes of haartjes worden nagebootst, zodat de haarlijn of het haar weer veel voller oogt. Wenkbrauwen en wimpers kunnen ook op deze manier worden bijgewerkt. Mocht er sprake zijn van littekenweefsel waardoor er geen haar meer groeit, dan kan dit de techniek ook op die plaatsen haargroei suggereren.

Andere indicaties

Omdat medische pigmentatie camouflerend werkt, kan het ook worden ingezet bij andere indicaties, zoals:

  • na hechting/schaafwonden waarbij het pigment verstoord is
  • bij brandwonden
  • littekens of aangeboren afwijkingen als een hazenlip, wijnvlek of ooievaarsbeet
  • bij reconstrueren tepelhof
  • symmetrisch maken van cupidoboog (bij schisis)
  • hypopigmentatie (opvullen van ontbrekend pigment)

Voor jou?

Benieuwd geworden naar wat medische pigmentatie voor jou kan betekenen? Neem eens de tijd voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek bij Bruessing Secret of Beauty. De specialist vertelt je tijdens dit gesprek alles over de behandelingen en de tarieven. Tijdens de intake wordt er uiteraard uitgebreid stilgestaan bij jouw wensen. De te behandelen plek wordt bekeken en je kunt meteen zien welke kleuren pigment het beste bij je passen. Natuurlijk kun je ook voor al je andere vragen en wensen omtrent schoonheid en je huid bij Bruessing Secret of Beauty terecht.

Date: 24 september 2019