Revalideren bij artrose: stappen en richtlijnen voor het beheersen van symptomen
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn. Lijdt jij of iemand uit je omgeving aan artrose? Hieronder een aantal belangrijke stappen en richtlijnen voor het revalidatieproces bij artrose.
Begin met lichaamsbeweging
Hoewel het misschien moeilijk lijkt, is het wel heel erg belangrijk om lichaamsbeweging op te nemen in jouw revalidatieprogramma. Door de spieren te versterken en de gewrichten soepel te houden, kan lichaamsbeweging helpen om de pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten. Een fysiotherapeut kan jou het beste helpen bij het opstellen van een oefenprogramma die geschikt is voor jouw situatie.
Verander je dieet
Een dieet rijk aan verschillende voedingsstoffen kan bijdragen aan het beheersen van de symptomen van artrose. Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, vis en noten bevatten omega-3 vetzuren en antioxidanten die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Het verminderen van ontstekingen kan jouw symptomen van artrose helpen verminderen en je genezingsproces ondersteunen.
Overweeg alternatieve therapieën
Naast de gebruikelijke medicijnen en oefeningen, zijn er ook alternatieve therapieën die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van artrose. Acupunctuur, chiropractie en massages zijn slechts enkele voorbeelden van therapieën die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid en verbeteren ook nog eens je bewegingsvrijheid. Het is belangrijk om zulke therapieën eerst te bespreken met jouw arts voordat je deze uitprobeert.
Overweeg een operatie
Als alle eerder geprobeerde behandelingen niet effectief zijn, dan kan een operatie een optie zijn om de pijn en het ongemak van artrose te verminderen. Dit kan onder meer door het vervangen van het aangetaste gewricht door een kunstgewricht, wat kan helpen bij het verlichten van je pijn en het verbeteren van je bewegingsvrijheid. Houd er bij een operatie wel rekening mee dat je hier van moet revalideren. Revalideren met een nieuwe knie kan bijvoorbeeld al ongeveer 3 tot 6 maanden duren.
Gebruik pijnstillers indien nodig
Hoewel dit niet de enige oplossing is, kunnen pijnstillers je wel helpen bij het verlichten van je pijn die gepaard gaat met artrose. Het is belangrijk om alleen medicijnen te gebruiken zoals voorgeschreven door jouw arts. Zo kun je samen overleggen over eventuele bijwerkingen of complicaties die medicijnen met zich meebrengen.
Blijf optimistisch!
Leven met artrose kan een lang en soms moeilijk proces zijn. Het is belangrijk om optimistisch te blijven en kleine successen en voortgangen te vieren. Het revalidatieproces kan tijd kosten, maar door consistent te zijn met jouw oefenprogramma en gezonde gewoonte te behouden, kun je de symptomen van artrose beheersen en jouw bewegingsvrijheid verbeteren. Zit jij er doorheen en wil je een nieuwe blik op jouw revalidatieproces werpen? Neem dan contact op met Vief leven! Zij helpen mensen met klachten van artrose door het voorzien van kracht en kennis om zo weer grip op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven te krijgen.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Wanneer we ouder worden is het meer dan normaal dat de beweeglijkheid achteruit gaat. Je wordt kwetsbaarder waardoor je sneller vatbaar bent voor gezondheidsproblemen. Wanneer er sprake is van veroudering en er gezondheidsproblematiek of psychische klachten zoals dementie en depressie zijn, kan fysiotherapie daarbij ondersteunen.
-
Veel mensen denken bij artrose aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.