Revalideren bij artrose: stappen en richtlijnen voor het beheersen van symptomen

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn. Lijdt jij of iemand uit je omgeving aan artrose? Hieronder een aantal belangrijke stappen en richtlijnen voor het revalidatieproces bij artrose.

Begin met lichaamsbeweging

Hoewel het misschien moeilijk lijkt, is het wel heel erg belangrijk om lichaamsbeweging op te nemen in jouw revalidatieprogramma. Door de spieren te versterken en de gewrichten soepel te houden, kan lichaamsbeweging helpen om de pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten. Een fysiotherapeut kan jou het beste helpen bij het opstellen van een oefenprogramma die geschikt is voor jouw situatie.

Verander je dieet

Een dieet rijk aan verschillende voedingsstoffen kan bijdragen aan het beheersen van de symptomen van artrose. Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, vis en noten bevatten omega-3 vetzuren en antioxidanten die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Het verminderen van ontstekingen kan jouw symptomen van artrose helpen verminderen en je genezingsproces ondersteunen.

Overweeg alternatieve therapieën

Naast de gebruikelijke medicijnen en oefeningen, zijn er ook alternatieve therapieën die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van artrose. Acupunctuur, chiropractie en massages zijn slechts enkele voorbeelden van therapieën die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid en verbeteren ook nog eens je bewegingsvrijheid. Het is belangrijk om zulke therapieën eerst te bespreken met jouw arts voordat je deze uitprobeert.

Overweeg een operatie

Als alle eerder geprobeerde behandelingen niet effectief zijn, dan kan een operatie een optie zijn om de pijn en het ongemak van artrose te verminderen. Dit kan onder meer door het vervangen van het aangetaste gewricht door een kunstgewricht, wat kan helpen bij het verlichten van je pijn en het verbeteren van je bewegingsvrijheid. Houd er bij een operatie wel rekening mee dat je hier van moet revalideren. Revalideren met een nieuwe knie kan bijvoorbeeld al ongeveer 3 tot 6 maanden duren.

Gebruik pijnstillers indien nodig

Hoewel dit niet de enige oplossing is, kunnen pijnstillers je wel helpen bij het verlichten van je pijn die gepaard gaat met artrose. Het is belangrijk om alleen medicijnen te gebruiken zoals voorgeschreven door jouw arts. Zo kun je samen overleggen over eventuele bijwerkingen of complicaties die medicijnen met zich meebrengen.

Blijf optimistisch!

Leven met artrose kan een lang en soms moeilijk proces zijn. Het is belangrijk om optimistisch te blijven en kleine successen en voortgangen te vieren. Het revalidatieproces kan tijd kosten, maar door consistent te zijn met jouw oefenprogramma en gezonde gewoonte te behouden, kun je de symptomen van artrose beheersen en jouw bewegingsvrijheid verbeteren. Zit jij er doorheen en wil je een nieuwe blik op jouw revalidatieproces werpen? Neem dan contact op met Vief leven! Zij helpen mensen met klachten van artrose door het voorzien van kracht en kennis om zo weer grip op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven te krijgen.

Datum: 22 februari 2023