
Artrose: je kan er wat aan doen
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem. Het bot dat onder het gewricht zit, raakt wat overstuur. Dus de ontsteking en het botoedeem leveren klachten op en daardoor kunnen patiënten bijvoorbeeld minder lang lopen, kunnen ze het gewricht minder goed bewegen of hebben ze pijn. Je wordt beperkt in je mogelijkheden.
Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als slijtage. Mensen denken dat dit het gevolg is van het ouder worden, maar dat is onjuist: artrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan. In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, is er met de juiste begeleiding wel wat aan de klachten te doen.
Mismatch
Fysiotherapeut Koen Zoetelief: ‘Veel patiënten weten niet dat de aandoening te maken heeft met de fysieke fitheid. Daarom is het belangrijk dat hun verteld wordt hoe artrose ontstaat en hoe ze zelf op de juiste manier moeten bewegen. Bij artrose is er een mismatch tussen de belasting en de belastbaarheid van een gewricht en omliggende spieren. De belasting is soms te groot, waardoor het gewricht overstuur raakt en er ontstekingen ontstaan, die pijn gaan doen.’
‘Voorheen kreeg de patiënt vrij snel een knie- of heupprothese, maar zo’n ingreep is duur en kan ook ongewenste neveneffecten hebben, zoals een lang revalidatietraject of een complicatie. Ook kan het zijn dat de pijn na de operatie aanwezig blijft. Daarom wordt een operatie pas als laatste middel voorgeschreven door de orthopeed. Het is een ‘stepped care’-model. Dat wil zeggen: de juiste zorg op het juiste moment en in de juiste volgorde. Dus eerst voorlichting en leefstijladviezen aan de patiënt en dan fysiotherapie en eventueel medicatie door de huisarts. En mocht dit niet werken, dan pijnstilling door de specialist, en als laatste een operatie.’
Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als slijtage
Trainingsprogramma
‘In onze fysiotherapiepraktijk bieden wij een relatief kortdurend trainingsprogramma op maat aan, waarbij deelnemers aan hun fitheid werken door een combinatie van cardio- en krachttraining.’
Volgens Koen wordt de kracht van cardiotraining door veel fysiotherapeuten nog onvoldoende benut. ‘Als er sprake is van overgewicht, dan is begeleiding door een diëtiste een mogelijkheid. Ook krijgen patiënten handvatten aangereikt om thuis te blijven werken aan hun gezondheid. Met de begeleiding willen we bereiken dat de patiënt minder pijn heeft en meer bewegingsvrijheid krijgt, zodat deze beter kan functioneren in het dagelijks leven.’
‘Een nieuw inzicht rond artrose is dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen artrose en laaggradige ontstekingsreacties en wat de invloed hiervan is op onze fitheid. Het is nog interessanter om te weten dat beweging met een goede dosering heel effectief is om deze laaggradige ontsteking te bestrijden. Met de kennis hierover kunnen wij de patiënten bewuster maken en sneller aan hun fitheid laten werken. Onze praktijk is een van de eerste die deze nieuwste inzichten hebben verwerkt in een programma, waarmee wij ernaar streven dat de patiënten zo lang mogelijk zelfredzaam blijven.’
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Druk, druk, druk. Het leven van een werkende moeder bestaat uit veel verschillende taken: de kinderen naar school brengen, snel doorcrossen naar het werk en bij thuiskomst meteen eten klaarmaken. Het is erg moeilijk om momenten van rust te vinden tussen de vele dagelijkse taken door.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion.