
Artrose: je kan er wat aan doen
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem. Het bot dat onder het gewricht zit, raakt wat overstuur. Dus de ontsteking en het botoedeem leveren klachten op en daardoor kunnen patiënten bijvoorbeeld minder lang lopen, kunnen ze het gewricht minder goed bewegen of hebben ze pijn. Je wordt beperkt in je mogelijkheden.
Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als slijtage. Mensen denken dat dit het gevolg is van het ouder worden, maar dat is onjuist: artrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan. In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, is er met de juiste begeleiding wel wat aan de klachten te doen.
Mismatch
Fysiotherapeut Koen Zoetelief: ‘Veel patiënten weten niet dat de aandoening te maken heeft met de fysieke fitheid. Daarom is het belangrijk dat hun verteld wordt hoe artrose ontstaat en hoe ze zelf op de juiste manier moeten bewegen. Bij artrose is er een mismatch tussen de belasting en de belastbaarheid van een gewricht en omliggende spieren. De belasting is soms te groot, waardoor het gewricht overstuur raakt en er ontstekingen ontstaan, die pijn gaan doen.’
‘Voorheen kreeg de patiënt vrij snel een knie- of heupprothese, maar zo’n ingreep is duur en kan ook ongewenste neveneffecten hebben, zoals een lang revalidatietraject of een complicatie. Ook kan het zijn dat de pijn na de operatie aanwezig blijft. Daarom wordt een operatie pas als laatste middel voorgeschreven door de orthopeed. Het is een ‘stepped care’-model. Dat wil zeggen: de juiste zorg op het juiste moment en in de juiste volgorde. Dus eerst voorlichting en leefstijladviezen aan de patiënt en dan fysiotherapie en eventueel medicatie door de huisarts. En mocht dit niet werken, dan pijnstilling door de specialist, en als laatste een operatie.’
Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als slijtage
Trainingsprogramma
‘In onze fysiotherapiepraktijk bieden wij een relatief kortdurend trainingsprogramma op maat aan, waarbij deelnemers aan hun fitheid werken door een combinatie van cardio- en krachttraining.’
Volgens Koen wordt de kracht van cardiotraining door veel fysiotherapeuten nog onvoldoende benut. ‘Als er sprake is van overgewicht, dan is begeleiding door een diëtiste een mogelijkheid. Ook krijgen patiënten handvatten aangereikt om thuis te blijven werken aan hun gezondheid. Met de begeleiding willen we bereiken dat de patiënt minder pijn heeft en meer bewegingsvrijheid krijgt, zodat deze beter kan functioneren in het dagelijks leven.’
‘Een nieuw inzicht rond artrose is dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen artrose en laaggradige ontstekingsreacties en wat de invloed hiervan is op onze fitheid. Het is nog interessanter om te weten dat beweging met een goede dosering heel effectief is om deze laaggradige ontsteking te bestrijden. Met de kennis hierover kunnen wij de patiënten bewuster maken en sneller aan hun fitheid laten werken. Onze praktijk is een van de eerste die deze nieuwste inzichten hebben verwerkt in een programma, waarmee wij ernaar streven dat de patiënten zo lang mogelijk zelfredzaam blijven.’
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Wanneer we ouder worden is het meer dan normaal dat de beweeglijkheid achteruit gaat. Je wordt kwetsbaarder waardoor je sneller vatbaar bent voor gezondheidsproblemen. Wanneer er sprake is van veroudering en er gezondheidsproblematiek of psychische klachten zoals dementie en depressie zijn, kan fysiotherapie daarbij ondersteunen.
-
Veel mensen denken bij artrose aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist!
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.