
RunningSmart: unieke tool voor hardlopers
Het mooie weer komt er binnenkort weer aan en dus gaan veel mensen weer aan de slag met hun conditie. Een gemakkelijke en goedkope manier om dit te doen is hardlopen. Helaas zijn er een aantal hardloopprobleempjes die zich kunnen voordoen. Wil je goed van start? Dan is het belangrijk om van tevoren te weten welke problemen je tegen gaat komen. Op naar een goede gezondheid en veel loopplezier!
Blessurepreventie
Om ervoor te zorgen dat je geen blessure krijgt, is ten eerste een persoonlijk hardloopschema erg belangrijk. Ook is het belangrijk om je vooraf te laten testen. Een goede partner hierbij is een een RunningSmart-coach/ -fysiotherapeut.
RunningSmart
RunningSmart is een uniek middel met het oog op blessurepreventie en prestatieverbetering bij hardlopen. Het wordt gebruikt door een netwerk van coaches en fysiotherapeuten. Met dit middel staan zij klaar om hardlopers te begeleiden.
Testbatterij
De methode maakt gebruik van een unieke testbatterij. Via praktische testen worden bewegingscontrole, lenigheid, kracht en evenwicht getest. De methode is ontwikkeld om een goede inschatting te kunnen maken van de risico’s op blessures. Door het advies zal de kans op blessures of terugval van blessures verminderen. De prestaties van de loper worden verbeterd!
Vraaggesprek
Tijdens het eerste contact wordt er een vragenlijst afgenomen en is er een vraaggesprek, waarin een aantal punten besproken worden. Ten eerste worden klachten en knelpunten van het lichaam besproken. Vervolgens wordt er gekeken naar blessures en behandelingen in het verleden. Als laatste wordt de manier van trainen onder de loep genomen.
Controle
Na het vraaggesprek wordt een uitgebreide controle gedaan. In deze controle staan specifieke testen naar kracht, spiercontrole, lenigheid en coördinatie centraal. Ook wordt er gekeken naar bewegingsbeperkingen of bewegingsstoornissen.
RunningSmart is een uniek middel met het oog op blessurepreventie en prestatieverbetering bij hardlopen
Rapport en advies
De gegevens worden tegelijkertijd ingevoerd in de RunningSmart online-tool en worden verwerkt tot een rapport. Aan de hand van deze analyse wordt er een advies gegeven en een oefenprogramma opgesteld waarin specifiek gewerkt wordt rond de ‘zwakke delen’. De RunningSmart-coach/ -fysiotherapeut kan ook zelf de nodige verbeteringen invoeren om het oefenprogramma en advies verder te finetunen.
Oefenprogramma
Tijdens het tweede contact worden de resultaten verder besproken en wordt uitgelegd waar de specifieke knelpunten liggen. Het oefenprogramma wordt in detail uitgelegd en aangeleerd. Aangezien een correcte uitvoering van groot belang is om tot goede resultaten te komen, zal dit gebeuren met de nodige zorg en oog voor detail. Indien noodzakelijk kunnen er na deze sessie nog bijkomende contactmomenten ingepland worden voor verdere vervolg en bijsturing.
Voor jou!
Benieuwd naar RunningSmart? De fysiotherapeuten van Schell Fysiotherapie helpen je graag!
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen.
-
Als jij graag in beweging bent, is het frustrerend wanneer dit niet mogelijk is door een ongelukje tijdens het sporten. Misschien ben jij wel door je enkel gegaan gedurende het hardlopen of staat een spier op spanning door een té fanatiek potje voetbal.
-
Eén van je voornemens van het nieuwe jaar was om nu eindelijk eens van die overtollige kilo’s af te komen. Naast het feit dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast, voor jou voorlopig geen suikers, snacks en wijntjes meer, ben je ook ineens fanatiek gaan sporten. Op die manier verbrand je extra calorieën nietwaar?
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.