vezels

Wat jij nog niet wist over vezels

Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus. Maar wat weet jij verder van vezels? Wij vertellen je meer!

Vezelvormen

Vezels bevinden zich uitsluitend in plantaardig voedsel. Ze komen soms voor in een draderige vorm, zoals in asperges of de blaadjes van spinazie. Dit zijn de niet-fermenteerbare vezels. De draadjes werken als een bezem en een spons, doordat ze de darm schoonschrapen en vocht opnemen. In andere planten hebben ze meer een gel-achtige vorm zoals in de aloë vera-cactus of chiazaadjes. Deze fermenteerbare vezels zijn het daadwerkelijke voedsel. De stoffen die hieruit worden gemaakt zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.

Gevormde stoffen

Welke stoffen worden uit vezels gevormd? Er zijn er veel, maar twee ervan springen er wel uit. Dit zijn korteketen vetzuren en polysacchariden. De korteketen vetzuren zorgen onder andere ervoor dat:

  • je wordt beschermd tegen het metaboolsyndroom door cholesterol
  • je bloedsuiker in balans komt en je verzadigt
  • je darmslijmvlies versterkt
  • je vetverbranding verbetert
  • je immuunreactie op voedsel balanceert

Sleutels voor immuuncellen

De polysacchariden daarentegen zijn een soort sleutels voor je immuuncellen, die afwijkende lichaamscellen opruimen. Hierdoor kan de afweer tegen kankercellen en viraal geïnfecteerde cellen worden versterkt. Ze hebben daarnaast ook een cholesterolverlagend effect.

Vezels kunnen zoveel betekenen voor je stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel

Goed voor geluk

Nog iets? Jazeker, vezels beschermen ons zenuwstelsel tegen angst, prikkels en depressies. Dit doen ze door geluksstoffen te maken die we neurotransmitters noemen. Je ziet het vaak terug door de combinatie van depressie en angststoornissen en een darmprobleem. Zo krijgt de term ‘een leegte in jezelf voelen’ ineens een concrete betekenis.

Vezels innemen

Een goede inname van vezels kan dus een grote meerwaarde opleveren voor onze stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel. Er zijn verschillende soorten vezels die we kunnen innemen. Het allerbeste is een combinatie te gebruiken van meerdere vezels voor een optimaal effect. Maar soms is voor een specifieke toepassing een enkele vezelsoort net iets handiger.

De soorten

Zo heeft inuline een prettige smaak en een brede werking, helpt acaciavezel je darmslijmvlies versterken en zijn psylliumvezels een perfecte spons die ingezet kan worden bij aambeien als gevolg van constipatie. Een nieuw product op de markt is guarboonvezel. Deze is voorgefermenteerd, waardoor het perfect wordt opgenomen. Ook is het volledig in water oplosbaar. Je merkt het niet eens wanneer het opgelost is!

Hoeveel innemen?

Het advies is om minimaal zo’n 35 gram vezels per dag te eten. De optimale inname is niet bekend, maar deze hoeveelheid ligt ongetwijfeld hoger en wordt geschat tussen de 75 en 100 gram. De gemiddelde persoon haalt echter de 20 gram per dag niet. Je kunt dit nu eenvoudig oplossen door elke dag zo’n 15 tot 30 gram vezels in te nemen. Begin rustig en bouw het op met de dagen. Niet jouw smaak? Combineer het eens met puur bessensap en greens om in een keer een maaltijd aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Nieuwsgierig geworden? Wandel gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een advies voor jouw situatie. Ons kundige team staat voor je klaar.

Datum: 22 mei 2023