Wat jij nog niet wist over vezels
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus. Maar wat weet jij verder van vezels? Wij vertellen je meer!
Vezelvormen
Vezels bevinden zich uitsluitend in plantaardig voedsel. Ze komen soms voor in een draderige vorm, zoals in asperges of de blaadjes van spinazie. Dit zijn de niet-fermenteerbare vezels. De draadjes werken als een bezem en een spons, doordat ze de darm schoonschrapen en vocht opnemen. In andere planten hebben ze meer een gel-achtige vorm zoals in de aloë vera-cactus of chiazaadjes. Deze fermenteerbare vezels zijn het daadwerkelijke voedsel. De stoffen die hieruit worden gemaakt zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.
Gevormde stoffen
Welke stoffen worden uit vezels gevormd? Er zijn er veel, maar twee ervan springen er wel uit. Dit zijn korteketen vetzuren en polysacchariden. De korteketen vetzuren zorgen onder andere ervoor dat:
- je wordt beschermd tegen het metaboolsyndroom door cholesterol
- je bloedsuiker in balans komt en je verzadigt
- je darmslijmvlies versterkt
- je vetverbranding verbetert
- je immuunreactie op voedsel balanceert
Sleutels voor immuuncellen
De polysacchariden daarentegen zijn een soort sleutels voor je immuuncellen, die afwijkende lichaamscellen opruimen. Hierdoor kan de afweer tegen kankercellen en viraal geïnfecteerde cellen worden versterkt. Ze hebben daarnaast ook een cholesterolverlagend effect.
Vezels kunnen zoveel betekenen voor je stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel
Goed voor geluk
Nog iets? Jazeker, vezels beschermen ons zenuwstelsel tegen angst, prikkels en depressies. Dit doen ze door geluksstoffen te maken die we neurotransmitters noemen. Je ziet het vaak terug door de combinatie van depressie en angststoornissen en een darmprobleem. Zo krijgt de term ‘een leegte in jezelf voelen’ ineens een concrete betekenis.
Vezels innemen
Een goede inname van vezels kan dus een grote meerwaarde opleveren voor onze stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel. Er zijn verschillende soorten vezels die we kunnen innemen. Het allerbeste is een combinatie te gebruiken van meerdere vezels voor een optimaal effect. Maar soms is voor een specifieke toepassing een enkele vezelsoort net iets handiger.
De soorten
Zo heeft inuline een prettige smaak en een brede werking, helpt acaciavezel je darmslijmvlies versterken en zijn psylliumvezels een perfecte spons die ingezet kan worden bij aambeien als gevolg van constipatie. Een nieuw product op de markt is guarboonvezel. Deze is voorgefermenteerd, waardoor het perfect wordt opgenomen. Ook is het volledig in water oplosbaar. Je merkt het niet eens wanneer het opgelost is!
Hoeveel innemen?
Het advies is om minimaal zo’n 35 gram vezels per dag te eten. De optimale inname is niet bekend, maar deze hoeveelheid ligt ongetwijfeld hoger en wordt geschat tussen de 75 en 100 gram. De gemiddelde persoon haalt echter de 20 gram per dag niet. Je kunt dit nu eenvoudig oplossen door elke dag zo’n 15 tot 30 gram vezels in te nemen. Begin rustig en bouw het op met de dagen. Niet jouw smaak? Combineer het eens met puur bessensap en greens om in een keer een maaltijd aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Nieuwsgierig geworden? Wandel gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een advies voor jouw situatie. Ons kundige team staat voor je klaar.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.