
Wat jij nog niet wist over vezels
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus. Maar wat weet jij verder van vezels? Wij vertellen je meer!
Vezelvormen
Vezels bevinden zich uitsluitend in plantaardig voedsel. Ze komen soms voor in een draderige vorm, zoals in asperges of de blaadjes van spinazie. Dit zijn de niet-fermenteerbare vezels. De draadjes werken als een bezem en een spons, doordat ze de darm schoonschrapen en vocht opnemen. In andere planten hebben ze meer een gel-achtige vorm zoals in de aloë vera-cactus of chiazaadjes. Deze fermenteerbare vezels zijn het daadwerkelijke voedsel. De stoffen die hieruit worden gemaakt zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.
Gevormde stoffen
Welke stoffen worden uit vezels gevormd? Er zijn er veel, maar twee ervan springen er wel uit. Dit zijn korteketen vetzuren en polysacchariden. De korteketen vetzuren zorgen onder andere ervoor dat:
- je wordt beschermd tegen het metaboolsyndroom door cholesterol
- je bloedsuiker in balans komt en je verzadigt
- je darmslijmvlies versterkt
- je vetverbranding verbetert
- je immuunreactie op voedsel balanceert
Sleutels voor immuuncellen
De polysacchariden daarentegen zijn een soort sleutels voor je immuuncellen, die afwijkende lichaamscellen opruimen. Hierdoor kan de afweer tegen kankercellen en viraal geïnfecteerde cellen worden versterkt. Ze hebben daarnaast ook een cholesterolverlagend effect.
Vezels kunnen zoveel betekenen voor je stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel
Goed voor geluk
Nog iets? Jazeker, vezels beschermen ons zenuwstelsel tegen angst, prikkels en depressies. Dit doen ze door geluksstoffen te maken die we neurotransmitters noemen. Je ziet het vaak terug door de combinatie van depressie en angststoornissen en een darmprobleem. Zo krijgt de term ‘een leegte in jezelf voelen’ ineens een concrete betekenis.
Vezels innemen
Een goede inname van vezels kan dus een grote meerwaarde opleveren voor onze stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel. Er zijn verschillende soorten vezels die we kunnen innemen. Het allerbeste is een combinatie te gebruiken van meerdere vezels voor een optimaal effect. Maar soms is voor een specifieke toepassing een enkele vezelsoort net iets handiger.
De soorten
Zo heeft inuline een prettige smaak en een brede werking, helpt acaciavezel je darmslijmvlies versterken en zijn psylliumvezels een perfecte spons die ingezet kan worden bij aambeien als gevolg van constipatie. Een nieuw product op de markt is guarboonvezel. Deze is voorgefermenteerd, waardoor het perfect wordt opgenomen. Ook is het volledig in water oplosbaar. Je merkt het niet eens wanneer het opgelost is!
Hoeveel innemen?
Het advies is om minimaal zo’n 35 gram vezels per dag te eten. De optimale inname is niet bekend, maar deze hoeveelheid ligt ongetwijfeld hoger en wordt geschat tussen de 75 en 100 gram. De gemiddelde persoon haalt echter de 20 gram per dag niet. Je kunt dit nu eenvoudig oplossen door elke dag zo’n 15 tot 30 gram vezels in te nemen. Begin rustig en bouw het op met de dagen. Niet jouw smaak? Combineer het eens met puur bessensap en greens om in een keer een maaltijd aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Nieuwsgierig geworden? Wandel gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een advies voor jouw situatie. Ons kundige team staat voor je klaar.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.