
Een gezond lijf maar ook genieten: balans tussen lichaam en geest
Er wordt vaak gezegd: een blij lichaam, een blije geest. Maar wat als je geest nou ook heel blij wordt van chocola? Dat is op den duur weer minder goed voor je lichaam. Dan kun jezelf wel aan hele strikte voedingsrichtlijnen houden, maar ook dat maakt je niet gelukkig. Er moet dus een balans worden gevonden tussen ‘gezond leven’ en genieten van datgene wat vaak het tegenovergestelde daarvan is. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Lees hier hoe je de juiste balans vindt.
Vermijd de extremen
Kiezen voor gezonde voeding klinkt simpel, maar is in de praktijk niet altijd makkelijk. In een tijd waarin lekkernijen overal te krijgen zijn, kiezen we niet altijd voor de voeding die het beste is voor ons lichaam. De oplossing wordt vaak gezocht in trendy afvalmethodes, die meestal niet langer dan twee weken vol te houden zijn. Herkenbaar? Het is alleen niet jouw fout. Extreme levensstijlen zijn gewoon niet geschikt voor de lange termijn. Gebalanceerde voedingspatronen moeten makkelijk vol te houden zijn en behoren beide je lichaam en geest te ondersteunen.
De juiste planning is het halve werk
Om zo’n gebalanceerd voedingspatroon te bereiken en behouden, is het belangrijk jezelf voor te bereiden. Hier zijn wat tips die je daarbij kunnen helpen:
- Haal precies in huis wat jij wilt. Bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, zodat je meerdere opties hebt, en gezonde snacks die makkelijk zijn om mee te nemen. Als je wel af en toe wat ‘ongezonds’ wilt, haal dan precies de portie die je wilt voor een bepaald moment. Dan hoef je niet met honger te gaan winkelen. Zo geniet je wel, maar ga je niet te ver.
- Maak gebruik van groenten- en fruittassen van de lokale biologische boerderij. Gezond, én je ondersteunt de kleine eerlijke ondernemer.
- Experimenteer met kruiden om het lichaam te ondersteunen de voeding goed te verteren en in balans te brengen. Koude voedingsmiddelen kun je bijvoorbeeld verwarmende eigenschappen meegeven door verwarmende kruiden te gebruiken.
- Volg eens een (ayurvedische) kookworkshop om meer inzicht te krijgen in voedingsmiddelen die bij jouw dosha (type) passen!
Sport ook bewust
Heb je ooit op nieuwjaarsdag gezegd: dit jaar ga ik elke dag hardlopen! Knap voornemen, maar niet erg realistisch en ook niet perse ideaal. De kans is groot dat je het niet volhoudt, alle motivatie verliest en stopt. Maar al houd je het vol, dan loop je het risico je lichaam te overbelasten en moet je gedwongen stoppen. Geen van beide is wenselijk. Daarom kun je met sporten ook beter voor de middenweg gaan. Begin eens één of twee dagen met sporten en houd dat eerst eens vol. Ook kun je erg makkelijk beweging toevoegen aan je dag door wat vaker te lopen naar je werk of de winkel. Het hoeft echt niet ingewikkelder te zijn dan dat.
Balans staat bij ons voorop
Rustig aan
Als je overdag meer aandacht besteedt aan bewegen, kun je je nachtrust niet negeren. Op tijd naar bed gaan is één van de eenvoudigste manieren om je gezondheid te verbeteren. Je lichaam heeft slaap namelijk nodig om lichaamscellen te vernieuwen en gifstoffen te verwijderen. Met andere woorden, even te detoxen! Ook je geest heeft de rust zeer hard nodig om cognitieve functies te ondersteunen. Het is geen toeval dat je meer vergeet en je je minder kan concentreren als je een slaaptekort hebt.
IQ Balance
Soms hebben je lichaam en geest zelfs na het volgen van deze tips nog wat extra hulp nodig. Wanneer je bijvoorbeeld constant pijnklachten ervaart, kan de juiste therapie de oplossing zijn. Ook voor lichamen die klachtenvrij zijn kan een massage wonderen doen, evenals voor de geest. Daarnaast kan coaching je helpen om fysiek en mentaal weer in balans te komen. Bij IQ Balance bieden wij dit allemaal en meer aan. Zoals onze naam al zegt, balans staat bij ons voorop. Bij jou ook? Neem gerust contact op!
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.