Een gezond lijf maar ook genieten: balans tussen lichaam en geest
Er wordt vaak gezegd: een blij lichaam, een blije geest. Maar wat als je geest nou ook heel blij wordt van chocola? Dat is op den duur weer minder goed voor je lichaam. Dan kun jezelf wel aan hele strikte voedingsrichtlijnen houden, maar ook dat maakt je niet gelukkig. Er moet dus een balans worden gevonden tussen ‘gezond leven’ en genieten van datgene wat vaak het tegenovergestelde daarvan is. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Lees hier hoe je de juiste balans vindt.
Vermijd de extremen
Kiezen voor gezonde voeding klinkt simpel, maar is in de praktijk niet altijd makkelijk. In een tijd waarin lekkernijen overal te krijgen zijn, kiezen we niet altijd voor de voeding die het beste is voor ons lichaam. De oplossing wordt vaak gezocht in trendy afvalmethodes, die meestal niet langer dan twee weken vol te houden zijn. Herkenbaar? Het is alleen niet jouw fout. Extreme levensstijlen zijn gewoon niet geschikt voor de lange termijn. Gebalanceerde voedingspatronen moeten makkelijk vol te houden zijn en behoren beide je lichaam en geest te ondersteunen.
De juiste planning is het halve werk
Om zo’n gebalanceerd voedingspatroon te bereiken en behouden, is het belangrijk jezelf voor te bereiden. Hier zijn wat tips die je daarbij kunnen helpen:
- Haal precies in huis wat jij wilt. Bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, zodat je meerdere opties hebt, en gezonde snacks die makkelijk zijn om mee te nemen. Als je wel af en toe wat ‘ongezonds’ wilt, haal dan precies de portie die je wilt voor een bepaald moment. Dan hoef je niet met honger te gaan winkelen. Zo geniet je wel, maar ga je niet te ver.
- Maak gebruik van groenten- en fruittassen van de lokale biologische boerderij. Gezond, én je ondersteunt de kleine eerlijke ondernemer.
- Experimenteer met kruiden om het lichaam te ondersteunen de voeding goed te verteren en in balans te brengen. Koude voedingsmiddelen kun je bijvoorbeeld verwarmende eigenschappen meegeven door verwarmende kruiden te gebruiken.
- Volg eens een (ayurvedische) kookworkshop om meer inzicht te krijgen in voedingsmiddelen die bij jouw dosha (type) passen!
Sport ook bewust
Heb je ooit op nieuwjaarsdag gezegd: dit jaar ga ik elke dag hardlopen! Knap voornemen, maar niet erg realistisch en ook niet perse ideaal. De kans is groot dat je het niet volhoudt, alle motivatie verliest en stopt. Maar al houd je het vol, dan loop je het risico je lichaam te overbelasten en moet je gedwongen stoppen. Geen van beide is wenselijk. Daarom kun je met sporten ook beter voor de middenweg gaan. Begin eens één of twee dagen met sporten en houd dat eerst eens vol. Ook kun je erg makkelijk beweging toevoegen aan je dag door wat vaker te lopen naar je werk of de winkel. Het hoeft echt niet ingewikkelder te zijn dan dat.
Balans staat bij ons voorop
Rustig aan
Als je overdag meer aandacht besteedt aan bewegen, kun je je nachtrust niet negeren. Op tijd naar bed gaan is één van de eenvoudigste manieren om je gezondheid te verbeteren. Je lichaam heeft slaap namelijk nodig om lichaamscellen te vernieuwen en gifstoffen te verwijderen. Met andere woorden, even te detoxen! Ook je geest heeft de rust zeer hard nodig om cognitieve functies te ondersteunen. Het is geen toeval dat je meer vergeet en je je minder kan concentreren als je een slaaptekort hebt.
IQ Balance
Soms hebben je lichaam en geest zelfs na het volgen van deze tips nog wat extra hulp nodig. Wanneer je bijvoorbeeld constant pijnklachten ervaart, kan de juiste therapie de oplossing zijn. Ook voor lichamen die klachtenvrij zijn kan een massage wonderen doen, evenals voor de geest. Daarnaast kan coaching je helpen om fysiek en mentaal weer in balans te komen. Bij IQ Balance bieden wij dit allemaal en meer aan. Zoals onze naam al zegt, balans staat bij ons voorop. Bij jou ook? Neem gerust contact op!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.