Volgens mij ben ik verslaafd, wat nu?
Verslaafd raak je niet van de een op de andere dag, meestal sluipt een verslaving erin en heb je zelf niet eens door dat er sprake van is. Ook je omgeving kan lange tijd niet doorhebben dat er iets met je aan de hand is. Maar hoe ‘normaal’ je misschien ook lijkt, een verslaving maakt je langzaam kapot.
Niet alleen raakt de verslaving jou en je eigen gezondheid, maar vaak ook de mensen om je heen. En vergis je niet, het hoeft niet per se om illegale middelen te gaan als we het hebben over verslaving. Het overgrote deel van de zieken (want dat is wat een verslaving is, een ziekte) is verslaafd aan legale middelen, zoals alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. In totaal zijn er zo’n 2 miljoen Nederlanders verslaafd. Ben jij één van die 2 miljoen?
Hoe ontstaat een verslaving?
Een verslaving ontstaat meestal omdat je een product of bezigheid al erg lekker of fijn vindt. Het gebruik van het middel kan een gewoonte worden waardoor je langzaam verslaafd raakt. Het kan ook zijn dat er ‘iets’ gebeurt in je leven, waardoor je de behoefte voelt om meer van het middel te gebruiken. Denk aan het roken van een extra sigaret als je last hebt van zenuwen. Je hersenen onthouden dat het middel je plezier geeft en dat zorgt dat je er meer van wilt nemen.
Bovendien went je lichaam soms aan bepaalde middelen, zoals bij alcohol of kalmeringsmiddelen, en krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je het middel niet neemt. Je moet het middel dan dus nemen om je beter te voelen. Verslaving kan bovendien ook nog erfelijk zijn. Je weet nu hoe je verslaafd kunt raken, maar hoe weet je nou eigenlijk of je verslaafd bent?
Tekenen van een verslaving
Verslaafden praten hun gewoonte voor zichzelf vaak goed. Nee, jij bent echt niet verslaafd aan alcohol, je vindt wijn gewoon heel lekker! Die joints helpen je creatiever te zijn in je werk en helpen je ontspannen, dat is toch juist goed? Maar een verslaving, aan wat voor product dan ook, is eigenlijk nooit goed en het is belangrijk dat je dat inziet, zodat je er wat aan kunt doen. Maar hoe weet je nou of er bij jou echt sprake is van een verslaving? Hier kun je op letten:
- Je kunt je leven niet meer voorstellen zonder het middel
- Je hebt steeds meer van het middel nodig
- Je krijgt last van zweetaanvallen en gaat trillen als je het middel even niet gebruikt
- Je raakt onrustig van het idee dat het middel niet aanwezig is
- Je bent er meer dan de helft van de dag mee bezig (door eraan te denken, te gebruiken of te zorgen dat je het middel krijgt)
Wat kan ik aan mijn verslaving doen?
Je hebt voor jezelf vastgesteld dat je misschien wel verslaafd bent. Het beste wat je nu kunt doen is hulp zoeken. Dat kan bijvoorbeeld via de volgende website: https://www.connection-sggz.nl/. Hier vind je veel informatie over allerlei soorten verslavingen, en kun je zien welke behandelmethodes er kunnen worden toegepast om je te helpen om van je verslaving af te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de onderliggende reden van je manier van leven.
De verslaving wordt dus echt bij de wortel aangepakt. Of je nu wil stoppen met alcohol, met medicijngebruik, of een andere verslaving aan wil pakken, door hulp te zoeken hoef je deze lastige weg in ieder geval niet in je eentje te bewandelen.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.