
Volgens mij ben ik verslaafd, wat nu?
Verslaafd raak je niet van de een op de andere dag, meestal sluipt een verslaving erin en heb je zelf niet eens door dat er sprake van is. Ook je omgeving kan lange tijd niet doorhebben dat er iets met je aan de hand is. Maar hoe ‘normaal’ je misschien ook lijkt, een verslaving maakt je langzaam kapot.
Niet alleen raakt de verslaving jou en je eigen gezondheid, maar vaak ook de mensen om je heen. En vergis je niet, het hoeft niet per se om illegale middelen te gaan als we het hebben over verslaving. Het overgrote deel van de zieken (want dat is wat een verslaving is, een ziekte) is verslaafd aan legale middelen, zoals alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. In totaal zijn er zo’n 2 miljoen Nederlanders verslaafd. Ben jij één van die 2 miljoen?
Hoe ontstaat een verslaving?
Een verslaving ontstaat meestal omdat je een product of bezigheid al erg lekker of fijn vindt. Het gebruik van het middel kan een gewoonte worden waardoor je langzaam verslaafd raakt. Het kan ook zijn dat er ‘iets’ gebeurt in je leven, waardoor je de behoefte voelt om meer van het middel te gebruiken. Denk aan het roken van een extra sigaret als je last hebt van zenuwen. Je hersenen onthouden dat het middel je plezier geeft en dat zorgt dat je er meer van wilt nemen.
Bovendien went je lichaam soms aan bepaalde middelen, zoals bij alcohol of kalmeringsmiddelen, en krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je het middel niet neemt. Je moet het middel dan dus nemen om je beter te voelen. Verslaving kan bovendien ook nog erfelijk zijn. Je weet nu hoe je verslaafd kunt raken, maar hoe weet je nou eigenlijk of je verslaafd bent?
Tekenen van een verslaving
Verslaafden praten hun gewoonte voor zichzelf vaak goed. Nee, jij bent echt niet verslaafd aan alcohol, je vindt wijn gewoon heel lekker! Die joints helpen je creatiever te zijn in je werk en helpen je ontspannen, dat is toch juist goed? Maar een verslaving, aan wat voor product dan ook, is eigenlijk nooit goed en het is belangrijk dat je dat inziet, zodat je er wat aan kunt doen. Maar hoe weet je nou of er bij jou echt sprake is van een verslaving? Hier kun je op letten:
- Je kunt je leven niet meer voorstellen zonder het middel
- Je hebt steeds meer van het middel nodig
- Je krijgt last van zweetaanvallen en gaat trillen als je het middel even niet gebruikt
- Je raakt onrustig van het idee dat het middel niet aanwezig is
- Je bent er meer dan de helft van de dag mee bezig (door eraan te denken, te gebruiken of te zorgen dat je het middel krijgt)
Wat kan ik aan mijn verslaving doen?
Je hebt voor jezelf vastgesteld dat je misschien wel verslaafd bent. Het beste wat je nu kunt doen is hulp zoeken. Dat kan bijvoorbeeld via de volgende website: https://www.connection-sggz.nl/. Hier vind je veel informatie over allerlei soorten verslavingen, en kun je zien welke behandelmethodes er kunnen worden toegepast om je te helpen om van je verslaving af te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de onderliggende reden van je manier van leven.
De verslaving wordt dus echt bij de wortel aangepakt. Of je nu wil stoppen met alcohol, met medicijngebruik, of een andere verslaving aan wil pakken, door hulp te zoeken hoef je deze lastige weg in ieder geval niet in je eentje te bewandelen.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.