
Volgens mij ben ik verslaafd, wat nu?
Verslaafd raak je niet van de een op de andere dag, meestal sluipt een verslaving erin en heb je zelf niet eens door dat er sprake van is. Ook je omgeving kan lange tijd niet doorhebben dat er iets met je aan de hand is. Maar hoe ‘normaal’ je misschien ook lijkt, een verslaving maakt je langzaam kapot.
Niet alleen raakt de verslaving jou en je eigen gezondheid, maar vaak ook de mensen om je heen. En vergis je niet, het hoeft niet per se om illegale middelen te gaan als we het hebben over verslaving. Het overgrote deel van de zieken (want dat is wat een verslaving is, een ziekte) is verslaafd aan legale middelen, zoals alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. In totaal zijn er zo’n 2 miljoen Nederlanders verslaafd. Ben jij één van die 2 miljoen?
Hoe ontstaat een verslaving?
Een verslaving ontstaat meestal omdat je een product of bezigheid al erg lekker of fijn vindt. Het gebruik van het middel kan een gewoonte worden waardoor je langzaam verslaafd raakt. Het kan ook zijn dat er ‘iets’ gebeurt in je leven, waardoor je de behoefte voelt om meer van het middel te gebruiken. Denk aan het roken van een extra sigaret als je last hebt van zenuwen. Je hersenen onthouden dat het middel je plezier geeft en dat zorgt dat je er meer van wilt nemen.
Bovendien went je lichaam soms aan bepaalde middelen, zoals bij alcohol of kalmeringsmiddelen, en krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je het middel niet neemt. Je moet het middel dan dus nemen om je beter te voelen. Verslaving kan bovendien ook nog erfelijk zijn. Je weet nu hoe je verslaafd kunt raken, maar hoe weet je nou eigenlijk of je verslaafd bent?
Tekenen van een verslaving
Verslaafden praten hun gewoonte voor zichzelf vaak goed. Nee, jij bent echt niet verslaafd aan alcohol, je vindt wijn gewoon heel lekker! Die joints helpen je creatiever te zijn in je werk en helpen je ontspannen, dat is toch juist goed? Maar een verslaving, aan wat voor product dan ook, is eigenlijk nooit goed en het is belangrijk dat je dat inziet, zodat je er wat aan kunt doen. Maar hoe weet je nou of er bij jou echt sprake is van een verslaving? Hier kun je op letten:
- Je kunt je leven niet meer voorstellen zonder het middel
- Je hebt steeds meer van het middel nodig
- Je krijgt last van zweetaanvallen en gaat trillen als je het middel even niet gebruikt
- Je raakt onrustig van het idee dat het middel niet aanwezig is
- Je bent er meer dan de helft van de dag mee bezig (door eraan te denken, te gebruiken of te zorgen dat je het middel krijgt)
Wat kan ik aan mijn verslaving doen?
Je hebt voor jezelf vastgesteld dat je misschien wel verslaafd bent. Het beste wat je nu kunt doen is hulp zoeken. Dat kan bijvoorbeeld via de volgende website: https://www.connection-sggz.nl/. Hier vind je veel informatie over allerlei soorten verslavingen, en kun je zien welke behandelmethodes er kunnen worden toegepast om je te helpen om van je verslaving af te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de onderliggende reden van je manier van leven.
De verslaving wordt dus echt bij de wortel aangepakt. Of je nu wil stoppen met alcohol, met medicijngebruik, of een andere verslaving aan wil pakken, door hulp te zoeken hoef je deze lastige weg in ieder geval niet in je eentje te bewandelen.
-
Blessures kunnen behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je graag regelmatig sport. Toch hoeft een blessure niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan bewegen voor een bepaalde periode. Een loopband kan namelijk uitkomst bieden om op een veilige en gecontroleerde manier je conditie op te bouwen tijdens je periode van herstel.
-
Wil je niet alleen wat gewicht kwijt, maar echt fit en energiek door het leven gaan? Met een goede aanpak kun je sneller resultaat boeken dan je denkt.
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.