
Omgaan met hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid is geen persoonlijkheidsstoornis, ziekte, aanstellerij of zweverig, en heeft ook niks met paranormale gaven te maken.
Hooggevoelig
Ongeveer 5% van de bevolking is hooggevoelig. Het is een heel mooie karaktereigenschap die ook erg nodig is in deze wereld. Je bént hooggevoelig; je hébt het niet! Hooggevoeligheid staat de laatste 20 jaar flink in de belangstelling en er is ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Uitleggen
In mijn praktijk krijg ik mannen en vrouwen van alle leeftijden met vragen over hooggevoeligheid: of ze al of niet hooggevoelig zijn, hoe ze hiermee kunnen omgaan en hoe ze het kunnen uitleggen aan anderen.
Prikkels
In feite is het zenuwstelsel bij hooggevoeligen gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en de innerlijke verwerking hiervan. Dit is op een MRI-scan te zien. Dit proces van verwerken van prikkels bij een hooggevoelige kost meer tijd en energie dan bij de meeste mensen. Ze zijn in staat om eerder te voelen, eerder en alles waar te nemen. Ze zijn gevoelig voor sfeer, geluiden, geur, drukte, emoties van anderen, voeding, pijn enzovoort. Ze kunnen zich ook heel goed afstemmen op de ander, waardoor ze al snel weten waar de ander naartoe wil of hoe degene zich voelt.
Je bént hooggevoelig; je hébt het niet!
Talenten
Wanneer men balans weet aan te brengen in deze aangeboren gevoeligheid, kan men de ongemakken hiervan omzetten in kracht. Hooggevoeligen zijn heel getalenteerd, creatief en sociaal, en hebben de maatschappij veel te bieden.
Begeleiding
Wanneer hooggevoelige kinderen op school eerder de erkenning en begeleiding krijgen die ze nodig hebben en verdienen, bespaart ze dit veel ellende, verdriet, lichamelijke en psychische klachten in hun ontwikkeling en leven.
Persoonlijk advies
Het leren omgaan met hooggevoeligheid is voor iedereen anders. Hooggevoeligheid uit zich bij iedereen anders en ook in niet in dezelfde mate. Het is een heel uniek en persoonlijk proces.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.
-
Dat bewegen goed is voor een mens is algemeen bekend. Maar wist je dat het ook een positieve invloed op je hersenen heeft? Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress.
-
Voordat het tijd is om te gaan, probeer je nog één keer adem te halen. In je hoofd vliegen je gedachtes alle kanten op. Wie zullen er allemaal aanwezig zijn op het feestje? Hoe zal je jezelf moeten gaan gedragen? Hoe lang zal het feestje eigenlijk duren?
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Een vrouw heeft vele rollen. Ze is partner, dochter, vriendin, moeder, zus en werknemer. Maar bovenal is ze vrouw! Die verschillende rollen vergen flexibiliteit.
-
Jezelf accepteren en van jezelf houden zoals jij bent klinkt mooi maar is niet altijd makkelijk. Als jij dit kan doen maakt het jouw leven zoveel mooier en rijker. We raken nooit uitgeleerd en ontdekken iedere dag weer iets nieuws over onszelf.
-
Door corona hebben de periodes van lockdown negatieve psychische gevolgen gehad voor verschillende mensen. Zo waren er bijvoorbeeld gevoelens van verveling, eenzaamheid, neerslachtigheid, somberheid of zelfs depressieve gevoelens.